Parker Who
Την δεκαετία του 1960 και του 1970, λόγω της δημοφιλίας του, συχνά εμφανίστηκε και στο σινεμά, σε ιστορίες βασισμένες ή εμπνευσμένες από τα αντίστοιχα μυθιστορήματα. Με αφορμή μια επερχόμενη κυκλοφορία μιας ταινίας που επαναφέρει τον Πάρκερ και ίσως βγει μέσα στο 2024 ή 2025, ανατρέχουμε σε όλες εκείνες τις κινηματογραφικές εμφανίσεις ενός πάλαι ποτέ ένδοξου μεγαλοληστή.
Made in USA (1966)
Όλως παραδόξως η πρώτη μεταφορά ενός τόσο αμερικάνικου αναγνώσματος, έγινε από τον πάπα της Νουβέλ Βαγκ, Jean Luc Godard, σε μια ταινία του με τον αμερικάνικο τίτλο Made in USA. Συγκεκριμένα, βασίστηκε στο The Juggler (1965) του Stark, ενώ επηρεάστηκε και από την κλασική νουάρ ταινία, The Big Sleep με τον Humphrey Bogart στον ρόλο ενός επίσης κλασικού αμερικάνικου ήρωα, του Φίλιπ Μάρλοου. Ούτε ο Γκοντάρ ούτε ο παραγωγός της ταινίας εξασφάλισαν τα δικαιώματα του βιβλίου, μιας και δεν υπήρχε το μπάτζετ, με αποτέλεσμα ο συγγραφέας να τους τρέχει στα δικαστήρια. Για αυτό και η ταινία για τέσσερις δεκαετίες μέχρι το 2009, δεν είχε προβληθεί στις ΗΠΑ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Anna Karina και ο Jean Pierre Leaud, με τον τελευταίο να υποδύεται έναν ήρωα με το όνομα Donald Siegel όπως τον αμερικανό σκηνοθέτη αστυνομικών ταινιών, Don Siegel (Dirty Harry, Escape from Alcatraz). Ένας άλλος ήρωας λεγόταν Paul Widmark, αναφορά στον ηθοποιό Richard Widmark από όπου πήρε το ψευδώνυμό του ο συγγραφέας του βιβλίου. Ο Ταραντίνο θα έλεγε για αυτή την μεταφορά στο βιβλίο του Κινηματογραφικοί Στοχασμοί "τη μη διασκευή του Γκοντάρ που σπαταλάει το βιβλίο του Σταρκ, τον χρόνο του κοινού και πολύ φιλμ Kodak".
Point Blank (1967)
Η πρώτη αμερικάνικη ταινία που βασίστηκε σε μυθιστόρημα με ήρωα τον Πάρκερ είναι το Point Blank του John Boorman, βασισμένο στο The Hunter (1963) του Richard Stark με τον Lee Marvin στον ρόλο του Πάρκερ. Ήταν μια επιθυμία του Marvin να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο και να γίνει η ταινία, με την MGM να αναλαμβάνει την παραγωγή. Στην ταινία ο ηθοποιός δεν λεγόταν Πάρκερ αλλά Walker. Ήταν ένας ληστής που ήθελε να κλέψει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από έναν κούριερ που μετέφερε τα χρήματα μιας παράνομης επιχείρησης τζόγου. Ο φίλος του που μαζί κάνουν την ληστεία, τον πυροβολεί θεωρώντάς τον νεκρό, αλλά τελικά επιζεί και αναζητά τον φίλο του για να τον εκδικηθεί και φυσικά να τον κλέψει. Η ταινία δέχτηκε θετικές κριτικές και θεωρήθηκε από τις καλές του είδους, ενώ παραμένουν από τις καλύτερες μεταφορές ιστορίας με τον Πάρκερ.
Pillaged (1967)
Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και μια γαλλική ταινία του Alain Cavalier με τον Michel Constantin στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Βασίζεται στο βιβλίο The Score του Stark που είχε κυκλοφορήσει το 1964. Το 1969 η ταινία κυκλοφόρησε με αγγλόφωνο ντουμπλάζ. Ο κεντρικός ήρωας ονομάζεται Georges αλλά προφανώς βασίζεται στον διάσημο Πάρκερ.
The Split (1968)
Η MGM, έναν χρόνο μετά το Point Blank, βγάζει και νέα ταινία με τον Πάρκερ, βασισμένη αυτή την φορά στο The Seventh του Stark (1966) και με σκηνοθέτη τον Gordon Flemyng. Αυτήν την φορά ο Πάρκερ έχει το όνομα McClain και τον υποδύεται ένας πρώην αθλητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, ο Jim Brown, γνωστός και για την ακτιβιστική του δράση για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική. Χρόνια πριν την συζήτηση για το κατά πόσο ένας μαύρος θα μπορούσε να υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ, ο Πάρκερ τα είχε λύσει. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος αρχικά δόθηκε στον σούπερ σταρ της εποχής, τον Steve McQueen, που όμως αρνήθηκε και έκανε το Bullit, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Άλλωστε, ο ίδιος ποτέ δεν διάβαζε τα σενάρια, αλλά η σύζυγός του και εκείνη κατέληγε στα επικρατέστερα που του έλεγε την σύνοψη και με βάση αυτό δεχόταν ή όχι. Με την επιλογή του Brown, η ταινία απευθύνθηκε και σε ένα μαύρο κοινό, σε μια εποχή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών. Την μουσική μάλιστα έγραψε ο Quincy Jones.
The Outfit (1973)
Το 1973 η MGM θα επέστρεφε στον κόσμο του Πάρκερ, ίσως με την καλύτερη ταινία βασισμένη στα συγκεκριμένα βιβλία, άποψη που συμμεριζόταν και ο συγγραφέας. Η ιστορία βασίστηκε στο The Outfit (1963) και αυτή την φορά ο χαρακτήρας ονομάζεται Earl Macklin και τον υποδύεται ο Robert Duvall. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο John Flynn, ο οποίος μάλιστα εξήγησε γιατί σχεδόν ποτέ ο χαρακτήρας στις ταινίες δεν λέγεται Πάρκερ "ο Γουέστλεϊκ δεν ήθελε ο χαρακτήρας του να επηρεάζεται από ό,τι συνέβαινε σε κάποια χαζή ταινία". Πουλούσε δηλαδή τα δικαιώματα των βιβλίων αλλά όχι τον χαρακτήρα του, όπως εύστοχα σημειώνει ο Κουέντιν Ταραντίνο στο βιβλίο του Κινηματογραφικοί Στοχασμοί, όπου ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερώνεται στο The Outfit. Η ταινία δέχτηκε θετικές κριτικές, ο Duvall αναγορέυτηκε σε "σκληροτράχηλο Ολίβιε", όπως γράφτηκε από κριτικό κινηματογράφου. Αρχική ωστόσο σκέψη του σκηνοθέτη ήταν να βάλει ως πρωταγωνιστή τον Burt Lancaster.
Slayground (1983)
Μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες της σειράς βιβλίων και ένα από τα λιγότερο αξιομνημόνευτα βιβλία του είναι το Slayground του Terry Bedford με τον Peter Coyote στον ρόλο του Stone, δηλαδή Πάρκερ. Βασίστηκε στο βιβλίο Slayground (1971) και είναι μια τυπική 80s ταινία με τα καλά και κυρίως τα κακά της. Αυτή την φορά την παραγωγή αναλαμβάνει η Columbia με την EMI Films. Δέχτηκε κυρίως αρνητικά σχόλια και σίγουρα δεν έμεινε ανεξίτηλη στην κινηματογραφική μνήμη μας.
Payback (1999)
Μια ακόμα φορά που το The Hunter μεταφέρεται στο σινεμά, αυτή την φορά στα 90s, μιας και στα 80s δεν απασχολούσε τόσο πολύ το νουάρ και αυτού του στιλ οι ιστορίες. Στα 90s με την έλευση του νεονουάρ και αστυνομικών ιστοριών, όπως το The Heat του Michael Mann με De Niro και Pacino, επέστρεψε και ο Πάρκερ και με μάλιστα με έναν πολύ διάσημο πρωταγωνιστή, τον Mel Gibson στα φόρτε του τότε. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Brian Helgeland, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Το ότι ο Gibson ήταν σούπερ σταρ και ο σκηνοθέτης στην αρχή του, είχε ως αποτέλεσμα ο ηθοποιός να θέλει να έχει τον έλεγχο της ταινίας και σε συνεννόηση με τους παραγωγούς τον απομάκρυνε και ξαναγυρίσανε περίπου το 30% της ταινίας, βάζοντας και έναν επιπλέον ρόλο κακού που υποδύθηκε ο Kris Kristofferson. Τελικά ο σκηνοθέτης έβγαλε το δικό του director's cut, το 2006, το οποίο επαινέθηκε περισσότερο από την αρχική ταινία.
Parker (2013)
Για πρώτη φορά, και ενώ πλέον ο συγγραφέας δεν ζει -η πρώτη Πάρκερ ταινία μετά τον θάνατό του, ένας ήρωας ταινίας που βασίζεται στα βιβλία του Stark, ονομάζεται πράγματι Πάρκερ αλλά και η ίδια η ταινία έχει αυτόν τον τίτλο. Στον σχετικό ρόλο ο Jason Statham, σε σκηνοθεσία του Taylor Hackford. Η ιστορία βασίζεται στο Flashfire (2000) και δίπλα στον σκληροτράχηλο Statham βρίσκεται η Jennifer Lopez. Η ταινία δέχτηκε μέτριες κριτικές, δεν τα πήγε πολύ καλά εισπρακτικά, αλλά τα πήγε πολύ καλύτερα όταν ανέβηκε στο Netflix. Στην ταινία συμμετέχει και ο Nick Nolte, με τον οποίο ξανασυναντήθηκε η Lopez μετά το U Turn (1997). Viral έχει γίνει η συνέντευξη προώθησης των Lopez και Nolte, όπου ρωτάνε τον ηθοποιό ποιον θεωρεί πιο υπερεκτιμημένο, και χωρίς πολλή σκέψη απαντά "Clint Eastwood".
Play Dirty
Μια νέα ταινία που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει, γυρίστηκε μέσα στο 2024 και αναμένεται η ημερομηνία κυκλοφορίας είναι το Play Dirty. Στην ταινία μάλιστα αυτή επιστρέφει η MGM, ως θυγατρική της Amazon πλέον. Στην σκηνοθεσία βρίσκεται ο Shane Black, το οποίο είναι ελπιδοφόρο μιας και είναι ο σκηνοθέτης των Kiss Kiss Bang Bang, Iron Man 3, The Nice Guys. Και αυτή η ταινία βασίζεται στο The Hunter από την σειρά βιβλίων του Stark, κάτι που δείχνει ότι είναι από τα πιο δημοφιλή και ίσως τα πιο κινηματιγραφικά του. Στον ρόλο του Πάρκερ ο Mark Wahlberg, κρατώντας το όνομα Πάρκερ, ενώ ενδιαφέρουσα επιλογή στο καστ και ο Lakeith Stanfield. Θα δούμε επίσης τους Rosa Salazar, Dermot Mulroney, Tony Shalhoub και Nat Wolf. Στην αρχή θα βλέπαμε τον Robert Downey Jr στον σχετικό ρόλο, λόγω και των προηγούμενων συνεργασιών με τον σκηνοθέτη, αλλά δεν προχώρησε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου