Cinema...in the Barbie World


Η Barbie είναι ίσως η πιο δημοφιλής κούκλα που υπήρξε ποτέ. Τα περισσότερα παιδιά παγκοσμίως μεγάλωσαν με αυτές τις ξανθιές, λευκές, αδύνατες κούκλες, που βέβαια τα τελευταία χρόνια κατακρίθηκαν για το πρότυπο που γέννησαν και υπέβαλαν υποσυνείδητα στα παιδιά, με αποτέλεσμα να βγαίνουν πλέον και Barbie άλλων χρωμάτων, εθνικοτήτων, σωματοτύπων. Πρόκειται για μια δημιουργία της Αμερικανίδας Ruth Handler, που έβλεπε την κόρη της, Barbara, να παίζει με κάτι χάρτινα παιχνίδια. Τότε οι κούκλες είχαν κυρίως την όψη παιδιού ή μωρού και όχι ενήλικης γυναίκας ή άνδρα. Πρότεινε την ιδέα μιας κούκλας με όψη ενήλικης γυναίκας στον άνδρα της, Elliot Handler, συνιδρυτή της εταιρείας παιχνιδιών Mattel. Αρχικά ο άντρας της και το συμβούλιο απέρριψε την πρόταση. Σε ένα ταξίδι τους στην Γερμανία, η Ruth είδε την γερμανική κούκλα Bild Lilli, που κυκλοφόρησε από το 1955 έως το 1964 και είχε την όψη που ήθελε για την Barbie. Τελικά τους έπεισε και έτσι το 1959 η Barbie (από το όνομα της κόρης της) βγήκε στην αγορά στην Νέα Υόρκη. Η πρώτη Barbie είχε βγει και σε ξανθιά και σε καστανή εκδοχή και φορούσε ένα ασπρόμαυρο ολόσωμο μαγιό. 

Η Barbie ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που γύρω τους δημιουργήθηκε ολόκληρη στρατηγική marketing και διαφημιστική καμπάνια, κάτι που έκτοτε γίνεται σε πολλά παιχνίδια. Φυσικά η επιτυχία ήταν τεράστια και έτσι χτίστηκε μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την κούκλα. Παιχνίδια, video games, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία, κοσμήματα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 43 ταινίες Barbie, κάποιες κινηματογραφικές αλλά οι περισσότερες κατευθείαν σε dvd ή στην τηλεόραση και από τις οποίες οι 42 είναι κινουμένων σχεδίων και μόνο μία, η φετινή Barbie της Greta Gerwig, είναι live action. Οι περισσότερες από αυτές δεν βλέπονται από εφήβους και ενήλικες καθώς απευθύνονται ξεκάθαρα σε παιδιά κάτω των 10 ετών, είτε λόγω του ύφους τους, είτε του θέματος, είτε λόγω της απλοϊκότητας ή του πόσο cringe θα φαινόταν σε έναν ενήλικα. Έτσι, επιλέξαμε δέκα από τις 43 που κάπως μπορεί να τις παρακολουθήσει κάποιος που δεν έχει παιδί και δεν έχει την υποχρέωση να κάτσει μαζί του να το δει. 


1. Barbie in the Nutcracker (2001)

Όλα ξεκίνησαν το 2001 όταν η Mattel με την Mainframe Studios-καναδική εταιρεία παραγωγής-αποφάσισαν να μεταφέρουν την Barbie στο σινεμά αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Την πλάσαραν σαν ηθοποιό που υποδύεται ρόλους σε ήδη γνωστές, προϋπάρχουσες ιστορίες. Μάλιστα το έκαναν τόσο πολύ έντονα, που στο τέλος σε κάποιες από τις ταινίες είχε και bloopers από τα υποτιθέμενα γυρίσματα. Έτσι στην πρώτη ταινία η Barbie βρέθηκε στον κόσμο του Καρυοθραύστη σε σκηνοθεσία του Owen Hurley με την Kelly Sheridan να δίνει την φωνή της και τον Arnie Roth να υπογράφει την μουσική. Άλλωστε βασικό στοιχείο όλων των ταινιών είναι η μιούζικαλ διάθεση. Ο Tim Curry έδινε την φωνή του στον βασιλιά των ποντικών. Στα ελληνικά την φωνή στην Barbie την έδινε η Δήμητρα Δημητριάδου ενώ τον Ποντικοβασιλιά έκανε ο Στέλιος Καλαθάς. 


2. Barbie as Rapunzel (2002)

Την επόμενη χρονιά ο Owen Hurley σκηνοθέτησε την Barbie στον ρόλο της Ραπουνζέλ, του γνωστού παραμυθιού των αδελφών Γκριμ του 1812, με την φωνή πάλι της Kelly Sheridan. Την μουσική υπέγραφε ο εξαιρετικός Arnie Roth, ενώ η Anjelica Huston έδινε την φωνή της στην κακιά μάγισσα που κράταγε φυλακισμένη την Ραπουνζέλ και ήθελε τα μαλλιά της. Βασικό στοιχείο όλων των ταινιών είναι η φιλοζωία, μιας και σε όλες τις ταινίες η Barbie έχει φίλους ζώα, όπως εδώ ένα μικρό δράκο και έναν λαγό. Στα ελληνικά έδινε την φωνή της η Υρώ Λούπη στην Ραπουνζέλ, η Χριστίνα Βαρζοπούλου στην μάγισσα και ο Παντελής Καναράκης στον δράκο της μάγισσας. 


3. Barbie of Swan Lake (2003)

 Η τρίτη και τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο Hurley σε αυτή την πρώτη φάση ταινιών Barbie που κράτησε από το 2001 έως το 2009 είναι και η Λίμνη των Κύκνων, βασισμένο στο μπαλέτο του Τσαϊκόσφσκι. Η Sheridan και ο Roth επιστρέφουν στις θέσεις τους με τους Kelsey Grammer και Maggie Wheeler (η Τζάνις από τα Φιλαράκια) να δίνουν επίσης τις φωνές τους. Η Μπάρμπι ως Οντέτ αυτή την φορά ακολουθεί μια μονόκερο στο μαγικό δάσος. Η Υρώ Λούπη επαναλαμβάνει τον ρόλο της Μπάρμπι με τους Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και Σπύρο Μπιμπίλα να δίνουν επίσης τις φωνές τους. 


4. Barbie as the Princess and the Pauper (2004)

Μια από τις καλύτερες ταινίες του franchise (προσωπικά η αγαπημένη μου όταν ήμουν παιδί) είναι η Barbie ως Βασιλοπούλα και Χωριατοπούλα, δύο ολόιδιες κοπέλες που ζουν σε ένα βασίλειο και οι ρόλοι τους μπερδεύονται, τις οποίες υποτίθεται υποδύεται και τις δύο η Barbie. Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο William Lau βασισμένος ελαφρώς σε μια ιστορία του Mark Twain του 1881. Σκυλάκια και γάτες κάνουν συντροφιά στις κοπέλες. Η Sheridan και ο Roth είναι πάλι παρόντες και ο Martin Short κάνει τον κακό Preminger (από τους καλύτερους κακούς σε ταινία animation). Στα ελληνικά η Σία Κοσκινά ερμηνεύει τις δύο κοπέλες, ενώ στα τραγούδια της Βασιλοπούλας είναι η φωνή της Ελπινίκης Ζερβού και της Χωριατοπούλας η Βικτώρια Χαλκίτη. Τον κακό κάνει ο Σπύρος Μπιμπίλας.


5. Barbie and the Magic of Pegasus (2005)-Barbie: Fairytopia (2005)

Το 2005 βγαίνουν δύο από τις καλύτερες ταινίες του franchise με λίγους μήνες διαφορά, Μάρτιο η μία και Σεπτέμβριο η άλλη. Το Barbie Fairytopia σκηνοθετούν οι Walter P. Martishius και William Lau με την φωνή της Sheridan και μουσική του Eric Colvin. Είναι η πρώτη ταινία με δικό της πρωτότυπο περιεχόμενο που δεν βασίζεται σε προϋπάρχουσα ιστορία. Η Ελίνα, μια νεράιδα-λουλούδι λαχταρά να έχει φτερά. Η ταινία απέκτησε μάλιστα και δύο σίκουελ: Barbie Mermaidia (2006) και Barbie Fairytopia: Magic of the Rainbow (2007) και δύο spin-offs: Barbie Mariposa (2008) και Barbie Mariposa and the Fairy Princess (2013). Στα ελληνικά την φωνή της δίνει η Σία Κοσκινά. Η Μπάρμπι και ο Μαγεμένος  Πήγασος είναι επίσης μια από τις αγαπημένες μου ταινίες της σειράς, σε σκηνοθεσία του Greg Richardson, με την Sheridan να έχει πλέον ταυτιστεί με τον ρόλο. Επιστρέφει και ο Roth στην μουσική. Και αυτή η ιστορία βασίζεται σε πρωτότυπο υλικό με έναν πήγασο με τον οποίο προσπαθεί να σώσει το βασίλειο της και τους γονείς της από τον κακό Wenlock που θέλει να την παντρευτεί. Η Brie Larson τραγουδάει ένα τραγούδι της ταινίας. Στα ελληνικά η Κοσκινά επαναλαμβάνει τον ρόλο με τον Χάρη Γρηγορόπουλο να δίνει φωνή στον κακό.


6. Barbie as the Island Princess (2007)

Το 2006 κυκλοφόρησαν τρεις ταινίες: ένα σίκουελ της Fairytopia, το The Barbie Diaries όπου η Μπάρμπι δεν κάνει ρόλο αλλά τον εαυτό ως μαθήτρια που κρατά ημερολόγιο και το Barbie in the 12 Dancing Princesses του Greg Richardson με την Sheridan και τον Roth σε μια ακόμα ιστορία που βασίζεται σε παραμύθι, εν προκειμένω ένα γερμανικό που κυκλοφόρησε το 1815 από τους Γκριμ. Ωστόσο μια ακόμα δυνατή στιγμή έρχεται το 2007, που κυκλοφορεί ένα ακόμα σίκουελ της Fairytopia. Η Μπάρμπι ως Πριγκίπισσα του Μαγικού Νησιού του Greg Richardson με την Sheridan και τον Roth. Η Σία Κοσκινά δίνει την φωνή της και η Ευρυδίκη με την Ελπινίκη Ζερβού τραγουδούν. Και ο Σπύρος Μπιμπίλας δίνει την φωνή του. Εδώ βρισκόμαστε πλέον σε ένα τροπικό νησί στο οποίο βρίσκεται μια κοπέλα και γίνεται πριγκίπισσα με έναν νεαρό να  θέλει να την φέρει στον "πολιτισμό". 


7. Barbie and the Three Musketeers (2009)

Το 2008 κυκλοφορούν επίσης τρεις ταινίες, μια από τις Mariposa, μια χριστουγεννιάτικη το Barbie in a Christmas Carol που βασίζεται ελαφρώς στην ιστορία του Ντίκενς και το Barbie and the Diamond Castle. Το 2009 κυκλοφορεί το Barbie: Thumbelina βασισμένο σε ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που μας συστήνει μια νέα ηρωίδα αλλά και τους Τρεις Σωματοφύλακες βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Δουμά σε σκηνοθεσία του William Lau με την Sheridan και σε μουσική του Eric Colvin με το οποίο κλείνει αυτή η πρώτη φάση. Στα ελληνικά την φωνή της δίνει η Σία Κοσκινά, ενώ τραγουδούν η Μαρίνα Σάττι και η Έλλη Κοκκίνου. 


8. Barbie in A Mermaid Tale (2010)

Το 2010 με 2015 περνάμε στην νέα φάση όπου πλέον η επιγραφή στην αρχή των ταινιών δεν αναφέρει Mattel Entertainment αλλά Barbie Entertainment. Πλέον οι ιστορίες στρέφονται στο σήμερα με πιο μοντέρνα θέματα. Η Mainframe Studios ως Rainmaker Entertainment συνέχισε την παραγωγή των περισσότερων ταινιών. Η πρώτη ταινία της φάσης σε σκηνοθεσία του Adam L. Wood έχει πάλι την φωνή της Sheridan, ενώ στα ελληνικά η Σία Κοσκινά στους διαλόγους και η Φιόνα Τζαβάρα και η Ήβη Αδάμου στα τραγούδια. Το 2012 κυκλοφόρησε και σίκουελ. Η ιστορία αφορά μια σέρφερ στο Μαλιμπού που μαθαίνει ένα οικογενειακό μυστικό: είναι γοργόνα. Την ίδια χρονιά βγαίνει και το Barbie A Fashion Fairytale του William Lau με την Diana Kaarina να αντικαθιστά για πρώτη φορά την Sheridan. 


9. Barbie: The Princess and the Popstar (2012)

Το 2011 κυκλοφορούν τα Barbie A Fairy Secret, Barbie Princess Charm School και Barbie A Perfect Christmas, ενώ το 2012 κυκλοφορεί το σίκουελ της γοργόνας και το Πριγκίπισσα και Ποπ Σταρ. Σκηνοθετεί ο Zeke Norton ενώ την φωνή της δίνει η Kelly Sheridan. Η ιστορία βασίζεται στην ιστορία του Mark Twain που βασίστηκε και η Βασιλοπούλα και Χωριατοπούλα με παρόμοια ιστορία. Μια πριγκίπισσα καλεί στο παλάτι την αγαπημένη της ποπ σταρ και η μία εύχεται να έχει την ζωή της άλλης. Τις φωνές στις δυο τους δίνουν οι Σία Κοσκινά και Ινώ Στεφανή ενώ τραγουδούν οι Βάσια Ζαχαροπούλου και Χαρίκλεια Χατζησαββίδου. Το 2013 κυκλοφορούν τα Barbie in the Pink Shoes, μια ακόμα Mariposa και Barbie and her Sisters in a Pony Tale. Το 2014 τα Barbie The Pearl Princess και Barbie and the Secret Door και το 2015 τα Barbie in Princess Power και Barbie in Rock 'N Royals. 


10. Barbie: Princess Adventure (2020)

Το 2015 με 2017 έρχεται μια σύντομη νέα φάση. Πλέον η Barbie δεν υποδύεται ρόλους αλλά είναι η ίδια με διαφορετικές δεξιότητες σε κάθε ταινία. Πλέον η Mattel υπογράφει ως Mattel Creations. Ταινίες αυτής της εποχής είναι οι Barbie and her Sisters in the Great Puppy Adventure το 2015, Barbie Spy Quad, Barbie Star Light Adventure και Barbie and her sisters in a Puppy Chase το 2016 και Barbie Video Game Hero το 2017. Από το 2017 έως σήμερα είμαστε στην τελευταία φάση με ταινίες που βγαίνουν πλέον και μέσω streaming, όπως στο Netflix στις ΗΠΑ. Η περίοδος ξεκινά το 2017 με το Barbie Dolphin Magic, μετά το οποίο η Rainmaker ξαναονομάζεται Mainframe Studios, όπως πριν. Έτσι το 2020 βγάζει το Princess Adventure του Conrad Helten με την φωνή της America Young. Βρισκόμαστε στην σύγχρονη εποχή συνδυάζοντας όμως το στοιχείο της πριγκίπισσας και της αλλαγής ρόλων, μιας και η Μπάρμπι αλλάζει θέση με μια σωσία της. Την φωνή της δίνει η Υακίνθη Παπαδοπούλου με την Βάσια Ζαχαροπούλου να τραγουδά. Το 2021 κυκλοφόρησαν τα Barbie and Chelsea και Barbie Big City, Big Dreams και το 2022 τα Barbie Mermaid Power και Barbie Epic Road Trip με την φωνή της Young. Το 2023 κυκλοφόρησε το Barbie Skipper and the Big Babysitting Adventure, όπου εστιάζει στην αδερφή της, Skipper.



10+1. Barbie (2023)

Η Barbie της Greta Gerwig σε σενάριο της ίδιας και του Noah Baumbach είναι η πρώτη live action εκδοχή της κούκλας με την Margot Robbie ως Barbie και τον Ryan Gosling ως Ken. Η ταινία εστιάζει στα ζητήματα των στερεοτύπων, της κουλτούρας ομορφιάς και της θηλυκότητας-αρρενωπότητας στον σύγχρονο κόσμο. Η Barbie αρχίζει να αποκτά κυτταρίτιδα και να κάνει σκέψεις θανάτου κάνοντάς την να θέλει να φύγει από την Barbieland και να πάει στον πραγματικό κόσμο για να δει τι συμβαίνει, όπου εκεί βλέπει πράγματα που δεν περίμενε μέσα στην φούσκα στην οποία κατοικούσε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ