Ελληνικά τραγούδια που ακούστηκαν σε ξενόγλωσσες ταινίες

   
   Και όμως υπάρχουν αρκετές ξενόγλωσσες ταινίες στις οποίες έχουν ακουστεί δημοφιλή στην χώρα μας ελληνικά τραγούδια, είτε σε κάποια σκηνή της ταινίας είτε ως soundtrack. Κάποια από αυτά τα ακούμε αυτούσια και κάποια άλλα σε επανεκτελέσεις. Όλα πάντως είναι αναπάντεχες επιλογές και μας ξάφνιασε που τα ακούσαμε. Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά.
1. Boy on a dolphin (1957)
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αμερικανική παραγωγή που πραγματοποιεί γυρίσματα στην χώρα μας και συγκεκριμένα στο νησί της Ύδρας αλλά και με μερικά γυρίσματα στον κοντινό Πόρο, στην Ακρόπολη και στα Μετέωρα. Βασισμένη στο μυθιστόρημα Boy on a dolphin του David Divine, η ταινία αφηγείται την ιστορία της Υδραίας Φαίδρας, έναν ρόλο που ανέλαβε η μετέπειτα βραβευμένη με Όσκαρ ιταλίδα ηθοποιός Sophia Loren. Εκτός από την διάσημη ηθοποιό, έπαιζε επίσης ο Αλέξης Μινωτής, ενώ μέχρι σήμερα έχει μείνει ανεξίτηλη η σκηνή όπου η Loren τραγουδάει το Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη του Τάκη Μωράκη (μουσική) και της Δανάης Στρατηγοπούλου (στίχοι). Δίπλα της την συνόδευε με την κιθάρα του ο Τώνης Μαρούδας. Επίσης, ο Κώστας Ταχτσής είχε εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και ο Θανάσης Βέγγος ως τεχνικός. Ως φόρος τιμής στην ταινία, στο λιμάνι της Ύδρας υπάρχει ένα γλυπτό ενός αγοριού και ενός δελφινιού, μιας και σύμφωνα με την ταινία η Φαίδρα είχε ανακαλύψει στον βυθό της θάλασσας ένα αρχαίο γλυπτό αγοριού πάνω σε δελφίνι. Να σημειωθεί βέβαια ότι η ταινία γυρίστηκε από την 20th Century Fox της οποίας πρόεδρος τότε ήταν ο ελληνικής καταγωγής Σπύρος Σκούρας. Μάλιστα ο Σκούρας είχε συναντηθεί το 1956 με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή για να συζητήσουν το ενδεχόμενο γυρίσματος ταινίας στην Ελλάδα. 
2. The Exorcist (1973)
Ο Εξορκιστής παραμένει έως σήμερα μια ταινία σταθμός για τις ταινίες τρόμου, μια ταινία αναφοράς για κάθε σινεφίλ και κάθε ελπιδοφόρο σκηνοθέτη που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το δύσκολο και αρκετά τετριμμένο πλέον είδος, με κάποιες εξαιρέσεις. Σε σκηνοθεσία του William Friedkin και σενάριο του Wiiliam Peter Blatty, που ήταν και παραγωγός της ταινίας, αλλά και συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε, μας μιλά για μια κοπέλα που καταλήφθηκε από ένα δαιμονικό πνεύμα, με την μητέρα της να προσπαθεί να την σώσει. Η ταινία έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, η μεγαλύτερη μέχρι τότε για ταινία τρόμου (το ρεκόρ έσπασε το 2017 όταν το It έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του είδους), ενώ προτάθηκε για δέκα Όσκαρ. Πρωταγωνιστές οι Ellen Burstyn, Max von Sydow και φυσικά η αλησμόνητη Linda Blair. Η ταινία, όπως και το βιβλίο, εμπνεύστηκε την ιστορία από μια πραγματική ιστορία εξορκισμού ενός δεκατετράχρονου αγοριού που συνέβη στις ΗΠΑ το 1949. Στην ταινία ένας από τους ήρωες είναι ο πατέρας Καράς, έλληνας ομογενής, τον οποίον υποδύεται ο Jason Miller. Όταν επισκέπτεται την ελληνίδα μητέρα του, την οποία υποδύεται η Βασιλική Μαλιαρός, εκείνη ακούει ραδιόφωνο στο οποίο παίζεται το Παραμυθάκι μου του Γιάννη Καλαντζή και το Ιστορία μου, Αμαρτία μου με την φωνή της Ρίτας Σακελλαρίου. 
3. High Season (1987)
Το 1987 σε ένα ελληνικό νησί, στην Ρόδο, γυρίστηκε μια βρετανική ταινία, το High Season σε σκηνοθεσία Clare Peploe με πρωταγωνιστές τους Jacqueline Bisset, Kenneth Branagh, James Fox, Lesley Manville αλλά και την Ειρήνη Παπά. Οι Ερωτικές διακοπές μιας σαραντάρας, όπως έχουν ονομαστεί στα ελληνικά, αφορούν μια αγγλίδα φωτογράφο που ζει στο νησί της Ρόδου με την κόρη της. Η σκηνοθεσία είναι της Peploe και μάλιστα είναι η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα σε ταινία μεγάλου μήκους. Μέχρι τότε είχε γράψει το σενάριο του Zabriskie Point του Michelangelo Antonioni και του La Luna του τότε συζύγου της, Berbardo Bertolucci. Σε μια σκηνή της ταινίας ακούγεται το Αχάριστη του Βασίλη Τσιτσάνη. 
4. Pulp Fiction (1994)
Το Pulp Fiction είναι μια από τις σπουδαιότερες ταινίες της δεκαετίας του 1990 και εν γένει του αμερικάνικου σινεμά, σκηνοθετημένη από τον νεαρό τότε Quentin Tarantino, στην δεύτερη σκηνοθετική του δουλειά, έπειτα από το Reservoir Dogs. Η ταινία έδωσε στον σκηνοθέτη της τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών εκείνη την χρονιά, ενώ προτάθηκε για επτά βραβεία Όσκαρ. Πρωταγωνιστές της ταινίας ο John Travolta, η Uma Thurman, ο Bruce Willis, ο Samuel L. Jackson, ο Tim Roth σε παραγωγή της τότε κραταιής Miramax του Harvey Weinstein. Πολλές σκηνές της ταινίας παραμένουν μέχρι σήμερα χαραγμένες στο μυαλό μας, όπως η σκηνή χορού του Travolta με την Thurman. Ο Tarantino μάλιστα είναι εκείνος που επανέφερε στο προσκήνιο τον Travolta μετά από χρόνια ανεπιτυχούς καριέρας από τα μέσα των 80s έως αρχές των 90s. Πέραν των άλλων, η ταινία έχει και ένα εξαιρετικό soundtrack που όποτε το ακούμε θυμόμαστε την ταινία και δεν είναι άλλο από την εκδοχή του Dick Dale στην Μισιρλού. Η λέξη Μισιρλού σημαίνει Αιγύπτια και είναι ένα ελληνικό ρεμπέτικο τραγούδι. Παραμένει άγνωστος ο συνθέτης του τραγουδιού, το οποίο πρωτοπαίχτηκε το 1927 από την ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού. 
5. Mighty Aphrodite (1995)
Το Mighty Aphrodite είναι μια κωμωδία του Woody Allen του 1995 σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου, με τον ίδιο πρωταγωνιστή, μαζί με τους Mira Sorvino, Helena Bonham Carter, F. Murray Abraham, Olympia Dukakis. Η ταινία εμπνεύστηκε την ιστορία από το θεατρικό έργο Πυγμαλίων του George Bernard Shaw του 1913. Η ταινία ανοίγει σε ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο, όπου ο χορός μας εντάσσει στην ιστορία, αρχίζοντας να αφηγείται τι πρόκειται να δούμε. Αφού επηρεάστηκε από την αρχαία ελληνική κωμωδία και τραγωδία και πήρε στοιχεία τα οποία μετέτρεψε σε μια σύγχρονη, νεοϋορκέζικη, γουντιαλενική κωμωδία, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και ελληνική μουσική. Αντί της αγαπημένης του τζαζ, που πάντοτε ντύνει μελωδικά τις ταινίες του, επιλέγει ανάμεσα σε άλλα δύο ελληνικά τραγούδια, το Νέο Μινόρε του Βασίλη Τσιτσάνη και ο Χορός του Σάκαινα του Σταύρου Ξαρχάκου. Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε το ένα, του καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου για την Mira Sorvino. 
6. My Big Fat Greek Wedding (2002)
Ο Γάμος αλά ελληνικά είναι μια κωμωδία της Νία Βαρντάλος του 2002 με πρωταγωνίστρια την Τούλα Πορτοκάλος που ζει στις ΗΠΑ με τους ελληνικής καταγωγής γονείς της. Είναι πλέον 30 χρονών και δεν έχει παντρευτεί, κάτι που ανησυχεί την οικογένειά της. Έχουν ένα εστιατόριο που ονομάζεται Dancing Zorbas. Οι γονείς της θέλουν να βρει έναν Έλληνα να παντρευτεί. Η ταινία έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία εκείνη την χρονιά. Προτάθηκε για ένα Όσκαρ εκείνη την χρονιά, όσκαρ σεναρίου για την Βαρντάλος. Στην ταινία ακούγεται το Ωραία που είναι η νύφη μας
7. What Will Happen of Us (2004)
Che ne sara di noi ονομάζεται μια ιταλική ρομαντική κομεντί του 2004 σε σκηνοθεσία του Giovanni Veronesi και με πρωταγωνιστές τους Silvio Muccino και Violante Placido. Στην Ρώμη τρεις φίλοι δίνουν τις τελευταίες εξετάσεις στο σχολείο τους ώστε να μπορέσουν να φύγουν και να πάνε διακοπές. Επιλέγουν την Σαντορίνη . Το καλοκαίρι τους θα είναι ιδιαίτερα ερωτικό και καυτό μιας και γνωρίζουν κοπέλες στην Ελλάδα με τις οποίες προσπαθούν να έρθουν εγγύτερα. Το ελληνικό τραγούδι που ακούγεται στην συγκεκριμένη ταινία είναι το Τελειώσαμε εδώ του Γιώργου Μαζωνάκη σε μουσική του Νίκου Τερζή και στίχους του Πάνου Φαλάρα. 
8. Munich (2005)
Μόναχο ονομάζεται μια ταινία του Steven Spielberg του 2005 μιας και διαδραματίζεται το 1972 στην πόλη του Μονάχου, όπου λάμβαναν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όταν στις 5 Σεπτεμβρίου μια ομάδα Παλαιστινίων εισβάλλει στο Ολυμπιακό Χωριό κρατώντας ομήρους εννιά ισραηλινούς αθλητές και σκοτώνοντας δύο. Αρχίζει να οργανώνεται μια ολόκληρη επιχείρηση από τις γερμανικές αρχές ώστε να σωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, μόνο που οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες καθώς όλοι οι όμηροι κατέληξαν νεκροί. Η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζει την αντεπίθεσή της στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τους ενόχους. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, τον οποίον υποδύεται ο Eric Bana, είναι ειδικός πράκτορας της Μοσάντ που αναζητά τους δεκατρείς Παλαιστινίους που φαίνεται να ήταν πίσω από τις δολοφονίες. Η ταινία προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ εκείνη την χρονιά, παρότι εισπρακτικά δεν είχε την ίδια επιτυχία. Σε μια σκηνή της ταινίας, ο Eric Bana αναμένει να ενεργοποιηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός και τότε ακούγεται το τραγούδι Παλαμάκια του Γιώργου Μητσάκη. Η εκτέλεση από την οποία ακούστηκε ήταν από την μπάντα Talking to Charos. Στην ταινία εκτός των άλλων παίζει και ο Μιχάλης Γιαννάτος. Σε μια σκηνή που συμμετέχει ο ίδιος ακούγονται τα τραγούδια Μινόρε του Τεκέ του Ιωάννη Χαλκιά και Δώδεκα Χρονώ Κορίτσι του Παναγιώτη Τούντα σε εκτέλεση του Μανώλη Πάππου. 
9. My Life in Ruins (2009)
Ξανασυναντάμε μια ταινία της Βαρντάλος. Το Έρωτας αλά ελληνικά, όπως αποδόθηκε στα ελληνικά για να παραπέμπει στην επιτυχία της Nia Vardalos, Γάμος αλά Ελληνικά, είναι μια ρομαντική κωμωδία της Vardalos με πρωταγωνίστρια την ίδια και τον Αλέξη Γεωργούλη αλλά και τον Richard Dreyfuss. Η Vardalos υποδύεται μια καθηγήτρια που έρχεται στην Ελλάδα για να διδάξει για την αρχαία Ελλάδα. Ένας έρωτας αναπτύσσεται με φόντο τα αρχαία μνημεία. Η ταινία γυρίστηκε στην Αθήνα αλλά και στην Ισπανία. Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική ταινία που της επιτρέπει το ελληνικό κράτος να κάνει γυρίσματα πάνω στον βράχο της Ακρόπολης. Ανάμεσα σε άλλες σκηνές που μας θυμίζουν ελληνικό καλοκαίρι και Αθήνα είναι και το τραγούδι Υδροχόος του Νίκου Παπάζογλου.
10. Soul Kitchen (2010)
Ο Ζήνος Καζαντζάκης (Αδάμ Μπουσδούκος) είναι γιος ελλήνων μεταναστών στο Αμβούργο της Γερμανίας. Έχει ένα εστιατόριο, που ονομάζεται Soul Kitchen. Η γερμανίδα σύντροφός του φεύγει για Σανγκάη και έτσι δεν τον κρατάνε πολλά πλέον στο Αμβούργο, ούτε το εστιατόριό του που όμως για συναισθηματικούς λόγους δεν θέλει να εγκαταλείψει. Βρίσκει κάποιον άλλον να το διαχειρίζεται, προσλαμβάνει νέο προσωπικό με σκοπό εκείνος να ακολουθήσει την κοπέλα του. Παρά την επιτυχία που έχει μέσα από τα πάρτι μουσικής που συχνά οργανώνονται, εκείνος θέλει να φύγει. Το εστιατόριό του το αναλαμβάνει ο άρτι αποφυλακισθείς αδερφός του, Ηλίας. Πρόκειται για μια γερμανική κωμωδία του γερμανού τουρκικής καταγωγής Fatih Akin, το οποίο έγραψε ο ίδιος μαζί με τον Μπουσδούκο που πρωταγωνιστεί. Ήταν υποψήφια για χρυσό λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2009. Μιας και η ιστορία αφορά έναν Έλληνα, ακούγονται και αρκετά ελληνικά τραγούδια, όπως η εκδοχή των Locomondo στην Φραγκοσυριανή αλλά και μια παραδοσιακή εκτέλεση του τραγουδιού του Μάρκου Βαμβακάρη σε άλλη σκηνή της ταινίας, μια διασκευή του Μανώλη του Χασικλή και το Σχολείο των Olympians. 
11. The Inbetweeners Movie (2011)
Οι The Inbetweeners είναι μια ομάδα τεσσάρων αγοριών που πρωταγωνιστούσαν σε μια βρετανική σειρά από το 2008 έως το 2010. Το 2011 κυκλοφόρησε η πρώτη τους ταινία και το 2014 η δεύτερη. Η πρώτη γυρίστηκε στο Λονδίνο, στην Μαγιόρκα της Ισπανίας αλλά και στα Μάλια της Κρήτης, όπου οι τέσσερις Βρετανοί τουρίστες περνούν ένα ξέφρενο καλοκαίρι. Η δεύτερη ταινία γυρίστηκε στην Αυστραλία. Σκηνοθέτης ο Ben Palmer και πρωταγωνιστές οι Simon Bird, James Buckley, Blake Harrison, Joe Thomas. Μια τυπική καλοκαιρινή ταινία που αποτυπώνει την νεανική τρέλα και το ξέφρενο κέφι. Μέσα στα κέφια της παρέας ακούστηκε και το τραγούδι Έκτη Αίσθηση με την φωνή της  Χριστίνας Κολέτσα.
12. Nicostratos le pelican (2011)
Μια γαλλική ταινία του Olivier Horlait με πρωταγωνιστή τον γνωστό σέρβο σκηνοθέτη Emir Kusturica αλλά και έναν πελεκάνο όπως αναφέρει ο τίτλος. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα νησί των Κυκλάδων, για τις ανάγκες του οποίου έγιναν γυρίσματα στην Σίφνο και στην Μήλο, με τον 14χρονο Γιάννη και τον πατέρα του, τον Δημοσθένη. Η μητέρα δεν ζει και οι δύο εναπομείναντες της οικογένειας ψαρεύουν παρέα. Ένας λευκός πελεκάνος θα μπει στην παρέα και θα ξετρελάνει τον μικρό Γιάννη. Μια παιδική ταινία με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της, που δεν απέσπασε θετικές κριτικές. Στην ταινία ακούστηκε το τραγούδι Τσαμπί τσαμπί του Παναγιώτη Καλατζόπουλου. 
13. Before Midnight (2013)
Η εξαιρετική τριλογία του Before (Πριν), έπειτα από το Πριν το Ξημέρωμα (1995) και το Πριν το Ηλιοβασίλεμα (2004), επέστρεψε το 2013 με το Πριν τα Μεσάνυχτα, όπου το αλησμόνητο ζευγάρι των Ethan Hawke και Julie Delpy που επιμελήθηκε και το σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Richard Linklater, βρίσκονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο. Οι δυο τους με τα παιδιά τους περνούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, στο σπίτι του βρετανού συγγραφέα Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη. Οι δύο ήρωες έχουν πλέον μεγαλώσει, έχουν αποκτήσει οικογένεια οπότε έχει χαθεί η ανεμελιά των δύο προηγούμενων ταινιών που είχαν λάβει χώρα στην Βιέννη και στο Παρίσι αντίστοιχα. Πλέον το πριν δεν αφορά το αν θα τελειώσει η γρήγορη συνάντησή τους αλλά αν θα επιβιώσει η ίδια η σχέση τους. Δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε και άλλο μέρος, οπότε περιμένουμε. Σε αυτήν την ταινία εμφανίζεται και η Ξένια Καλογεροπούλου, η Ariane Labed (γαλλίδα ηθοποιός, σύντροφος του Γιώργου Λάνθιμου), ο Γιάννης Παπαδόπουλος και η σκηνοθέτρια Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη. Το soundtrack της ταινίας είναι το Για ένα Τανγκό που ερμήνευσε μοναδικά η σπουδαία τραγουδίστρια Χάρις Αλεξίου σε μουσική και στίχους της ίδιας. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.
14. Fortunata (2017)
Ένα ιταλικό δράμα του ιταλού ηθοποιού και σκηνοθέτη Sergio Castellito με την Jasmine Trinca και την σπουδαία Hanna Schygulla, πρωταγωνίστρια ταινιών του Rainer Werner Fassbinder. Αφορά μια μητέρα που μεγαλώνει μόνη της το ανήλικο παιδί της, έπειτα από τον χωρισμό με τον άνδρα της. Για να βγάλει χρήματα και να επιβιώσει, κουρεύει κατ' οίκον μέχρι να μπορέσει να ανοίξει το δικό της κομμωτήριο. Αργότερα όμως θα πάει σε ψυχολόγο την κόρη της, λόγω μιας ανάρμοστης συμπεριφοράς, και θα τον ερωτευτεί. Ένα ανάλαφρο ρομάντζο του σωρού, παίζει όμως η Hanna Schygulla ως μητέρα του συζύγου της, η οποία πάσχει από αλτσχάιμερ αλλά παρόλα αυτά της έρχονται αναλαμπές και θυμάται παλιούς ρόλους της καθώς ήταν ηθοποιός. Σε μια τέτοια σκηνή, αναπολεί την εποχή που υποδυόταν την Αντιγόνη ενόσω παίζει από πίσω το τραγούδι που είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης στην Φαίδρα του Julles Dassin και τραγουδούσε η Μελίνα Μερκούρη. 
15. The Vast of Night (2020)
Το The Vast of Night είναι ένα sci-fi που ανακάλυψαν και αποθέωσαν οι αμερικανοί κριτικοί στο περσινό Sundance, του 2019, και κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020, κυρίως σε video-on-demand και drive-in σινεμά λόγω των συνθηκών. Σε σκηνοθεσία του Andrew Patterson και σε σενάριο του ίδιου με το ψευδώνυμο James Montague και του Craig W. Sanger, η ταινία τοποθετείται στο Νέο Μεξικό κατά την δεκαετία του 1950, όπου μια τηλεφωνήτρια και ένας ραδιοφωνικός παραγωγός ανακαλύπτουν μια μυστηριώδη συχνότητα που θα οδηγήσει σε αποκαλύψεις. Παρόλο που φαινομενικά δεν έχει κάποια σχέση, στην ταινία ακούγεται το Κάηκε ένα Σχολείο του Κωστή Μπέζου (1930) το οποίο παίζει σε λούπα σε μια διαφορετική εκδοχή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ