Τα Χριστούγεννα σημαίνουν...


   Τα Χριστούγεννα έφτασαν και μαζί τους ήρθε η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου, όπως λέει και το σχετικό άσμα. Μπορεί όχι για όλους, αλλά για μένα συγκεκριμένα πάντα θα είναι η ωραιότερη περίοδος, που θα περιμένω καρτερικά. Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, χριστουγεννιάτικες ταινίες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, τρίγωνα, κρύο έξω, ζεστασιά μέσα, χειμωνιάτικα ρούχα, ξεκούραση για λίγες μέρες, βόλτες σε στολισμένα μέρη, μάζεμα της οικογένειας, φαγητά, όλα αυτά και πολλά άλλα σημαίνουν Χριστούγεννα. Α και φυσικά Home Alone! Δεν είναι όμως το ζιζάνιο παιδί που μένει μόνο σπίτι του και ταλαιπωρεί με επιμονή και υπομονή τους επίδοξους ληστές αλλά και άλλες ταινίες που λίγο-πολύ έχουμε ταυτίσει και συνδέσει με τις εορτές των Χριστουγέννων και πολλοί από εμάς επιστρέφουμε σε αυτές και μαζί τους νιώθουμε πως η ζωή είναι ωραία! Για κάθε ταινία ακολουθούν κάποια fun facts. 

It's A Wonderful Life (1946)

Σκηνοθεσία Frank Capra, βασισμένο στο βιβλίο The Greatest Gift του Philip van Doren Stern, πρωταγωνιστούν James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore. Προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ, ενώ εισπρακτικά δεν τα πήγε πολύ καλά. Αρχικά στο μυαλό του σκηνοθέτη υπήρχαν ο Henry Fonda ή ο Cary Grant και η Ginger Rogers, με την δεύτερη να απορρίπτει τον ρόλο θεωρώντας τον βαρετό. Αργότερα το μετάνιωσε. Έπειτα προσέγγισε την Olivia de Havilland. Όταν ο ρόλος κατέληξε στον Stewart με τον οποίο είχε ξανασυνεργαστεί ο σκηνοθέτης, οι δυο τους είχαν την εξής στιχομυθία: Capra-Αυτό (η ταινία) δεν ακούγεται τόσο καλό, έτσι; Stewart-Αν με θέλεις να μαι σε μια ταινία για έναν τύπο που θέλει να αυτοκτονήσει και ένας άγγελος έρχεται με το όνομα Clarence που δεν μπορεί να κολυμπήσει και τον σώζω, τότε πότε ξεκινάμε;

Miracle on 34th Street (1947)

Σκηνοθεσία και σενάριο: George Seaton βασισμένος σε μια ιστορία του Valentin Davies. Πρωταγωνιστούν οι Maureen O' Hara, John Payne, Natalie Wood. Η ιστορία διαδραματίζεται ανάμεσα στην ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα και αφορά τον Άγιο Βασίλη που μπαίνει σε ψυχιατρική κλινική και έπειτα σε δίκη για να αποδείξει ότι είναι όντως και δεν είναι τρελός. Κέρδισε τρία Όσκαρ-καλύτερο σενάριο, καλύτερη ιστορία (δεν υπάρχει πλέον αυτή η κατηγορία) και Β΄ Ανδρικού Ρόλου. Παρότι χριστουγεννιάτικη, η ταινία κυκλοφόρησε καλοκαίρι, καθώς ο παραγωγός της Fox πίστευε ότι πιο πολύς κόσμος πάει σινεμά όταν έχει θερμότερό καιρό. Το 1994 έγινε remake με τον Richard Attenborough σε παραγωγή και σενάριο του John Hughes (παραγωγός και σεναριογράφος του Home Alone). 


A Charlie Brown Christmas (1965)

Σκηνοθεσία Bill Melendez, βασισμένο στο Peanuts του Chalres M. Schulz, τηλεοπτική ταινία που προβλήθηκε στο CBS. 






Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983)

Σκηνοθεσία Nagisa Oshima, πρωταγωνιστούν David Bowie, Tom Conti, Takeshi Kitano. Ο ιάπωνας σκηνοθέτης Nagisa Oshima έπειτα από δύο έντονα ερωτικές και προκλητικές ταινίες, τα In the Realms of the Senses (1976) και Empire of Passion (1978), επιστρέφει στο σινεμά με μια άλλη διάθεση. Η ταινία προτάθηκε για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Την μουσική έγραψε ο Ryuichi Sakamoto που παίζει και στην ταινία. Ο Bowie είχε δηλώσει πως αυτή ήταν η πιο ρεαλιστική ερμηνεία που είχε δώσει μέχρι τότε. Ο Akira Kurosawa την έχει εντάξει στην λίστα με τις αγαπημένες του ταινίες. 

Home Alone (1990)

Σκηνοθεσία Chris Columbus, σενάριο και παραγωγή John Hughes, πρωταγωνιστούν Macaulay Culkin, Joe Pesci, Catherine O' Hara. Ο σκορτσεζικός Joe Pesci δεν του άρεσε καθόλου που έπαιζε στην ταινία και συχνά γκρίνιαζε και έβριζε. Τον ρόλο τον είχε νωρίτερα απορρίψει ο Robert de Niro. Ο σκηνοθέτης είχε απομακρυνθεί νωρίτερα από μια άλλη χριστουγεννιάτικη ταινία, το National Lampoon's Christmas Vacation λόγω εντάσεων με τον γνωστό ως οξύθυμο Chevy Chase. Τον Culkin τον πρότεινε ο Hughes γιατί είχαν συνεργαστεί ήδη στο Unlce Buck (1989). Αυτός που ντούμπλαρε τον Culkin στις επικίνδυνες σκηνές ήταν ένας 30χρονος πολύ κοντός άντρας. Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ, μουσικής του John Williams, και τραγουδιού. 

The Nightmare Before Christmas (1993)

Σκηνοθεσία Henry Selick, σενάριο Caroline Thompson, ιδέα ιστορίας και παραγωγός Tim Burton, δίνουν φωνές οι Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O Hara, Ken Page.To 1982, όταν ο Burton εργαζόταν στην Disney, είχε γράψει ένα ποίημα σχετικά με αυτή την ιστορία με μόνο τρεις χαρακτήρες (Jack Skellington, Zero, Santa Claus) με σκοπό να το κάνει είτε μικρού μήκους ταινία, είτε τηλεοπτικό εορταστικό επεισόδιο. Τελικά το 1990 συμφώνησε να γίνει ταινία. Fun fact ο σκηνοθέτης της ταινίας θεωρεί πως η ταινία είναι μια Halloween ταινία και όχι χριστουγεννιάτικη. 

The Santa Clause (1994)

Σκηνοθεσία: John Pasquin, Σενάριο: Leo Benvenuti, Steve Rudnick, Πρωταγωνιστές: Tim Allen, Eric Lloyd. Αρχικά ο τίτλος της ταινίας ήταν Such a Clatter και οι πρώτες σκέψεις ήθελαν πρωταγωνιστή τον Bill Murray (που είχε ήδη παίξει στο Scrooged), τον Tom Hanks ή τον Tom Selleck, όπως επίσης είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα να το σκηνοθετήσει ο Ron Howard. Η αρχική ιδέα ήταν πιο σκοτεινή από το τελικό αποτέλεσμα. Στην ταινία ο Άγιος Βασίλης πέφτει πάνω στην σκεπή του  πρωταγωνιστή, σκοτώνεται και εκείνος παίρνει την θέση του. Στο αρχικό σενάριο ο ήρωας σκοτώνει τον Άη Βασίλη και έτσι παίρνει την θέση του. Την ταινία ακολούθησαν δύο σίκουελ, το 2002 και το 2006 σε σκηνοθεσία Michael Lembeck. 

Love Actually (2003)

Σκηνοθεσία/σενάριο Richard Curtis, πρωταγωνιστές Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson, Keira Knightley, Alan Rickman, Rowan Atkinson, Bill Nighy. Μια σειρά από αυτοτελείς χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αρχικά ήταν δεκατέσσερις οι ιστορίες αλλά τέσσερις κόπηκαν. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο ίδιος που έκανε και το Four Weddings and a Funeral από το οποίο πήρε μια σκηνή με τον Hugh Grant σε ένα γάμο και την ξαναγύρισε για το Love Actually. Η ταινία έχει γίνει τρεις φορές remake σε άλλη γλώσσα, το ινδικό A Tribute to Love, το πολωνικό Letters to St. Nicolas και το ιαπωνικό It All Began When I Met You.

Tokyo Godfathers (2003)

Σκηνοθεσία/σενάριο Satoshi Kon (το σενάριο μαζί με την Keiko Nobumoto). Επηρεάστηκε από το 3 Godfathers (1948) του John Ford με τον John Wayne. Δίνουν τις φωνές οι Toru Emori, Aya Okamoto. Μια ταινία που διαδραματίζεται Χριστούγεννα και έχει διάφορες αναφορές όπως οι αριθμοί 12 25, δηλαδή η ημέρα των Χριστουγέννων (ένα ρολόι δείχνει αυτή την ώρα, η οδός σε μια διαφήμιση, η τιμή κ.α.). Τρεις άστεγοι παραμονή Χριστουγέννων ανακαλύπτουν ένα εγκαταλειμμένο νεογέννητο ψάχνοντας στα σκουπίδια. Το ζήτημα των αστέγων είναι πολύ μεγάλο στην Ιαπωνία και ιδίως στο Τόκυο, ειδικά στα 90s, έπειτα από την οικονομική κρίση που είχε χώρα στα τέλη των 80s και αρχές 90s. Το 2003 που βγήκε η ταινία υπήρχαν 25.296 άστεγοι σε ολόκληρη την χώρα. 

The Polar Express (2004)

Σκηνοθεσία Robert Zemeckis βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Chris Van Allsburg με την φωνή του Tom Hanks. Είναι η πρώτη ταινία animation που γίνεται με αυτό τον τρόπο, δηλαδή performance capture, που ο ήρωας μοιάζει πραγματικά στον ηθοποιό καθώς "αιχμαλωτίζει" την μορφή του. Αρχικά σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Rob Reiner μέχρι που τελικά κατέληξε στον Zemeckis, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε ασχοληθεί με χριστουγεννιάτικες ταινίες, ενώ από τότε ασχολήθηκε ξανά με το A Christmas Carol. 

The Holiday (2006)

Σκηνοθεσία/σενάριο Nancy Meyers, πρωταγωνιστούν Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black. Δύο γυναίκες σε Αμερική και Αγγλία αλλάζουν σπίτια και ζωές. Η Meyers έγραψε το κομμάτι του Black αποκλειστικά για εκείνον, μιας και της άρεσε πάρα πολύ η ερμηνεία του στο School of Rock. Με το που τελείωσε το σενάριο ήξερε ότι ήθελε τους άλλους τρεις ηθοποιούς για τους ρόλους. Ο Black αρχικά δεν ήθελε να παίξει σε ρομαντική κομεντί αλλά μόλις του είπαν ότι θα παίζει η Winslet δέχτηκε. Η ηθοποιός όταν τέλειωσε η ταινία είπε "Πίστεψε με δεν είναι δύσκολο να ερωτευτείς τον Jack Black". 


A Christmas Carol (2009)

Σκηνοθεσία/σενάριο Robert Zemeckis, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του 1843 του Καρόλου Ντίκενς. Τις φωνές δίνουν οι Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskins, Robin Wright Penn. Η ταινία είναι με την τεχνική motion capture, την οποία ο σκηνοθέτης είχε ήδη χρησιμοποιήσει στο Πολικό Εξπρές και στο Beowulf. Η ταινία τοποθετείται στα 1843, την χρονιά που εκδόθηκε το βιβλίο. Ο Jim Carrey παίζει οκτώ διαφορετικούς ρόλους στην ταινία. 

Arthur Christmas (2011)

Σκηνοθεσία Sarah Smith-Barry Cook με τις φωνές των James McAvoy, Hugh Laurie, Bill Nighy, Jim Broadbent. Δεν πήγε καλά εισπρακτικά παρότι δέχτηκε πολύ θετικές κριτικές. Είναι της Aardman Productions, που έχει κάνει και το Wallace and Gromit, Chicen Run, Shaun the Sheep. Ο Jim Broadbent θα ξαναυποδυθεί τον Άγιο Βασίλη στο Get Santa το 2014. Ο Barry Cook ήταν ο σκηνοθέτης της Mulan (1998) και από τότε είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί animation. Σεναριογράφος της ταινίας είναι ο Peter Baynham μαζί με την Sarah Smith. Την ίδια χρονιά, ο Baynham γράφει το σενάριο και για μια άλλη ταινία η οποία λέγεται επίσης Arthur (με τον Russell Brand και την Hellen Mirren). 

The Christmas Chronicles (2018)-The Christmas Chronicles 2 (2020)

Σκηνοθεσία Clay Kaytis (1) και Chris Columbus (2), ο οποίος επιστρέφει σε χριστουγεννιάτικες ταινίες μετά το Home Alone. Σενάριο Matt Lieberman, πρωταγωνιστούν Kurt Russell, Goldie Hawn, παραγωγής του Netflix, μια ταινία που επανέφερε το χριστουγεννιάτικο σινεμά και μάλιστα στην καλή εκδοχή του. Ο Kurt Russell συνδέεται με διάφορους τρόπους με τον θρυλικό Elvis Presley. Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο It Happened at the World's Fair (1963) στο οποίο έπαιζε ο Elvis. Το 1979 υποδύθηκε τον Elvis στην τηλεταινία Elvis του John Carpenter. Το 1994 έδωσε την φωνή του στον ηθοποιό που έπαιζε τον νεαρό Elvis στο Forrest Gump του Robert Zemeckis. Το 2001 στο 3000 Miles to Graceland υποδύεται έναν ληστή καζίνο στο Βέγκας που εισβάλλει σε μια εκδήλωση με μίμους του Elvis. Και τώρα στο Christmas Chronicles όταν μπαίνει φυλακή τραγουδάει ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του Elvis, το Santa Claus is Back in Town (1957).

Klaus (2019)

Σκηνοθεσία/σενάριο Sergio Pablos, ταινία του Netflix που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου animation, πρώτη φορά ταινία του Netflix. Δίνουν τις φωνές τους οι Jason Schwartzman, J.K. Simmons, Rashida Jones, Joan Cusack. Όσο και αν φαίνεται περίεργο για μια ταινία που μας διηγείται την ιστορία του Άγιου Βασίλη και πώς κατέληξε να γίνει αυτός που είναι, υπάρχουν επιρροές από το Αποκάλυψη Τώρα, όπως στη σκηνή που εμφανίζεται πρώτη φορά ο Klaus και βγαίνει από το σκοτάδι. Την φωνή δίνει ο J.K. Simmons ο οποίος πριν γίνει ηθοποιός είχε κάνει τον Άη Βασίλη σε mall. 

Spirited (2022)

Σκηνοθεσία: Sean Anders, σενάριο: Sean Anders και John Morris με τους Ryan Reynolds και Will Ferrell σε χριστουγεννιάτικη ταινία του Apple Tv+. Μια μοντέρνα παραλλαγή της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας του Ντίκενς, σε μορφή μιούζικαλ. Η διαφορά από την κλασική ιστορία του Σκρουτζ, είναι ότι για πρώτη φορά θα δούμε την ιστορία από την πλευρά των φαντασμάτων, που τώρα αυτά έρχονται να ξαναδούν το δικό τους παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ο Ferrell επιστρέφει σε χριστουγεννιάτικο mood, μετά το Elf (2003). Τραγούδια, χορός, πλάκα και νοσταλγία. 

The Holdovers (2023)

Σκηνοθεσία: Alexander Payne, σενάριο: David Hemingson με τους Paul Giamatti, Da' Vine Joy Randolph και Dominic Sessa. Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης σε μια από τις καλύτερες ταινίες του και μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες, αν και είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Ίσως είναι το It's A Wonderful Life του αιώνα μας με έναν ιδιόρρυθμο και κυνικό καθηγητή ιστορίας σε ένα σχολείο με πλουσιόπαιδα τα οποία θα πάνε στους γονείς τους για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, εκτός από έναν ατίθασο μαθητή που δεν μπορούν οι γονείς του να τον πάρουν και έτσι καθηγητής και μαθητής θα περάσουν μαζί τις γιορτινές μέρες αναζητώντας ο καθένας τον πραγματικό του εαυτό  μέσα από ψέματα και αποκρύψεις, αλλά και το αληθινό νόημα της ζωής. 

Για τους μη φαν των εορτών τα Χριστούγεννα ίσως σημαίνουν Die Hard (1988) με τον Bruce Willis, το Lethal Weapon (1987) με τον Mel Gibson ή Eyes Wide Shut (1999), το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick, μπορεί Carol (2015) για το ρομαντικό δέσιμο της Cate Blanchett με την Rooney Mara, μπορεί Robert Downey Jr. στο Kiss Kiss Bang Bang (2005) ή στο Iron Man 3 (2013) ή ακόμα και το Brazil (1985) του Terry Gilliam. Αν θέλετε να επιμείνετε στο υπερηρωικό σύμπαν το Batman Returns (1992) του Tim Burton. Για πιο ψαγμένους το Tangerine (2015) του Sean Baker, ή το In Bruges του θεατρικού συγγραφέα Martin McDonagh. Ίσως το L.A. Confidential (1997), ένα νεο-νουάρ με Kim Basinger. Για τους φαν των θρίλερ το American Psycho (2000) με τον παρανοϊκό Christian Bale και οι φαν του τρόμου σίγουρα έχουν δει τα Gremlins του Joe Dante σε σενάριο Chris Columbus, ενώ πιο πρόσφατα το 2022 κυκλοφόρησε το Violent Night για μια βίαια, επικίνδυνη αλλά και με black humor βραδιά Χριστουγέννων. Σε πιο κλασικές επιλογές το Φάνυ και Αλέξανδρος του Ingmar Bergman. Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Φυσικά το ότι διαδραματίζονται Χριστούγεννα απλώς χωρίς να είναι χριστουγεννιάτικες ταινίες καθώς δεν το βρωντοφωνάζουν. Το πολύ-πολύ να υπάρχει μια σκηνή με χριστουγεννιάτικα στολίδια και δέντρα ή κάποιο τραπέζι αλλά κατά βάση άλλη είναι η υπόθεση της ταινίας και δεν σχετίζεται με τις γιορτές. Επομένως αν σας είναι ανυπόφορη όλη αυτή η γλυκύτητα και το ρομάντζο των καθαρόαιμων χριστουγεννιάτικων ταινιών, λύσεις υπάρχουν. Και φυσικά υπάρχει και το Netflix που κάθε χρόνο εμπλουτίζει την λίστα του με νέες χριστουγεννιάτικες ταινίες, δυστυχώς οι περισσότερες όχι και τόσο καλές. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ