Ταινίες για Ολυμπιακούς Αγώνες

 


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Η καταγωγή τους προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα την Ολυμπία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι καταγεγραμμένοι αγώνες το 776 π.Χ. Τότε οι αγώνες αφορούσαν μόνο ένα άθλημα, της κούρσας. Σταδιακά όσο πέρναγαν τα χρόνια και ειδικά στον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. που έφτασαν στο απόγειο, περιελάμβαναν είκοσι αθλήματα και αφορούσαν όλο σχεδόν τον ελληνικό χώρο, ενώ όταν ξεκίνησαν ήταν τοπικοί αγώνες. Το 393 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου και χριστιανισμού, οι παγανιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες προς τιμήν του Δία απαγορεύτηκαν. Τον 19ο αιώνα και μετά τις ανασκαφές στην Ολυμπία, αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον για επαναφορά των αγώνων. Ο Γάλλος βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, γενικός γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων, θεωρούσε απαραίτητο τον αθλητισμό για τους νέους και την απουσία αθλητικής παιδείας την έβλεπε ως λόγο για την γαλλική ήττα στον γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870. Το 1894 σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι θεσπίστηκε η επαναφορά με πρώτους Ολυμπιακούς το 1896 στην Ελλάδα, την Αθήνα, την χώρα δηλαδή της πρώτης διεξαγωγής. Πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική χώρα και το παρακολουθούν εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου. Υπάρχουν οι θερινοί και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, με τους δεύτερους να θεσπίζονται το 1924 για τα αθλήματα που χρειάζονται χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως γεγονός έχει αξιοποιηθεί και στην κινηματογραφική αφήγηση, άλλοτε επειδή οι ήρωες είναι αθλητές και παρακολουθούμε την τιτάνια προσπάθεια τους να συμμετέχουν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, άλλοτε για μη αθλητικούς λόγους που απασχόλησαν κατά την διάρκεια διεξαγωγής αγώνων, όπως βόμβες και γενικότερα τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως στους Ολυμπιακούς του Μονάχου ή της Ατλάντα.

Walk don't run (1966)

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1964 πραγματοποιήθηκαν στο Τόκυο της Ιαπωνίας. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ιαπωνία μιας και το 1940 που ήταν να γίνει, λόγω του πολέμου δεν πραγματοποιήθηκε. Είναι η πρώτη Ολυμπιάδα που μεταδόθηκε διεθνώς δορυφορικά. Η τελευταία ταινία που έπαιξε ο θρυλικός αμερικανός ηθοποιός Cary Grant, αφορούσε την συγκεκριμένη Ολυμπιάδα. Ένας Βρετανός επιχειρηματίας φτάνει δύο μέρες νωρίτερα στο Τόκυο και δεν μπορεί να βρει κάπου να μείνει λόγω των Ολυμπιακών. Θα συγκατοικήσει με μια γυναίκα. Θα υπενοικιάσει το μισό σπίτι σε έναν αθλητή και θα προσπαθήσει να τα φτιάξει στους δύο νεαρούς. Μουσική στην ταινία έγραψε ο Quincy Jones. 

Downhill Racer (1969)

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1963, μας μεταφέρει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στην Γκρενόμπλ, αν και κυρίως διαδραματίζεται κατά την διάρκεια των FIS διεθνών Αγώνων σκι για να καταλήξουν να φτάσουν στους Ολυμπιακούς. Ένας Αμερικανός αθλητής σκι θα βρεθεί στην Ελβετία για να βρει και ενταχθεί στην αμερικανική ομάδα σκι. Τον αθλητή υποδύεται ο Robert Redford και τον προπονητή ο Gene Hackman, στην καλύτερη αθλητική ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με τον σπουδαίο κριτικό κινηματογράφου, Roger Ebert. Σκηνοθέτης της ταινίας ο Michael Ritchie στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ενώ αρχικά είχε προταθεί στον Roman Polanski, ο οποίος δέχτηκε αλλά μετά το άφησε γιατί γύριζε και το Μωρό της Ρόζμαρι. Στην ταινία εμφανίζεται ως κομπάρσος ο Sylvester Stallone.

Chariots of Fire (1981)

Μετά το 1900, τους δεύτερους δηλαδή Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1924 επιλέγεται ξανά το Παρίσι, για την 8η Ολυμπιάδα. Η βρετανική ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς διαδραματίζεται κατά την διάρκεια τους και βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Δύο Βρετανοί ερασιτέχνες δρομείς έχουν βάλει στόχο να πάνε στους Ολυμπιακούς το 1924 και να κερδίσουν το χρυσό στα 100 μέτρα. Πρόκειται για τον θεολόγο Έρικ Λίντελ και τον εβραϊκής καταγωγής Χάρολντ Έιμπραχαμς που βιώνει τον ρατσισμό στην Αγγλία και θέλει να πάρει το αίμα του πίσω. Τελικά πράγματι θα κερδίσουν. Η ταινία απέσπασε τέσσερα Όσκαρ, καλύτερης ταινίας, σεναρίου, κοστουμιών και μουσικής για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Personal Best (1982)

Το 1980 οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στην Μόσχα για πρώτη φορά. Το 1979 η Σοβιετική Ένωση εισβάλλει στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα 66 χώρες ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ, να μποϊκοτάρουν τους αγώνες και να μην λάβουν μέρος. Η Ελλάδα συμμετείχε κανονικά ενώ είχε πέσει στο τραπέζι να γίνουν στην Ελλάδα αντί της Μόσχας, πρόταση στην οποία ήταν θετικός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η ταινία ωστόσο αγνοεί το πολιτικό υπόβαθρο καθώς είναι περισσότερο ένα λεσβιακό ρομάντζο. Η Mariel Hemingway, εγγονή του Ernest που τρία χρόνια πριν είχε παίξει στο γουντιαλενικό Μανχάταν, υποδύεται μια αθλήτρια του στίβου που θα ερωτεύεται μια συναθλήτρια της την οποία υποδύεται η πραγματική δρομέας, Patrice Donnelly. Η ίδια είχε λάβει μέρος στους προηγούμενους Ολυμπιακούς, του 1976. 

Cool Runnings (1993)

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1988 έλαβαν χώρα στον Καναδά, στο Κάλγκαρι. Το Πάμε Χιόνι, όπως χιουμοριστικά μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι μια κωμωδία της Disney, με διευθυντή φωτογραφίας τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ και βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Τζαμαϊκανής ομάδας έλκηθρου που έλαβε μέρους στους Ολυμπιακούς του 1988. Ένας Αμερικανός προπονητής έχει αποσυρθεί στην Τζαμάικα, καθώς μετά από δύο χρυσά στους Ολυμπιακούς του 1968, στους αντίστοιχους του 1972 ακυρώθηκε καθώς κατηγορήθηκε ότι έκλεψε. Δύο αθλητές τον προσεγγίζουν να τους προπονήσει στο έλκηθρο. Στο μεταξύ προσπαθούν με διάφορους τρόπους να βρουν χρήματα. Για την ιστορία τελικά δεν τα κατάφεραν, έχασαν αστεία αλλά θριαμβευτικά. 

Without Limits (1998)

Ο σημαντικός σεναριογράφος του Νέου Χόλιγουντ των 70s, Robert Towne (Chinatown, Shampoo, The Two Jakes, Mission Impossible) επιστρέφει στην σκηνοθεσία μετά το Personal Best, που όπως είδαμε παραπάνω επίσης αφορούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτήν την φορά, διηγείται την ζωή του πραγματικού Αμερικανού δρομέα Steve Prefontaine (1951-1975), από τα παιδικά του χρόνια στην γνωριμία με τον σκληρό προπονητή του και τελικά την συμμετοχή του στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Οι συγκεκριμένοι Ολυμπιακοί, για μη αθλητικούς λόγους, έχουν απασχολήσει άλλες τρεις ταινίες, όπως θα δούμε στην συνέχεια. Τελικά, έφυγε από την ζωή σε τροχαίο σε ηλικία μόλις 24 ετών. 

Miracle (2004)

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980 διεξήχθησαν στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ. Ο λόγος που ονομάζεται Miracle, είναι επειδή ως Miracle on ice (θαύμα στο χιόνι) χαρακτηρίστηκε η νίκη των νεαρών αθλητών της ομάδας χόκεϊ στο πάγο των ΗΠΑ έναντι της καταξιωμένης ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης. Η ταινία εξετάζει το πώς έφτασε η ομάδα στην νίκη με τον Kurt Russell στον ρόλο του προπονητή.

Munich (2005)

Το 1972 οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο της Γερμανίας. Οι Ολυμπιακοί ωστόσο σημαδεύτηκαν από την λεγόμενη Σφαγή του Μονάχου, όταν μέλη της ισραηλινής αποστολής απήχθησαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό. Τελικά και τα εννιά μέλη της αποστολής δολοφονήθηκαν, όπως επίσης ένας δυτικογερμανός αστυνομικός και πέντε από τους οκτώ απαγωγείς. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Τόνι Κούσνερ και τον Έρικ Ροθ στο σενάριο μεταφέρουν την ιστορία στο σινεμά και κυρίως το μετά την δολοφονία, όταν το Ισραήλ και η Μοσάντ αποφάσισαν να βρουν και να εκτελέσουν τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες με επικεφαλής τον Άβνερ Κάουφμαν τον οποίο υποδύεται ο Έρικ Μπάνα. Παίζουν επίσης οι Ντάνιελ Κρεγκ, Τζέφρι Ρας και Ματιέ Κασοβίτς. Η ταινία προτάθηκε για πέντε Όσκαρ και απέσπασε θετικές κριτικές, παρότι δεν τα πήγε καλά εισπρακτικά. 

Foxcatcher (2014)

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1988 πραγματοποιήθηκαν στην Σεούλ της Νότιας Κορέας. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Κορέα και για δεύτερη φορά στην Ασία, μετά το Τόκυο. Στο Foxcather του Μπένετ Μίλερ, ακολουθούμε δύο χρυσούς ολυμπιονίκες της πάλης. Ένας εκατομμυριούχος, καλεί τον έναν από τους δύο αδερφούς στο κτήμα του, Foxcather, με σκοπό να προπονηθεί. Στόχος να πάει στους Ολυμπιακούς του 1988, όμως τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολο από όσο ανέμεναν. Στιβ Καρέλ, Τσάνινγκ Τέιτουμ και Μαρκ Ράφαλο πρωταγωνιστούν. Έφυγε με βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες και έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Race (2016)

Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 έχουν μείνει στην ιστορία, διότι πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο την περίοδο του Γ΄ Ράιχ και της εξουσίας του Χίτλερ, με την συγκεκριμένη Ολυμπιάδα να είναι η πρώτη στα νεότερα χρόνια που γίνεται άναμμα της φλόγας στην Ολυμπία και μεταφορά στην πόλη διεξαγωγής. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενώ οι ναζί πίστευαν στην ανωτερότητα της αρίας φυλής, ταπεινώθηκαν εντός γηπέδου, με τον μαύρο Αμερικανό Τζέσε Όουενς να κερδίζει στα 100 μέτρα και στο μήκος να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ. Το Race του Στίβεν Χόπκινς είναι η ιστορία του Τζέσε Όουενς, τον οποίο υποδύεται ο Στέφαν Τζέιμς, από το 1933 και την ενασχόληση του με τον στίβο, μέχρι την θρυλική νίκη του αλλά και την συνάντηση με τον Χίτλερ που δεν έγινε ποτέ.

I, Tonya (2017)

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 έγιναν στην Αλμπερβίλ της Γαλλίας στην οποία έλαβε μέρος η αθλήτρια Τόνια Χάρτινγκ. Η ταινία του Γκρεγκ Γκιλιέσπι εξετάζει την ζωή της αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ και την σχέση της με την αυταρχική μητέρα της. Παράτησε το σχολείο και αφοσιώθηκε στο άθλημά της. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 κατατάσσεται τέταρτη. Θα επιδιώξει να λάβει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1994 που έγιναν στο Λίλεχαμερ της Νορβηγίας, όπου εκεί κατατάσσεται όγδοη. Προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ, κερδίζοντας ένα, Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Άλισον Τζάνεϊ στον ρόλο της μητέρας.

Richard Jewell (2019)

Εκτός από το Μόναχο, και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ατλάντα των ΗΠΑ του 1996 σημαδεύτηκαν από μια τρομοκρατική επίθεση, την οποία μετέφερε στο σινεμά ο Κλιντ Ίστγουντ με τον Πολ Γουόλτερ Χάουζερ να υποδύεται τον Ρίτσαρντ Τζούελ, τον φύλακα που ανακάλυψε τον εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε σε χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά την αρχική ηρωοποίηση, καθώς μπορεί κάποιοι να τραυματίστηκαν, αλλά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ήρθε η τιμωρία καθώς κατηγορήθηκε για πιθανή συμμετοχή. Το προσωπικό δίκιο κόντρα στο κρατικό άδικο είναι μια θεματική που αγαπά ο Κλιντ Ίστγουντ και λογικό να μεταφέρει την συγκεκριμένη ιστορία που προτάθηκε για ένα Όσκαρ, Β΄ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της Κάθι Μπέιτς ως μητέρα του Τζούελ.

September 5 (2024)

Όπως και στο Μόναχο του Σπίλμπεργκ, το September 5 διαδραματίζεται τον αιματηρό Σεπτέμβρη του 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, με την τρομοκρατική επίθεση παλαιστινιακής οργάνωσης εις βάρος της ισραηλινής αποστολής που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι. Αυτό εξετάζει και το πολύ καλό ντοκιμαντέρ One day in September (1999) του Kevin Macdonald με τον Μάικλ Ντάγκλας αφηγητή, ταινία που απέσπασε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ εκείνη την χρονιά. Η ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη Tim Fehlbaum βλέπει μια άλλη πτυχή των γεγονότων, την δημοσιογραφική κάλυψη από την αμερικανική αποστολή του ABC που αποφάσισε να ψάξει να βρει πληροφορίες και να καλύψει live τα όσα γίνονται για πρώτη φορά στην τηλεοπτική ιστορία. Φεύγουμε από το τι έγινε και περνάμε στο πώς αυτό γνωστοποιήθηκε τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Top 20 για το 2024

Διεθνείς παραγωγές γυρισμένες στην ηπειρωτική Ελλάδα

Οι πιο επιτυχημένες ιταλικές ταινίες