Αιώνιοι κινηματογραφικοί έρωτες


Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, έξυπνοι και χαζοί, όμορφοι και άσχημοι. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν. Μαλβίνα Κάραλη 
Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, της γιορτής που μας υπενθυμίζει την αγάπη που υπό φυσιολογικές συνθήκες ανθρωπιάς, θα έπρεπε να συντροφεύει κάθε μέρα τις ψυχές και τις καρδιές μας, ας θυμηθούμε δέκα φιλμικούς έρωτες, δέκα δυνατές και αθάνατες κινηματογραφικές αγάπες. Ακόμα και αν η σχέση τους ολοκληρώθηκε ή δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί όπως την ήθελαν, ο έρωτας τους αποτυπώθηκε στην μεγάλη οθόνη και έτσι έγινε ένα με την αιωνιότητα. 


1. Casablanca (1942)

Η ταινία του Michael Curtiz με τους Humphrey Bogart και την Ingrid Bergman θα είναι για πάντα στις καρδιές μας ως μια από τις αλησμόνητες στιγμές του κλασικού αμερικανικού κινηματογράφου. Ένας έρωτας ασπρόμαυρος μα τόσο φωτεινός αν και εκτυλίσσεται σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, μέσα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως οι ήρωες είχαν πάντα το Παρίσι, έτσι και εμείς θα έχουμε πάντα την Καζαμπλάνκα να μας θυμίζει ένα bigger than life έρωτα, τόσο όμως ανθρώπινο ταυτόχρονα. Η ταινία προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ και κέρδισε τρία (Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Σενάριο) και μέχρι σήμερα θεωρείται από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών.


2.  Edward Scissorhands (1990)

Ο Ψαλιδοχέρης του Tim Burton αντλεί έμπνευση από το γνωστό παραμύθι Η Πεντάμορφη και το Τέρας, το οποίο παραλλάσσει, όπως πολλές φορές έχει γίνει στο σινεμά. Με τον Johnny Depp και την Winona Ryder, ένα ζευγάρι και στη ζωή, ο Burton δημιουργεί μια από τις ωραιότερες και πιο ρομαντικές ταινίες της δεκαετίας του 1990, που δύσκολα αφήνει κάποιον ασυγκίνητο. Παρότι η αρχική επιλογή για τον ρόλο ήταν ο Michael Jackson και έπειτα ο Tom Cruise και ο Tom Hanks, το τελικό ζευγάρι έδωσε όλη την μαγεία που απαιτεί ένα παραμύθι. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ και για Χρυσή Σφαίρα Α΄ Ανδρικού Ρόλου. 


3. Beauty and the Beast (1991)

Και ας περάσουμε στην πραγματική Πεντάμορφη και το Τέρας. Παρότι έχει γίνει ταινία και στο παρελθόν, και μάλιστα από τον σπουδαίο Jean Cocteau, όλοι θα θυμόμαστε την ντισνεϊκή εκδοχή των Gary Trousdale και Kirk Wise. Ένα γαλλικό παραμύθι του 18ου αιώνα ζωντανεύει με την εταιρεία που ξέρει καλύτερα από μαγεία και παραμύθι όσο καμία άλλη με ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ που συγκινεί και καθηλώνει. Είναι το πρώτο animation που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σε μια εποχή βέβαια που δεν υπήρχε η κατηγορία καλύτερο animation. Απέσπασε δύο Όσκαρ και πολλά ακόμα βραβεία, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών.


4. Before Sunrise (1995)

Ο Richard Linklater είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που του βγήκε σε καλό. Δημιούργησε μια τριλογία γύρω από δύο ανθρώπους που βλέπονται για λίγο κάθε φορά σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη (Βιέννη, Παρίσι, Καλαμάτα) και μέσα στον χρόνο που τους δίνεται πρέπει να δώσουν ό,τι έχουν μέσα τους. Το πιο μαγικό είναι ότι η κάθε ταινία γίνεται με απόσταση εννιά χρόνων από την άλλη (2004 και 2013 τα δύο σίκουελ Before Sunset και Before Midnight αντίστοιχα), οπότε βλέπουμε πως ο χρόνος έχει αλλάξει τα πράγματα και τις ζωές τους. Οι Ethan Hawke και Julie Delpy, που συνυπογράφουν το σενάριο, γίνονται ένα από τα ωραιότερα κινηματογραφικά ζευγάρια, και αν μας συγκίνησαν κάπου λίγο παραπάνω, είναι σε εκείνη την πρώτη τυχαία συνάντηση το 1995.


5. Titanic (1997)

Το 1997 ήρθε η στιγμή να σπάσει ένα ρεκόρ, καθώς έπειτα από πολλά χρόνια, μια ταινία φτάνει το ρεκόρ των έντεκα νικών στα Όσκαρ, κάτι που είχε καταφέρει μόνο ο Ben-Hur (1959) ως τότε, με δεκατέσσερις υποψηφιότητες, κάτι που είχε μόνο το All About Eva (1950) έως τότε. Έκτοτε τις νίκες τις έφτασε και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και τις υποψηφιότητες το La La Land. Ο Τιτανικός του James Cameron με τους Leonardo di Caprio και Kate Winslet, πέρα του ότι έγινε η πρώτη ταινία που ξεπέρασε το ένα δις εισπράξεις και μέχρι να έρθει το Avatar του James Cameron, ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών, είναι και μια βαθιά ρομαντική ιστορία χωρίς happy end, το οποίο βέβαια θα εξακολουθεί να προκαλεί έριδες επ' άπειρον.


6. In the Mood for Love (2000)

Ένας μαέστρος της εικόνας και της αισθητικής στον κινηματογράφο, ο Wong Kar-wai ήρθε το 2000 για να παραδώσει μαθήματα ρομαντισμού, σε μια ταινία που μέχρι και σήμερα θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και για κάποιους η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής. Και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μια αλησμόνητη αγάπη, από αυτές που πολλοί ονειρεύονται και λίγοι ζουν, η Ερωτική Επιθυμία με τους Tony Leung και Maggie Cheung, που θα τους ξαναδούμε στο επίσης αριστουργηματικό 2046 (2004) ακολουθεί δύο ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ των 60s που σιγά σιγά ερωτεύονται μέσα σε μια τόσο ατμοσφαιρική ταινία που προτάθηκε για Χρυσό Φοίνικα. 


7. Brokeback Mountain (2005)

Το μυστικό του Brokeback Mountain του Ang Lee απέδειξε πρώτον ότι ο Ang Lee μπορεί να δοκιμαστεί σε κάθε είδος με επιτυχία και δεύτερον ότι μια ομόφυλη αγάπη μπορεί να αποτελέσει το θέμα μιας mainstream ταινίας. Οι Heith Ledger και Jake Gyllenhaal υποδύονται δύο καουμπόηδες στα οργισμένα 60s που παρά τις συμβάσεις της εποχής, σπάνε τα κοινωνικά δεσμά και ξεκινούν ένα ειδύλλιο. Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ από τα οποία κέρδισε τρία (Καλύτερη Σκηνοθεσία, Διασκευασμένο Σενάριο και Μουσική). Επίσης ήταν μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της χρονιάς. 


8. Carol (2015)

Γνώστης της προσεγμένης αισθητικής και ενός υπολανθάνοντος μελό, ο Todd Haynes βάζει την σπουδαία Cate Blanchett και την επίσης πολύ ταλαντούχα Rooney Mara να υποδυθούν τις δύο πρωταγωνίστριες του βιβλίου της Patricia Highsmith στο οποίο βασίζεται. Δεκαετία 1950 και δύο γυναίκες διαφορετικής ηλικίας αλλά και κοινωνικής τάξης ερωτεύονται. Ο έρωτας που δυσκολεύεται να αναδυθεί είναι συχνό στοιχείο του σινεμά του Haynes και εδώ δημιουργεί μια από τις καλύτερες ταινίες του. Το ότι δεν γυρίστηκε με ψηφιακό φιλμ αλλά με το παραδοσιακό των 16 mm δίνει μια αίσθηση ευχάριστου vintage. Η ταινία κέρδισε βραβείο ερμηνείας στις Κάννες και προτάθηκε για έξι Όσκαρ.


9. La La Land (2016)

Το La La Land είναι ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών και μια από τις ωραιότερες ταινίες του 21ου αιώνα. Ο Damien Chazelle αποτίνει φόρο τιμής στο σινεμά του Jacques Demy, στο Singin' in the Rain και εν γένει στο technicolor σινεμά, φέρνοντάς το σήμερα με ένα love story που είναι αειθαλές και άχρονο. Ρομαντικό με σκληρό τρόπο, χωρίς happy end, που μας υπενθυμίζει ότι δεν αρκούν τα συναισθήματα και οι προθέσεις αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες που χωρίζουν δύο ανθρώπους, που όπως λέει ο Kar-wai στην ταινία του "ο έρωτας είναι θέμα timing, δεν πρέπει να συναντήσεις τον άλλον ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά". Οι Ryan Gosling και Emma Stone είναι ένα λαμπρό δίδυμο και τα τραγούδια του Justin Hurwitz θα γρατζουνάνε την καρδιά μας μέχρι να ματώσουν συναίσθημα. Η ταινία προτάθηκε για δεκατέσσερα Όσκαρ και κέρδισε έξι, ενώ προτάθηκε για Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε όπου κέρδισε βραβείο γυναικείας ερμηνείας. 


10.Cold War (2018)

Με φόντο έναν ασπρόμαυρο Ψυχρό Πόλεμο, δύο άνθρωποι, μια τραγουδίστρια και ένας μαέστρος συναντιούνται στην μεταπολεμική Πολωνία που θα τους ενώσει όσο και αν αποχωρίζονται χωρικά. Θα βρεθούν στο Παρίσι, στο Βερολίνο, την Γιουγκοσλαβία, με την πολιτικοκοινωνική ατμόσφαιρα να αλλάζει γύρω τους, όπως και εκείνοι. Δεν μπορούν να βγουν αλώβητοι από όλο αυτό. Ο Pawel Pawlikowski δημιουργεί μια θαυμάσιας αισθητικής ρομαντική ιστορία με τους Joanna Kulig και Tomasz Kot να υποδύονται το ζευγάρι σε καιρούς που δεν ευνοούν τον έρωτα. Η ταινία προτάθηκε για τρία Όσκαρ, ενώ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών και τέσσερα βραβεία από την ευρωπαϊκή ακαδημία (καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο και γυναικεία ερμηνεία).

+1

Μια ακόμα ταινία που θα μπορούσε να μπει αν και δεν είναι μόνο μια ιστορία αγάπης, αλλά περισσότερο μια ιστορία έρωτα που οδηγεί σε μια ιστορία ενηλικίωσης είναι η εξαιρετική Ζωή της Αντέλ (2013) του Abdelatif Kechiche με τις Adele Exarchopoulos και Lea Seydoux. Μια τρίωρη σχεδόν ταινία που αφηγείται την ιστορία μιας μαθήτριας που έπειτα από μια σχέση με έναν συμμαθητή της, γνωρίζει την κοπέλα με τα μπλε μαλλιά, μια ζωγράφο που θα την βοηθήσει τόσο να απελευθερωθεί όσο και να γνωρίζει τον εαυτό της. Βασισμένη σε ένα κόμικ. η γαλλόφωνη ταινία του τυνήσιου σκηνοθέτη βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, σε μια από τις λίγες φορές που η κριτική επιτροπή ομόφωνα ψηφίζει μια ταινία για το βραβείο. Ο σκηνοθέτης μοιράστηκε τον Φοίνικα με τις δύο πρωταγωνίστριες, κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Μια ταινία εκτός της δεκάδας καθώς αδυνατεί να μπει σε συμβάσεις για το τι ακριβώς είναι. Δεν είναι ρομαντική με την συμβατική έννοια, αλλά μιλά για αγάπη. Δεν είναι κοινωνική, αλλά αποτυπώνεται το κοινωνικό background, είναι απλώς ανθρώπινη με όλα όσα συνοψίζονται σε αυτή την έννοια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ