Ταινίες μέσα σε ταινίες

   


Τέλος πια το Netflix, ήρθε το Nestflix. Όχι, εντάξει, το Netflix θα εξακολουθεί να μας απασχολεί, αλλά κάποιους λίγο παραπάνω, όπως την web designer Lynn Fisher που θέλησε να διακωμωδήσει το Netflix αλλά και να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο που θα αρέσει σίγουρα στους σινεφίλ. Το Nestflix, από το nest=δίκτυο, περιέχει ταινίες που θα θέλαμε να δούμε αλλά δεν υπάρχουν, που θα μπορούσαν να είχαν γίνει αλλά δεν έγιναν, που ενώ αναφέρονται σε ταινίες, οι ίδιες δεν είναι πραγματικές ταινίες. Πρόκειται λοιπόν για ταινίες μέσα σε ταινίες ή σειρές, για ταινίες δηλαδή που αναφέρονται από χαρακτήρες ταινιών ή σειρών, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά, για ταινίες που βλέπουμε να γυρίζονται ή να γράφονται/ετοιμάζονται στα πλαίσια της υπόθεσης μιας ταινίας, αλλά δεν έχουν γίνει πραγματικά ταινία. Ταινίες που τις παρακολουθούν οι πρωταγωνιστές μιας ταινίας/σειράς, αλλά δημιουργήθηκαν μόνο για το σύμπαν της ταινίας/σειράς. Στο Nestflix μπορείς να τις βρεις, με εικόνες από τις υποτιθέμενες ταινίες, από ποια ταινία ή σειρά προέρχεται, με συντελεστές, υποτιθέμενη διάρκεια, τι είδους ταινία είναι και ποια η καταλληλότητα. Ας θυμηθούμε λοιπόν, με αφορμή το Nestflix, μερικές ταινίες που υπάρχουν μέσα σε ταινίες. 


Heart and Pearls στο Sherlock Jr. (1924)

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1924, που ίσως για πρώτη φορά βλέπουμε μια ταινία πραγματική να αναφέρεται σε μια ταινία που δεν υπάρχει. Το Sherlock Jr. του Buster Keaton, με τον ίδιο να υποδύεται έναν άνδρα που θέλει να γίνει ντετέκτιβ και ονειρεύεται πως είναι ο Sherlock Holmes. Σε ένα όνειρό του λοιπόν φαντάζεται πως παίζει σε ένα μελόδραμα στο οποίο καταφέρνει και λύνει υποθέσεις ως Sherlock Jr. Η ταινία που σκαρφίστηκε ο Buster Keaton είναι μια παρωδία του D.W. Griffith, ο οποίος το 1918 είχε σκηνοθετήσει το A String of Pearls και είχε σκηνοθετήσει και πολλές ταινίες που είχαν μέσα την λέξη Heart. Εκεί που ο Buster Keaton κοιτάζει την οθόνη, ξαφνικά μπαίνει μέσα σε αυτήν, κάτι που θυμίζει αρκετά και το γουντιαλενικό Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου. 

The Dueling Cavalier στο Singin' in the Rain (1952) 

Το Singin' in the Rain είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαιότερα μιούζικαλ όλων των εποχών, με τους Gene Kelly και Debbie Reynolds. Είναι και μια από τις πρώτες ταινίες που αναφέρονται τόσο έντονα στο ίδιο το σινεμά, κάτι που θα γίνει μόδα χρόνια αργότερα. Η ιστορία αφορά την μετάβαση από τον βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο και τις αλλαγές που επέφερε. Μια ταινία που ετοιμάζεται τότε είναι το The Dueling Cavalier, για την οποία κάνουν γυρίσματα. Η ταινία θα ήταν ένα ρομάντζο στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης αναφορικά με τον έρωτα ενός κόμη και μιας νεαρής κοπέλας. Στην ίδια ταινία, ο Gene Kelly παίζει και στην υποθετική ταινία The Royal Pascal, ένα παρόμοιο περιπετειώδες ρομάντζο. 

Coed Frenzy στο Blow Out (1981)

Το Blow Out του Brian de Palma είναι ένα νεο-νουάρ μυστηρίου με τον John Travolta που αφορά έναν άνθρωπο από τον χώρο του κινηματογράφου, αρμόδιο στα ηχητικά εφέ, που κάποια στιγμή εκεί που επεξεργάζεται μια ταινία συνειδητοποιεί ότι έχει καταγραφεί ήχος αποδεικτικός μιας δολοφονίας. Ταινία που θυμίζει τόσο την Συζήτηση του Coppola όσο και τον Χίτσκοκ που τόσο αγαπά και θαυμάζει ο de Palma. Η ταινία τρόμου που δούλευε εκείνη την περίοδο ο ήρωας του Travolta ονομάζεται Co-ed Frenzy, σχετικά με έναν serial killer που απειλεί μαθητές. Να θυμίσουμε ότι εννιά χρόνια νωρίτερα ο Χίτσκοκ είχε σκηνοθετήσει μια από τις τελευταίες ταινίες του, που λεγόταν Frenzy, οπότε ακόμα και ο τίτλος της ανύπαρκτης ταινίας παραπέμπει στον σπουδαίο σκηνοθέτη. 

History of the World Part II στο History of the World Part I (1981)

Την ίδια χρονιά ο Mel Brooks σκηνοθετεί την ιστορία του κόσμου, μια παρωδία των επικών ταινιών του παρελθόντος αλλά και της ίδιας της ιστορίας, με τον ίδιο να παίζει κιόλας και τον Orson Welles να αφηγείται. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το έργο του ελισσαβετιανού συγγραφέα Sir Walter Raleigh, που είχε γράψει το History of the World σε πέντε τόμους και έτσι ο Mel Brooks δημιούργησε την πρώτη ταινία του βάζοντας στον τίτλο Part I. Δεύτερο μέρος όμως δεν έγινε ποτέ. Γιατί; Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση, ήταν απλώς ένα ακόμα αστείο του Brooks. Στο τέλος μάλιστα της ταινίας εμφανίζεται ένα υποτιθέμενο τρέιλερ του σίκουελ, που όπως λέει ο αφηγητής, θα έδειχνε τον Χίτλερ στον πάγο, μια κηδεία Βίκινγκ, μια παρωδία του Star Wars και μάπετς. Κρίμα, θα είχε πλάκα.

The Survivors στο The State of Things (1982)

Ο γερμανός σκηνοθέτης Wim Wenders έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων καλλιτεχνικά ταινιών, σκηνοθετεί το The State of Things, όπου ένα κινηματογραφικό συνεργείο βρίσκεται στην Πολωνία για να γυριστεί μια ασπρόμαυρη ταινία επιστημονικής φαντασίας, με τον τίτλο The Survivors, σχετικά με τους επιζήσαντες στην μετα-αποκαλυπτική Γη. Τα γυρίσματα όμως κάποια στιγμή σταματούν, ελλείψει χρημάτων. Σε ένα παρατημένο ξενοδοχείο έχουν μαζευτεί όλοι τους περιμένοντας μια σανίδα σωτηρίας ή τον εξαφανισμένο παραγωγό. Τελικά ο παραγωγός βρίσκεται, έχει πάει στο Λος Άντελες επειδή τον κυνηγούσε η Μαφία. 


Angels with Filthy Souls στο Home Alone (1990) και Angels with Even Filthier Souls στο Home Alone 2 (1992)

Δύο από τις πιο διάσημες μη υπαρκτές ταινίες είναι το Angles with Filthy Souls και το σίκουελ του, το Angles with Even Filthier Souls, οι ταινίες δηλαδή που βλέπει ο Macaulay Culkin στα δύο πρώτα Home Alone. Δύο ασπρόμαυρα νουάρ που παρωδούν το νουάρ του 1938, Angels with Dirty Faces. Ο Chris Columbus, ο σκηνοθέτης, μελέτησε τα νουάρ των 30s και 40s, ώστε οι λίγες σκηνές που βλέπουμε με τον τρελαμένο με το όπλο που θερίζει κόσμο και λέει Merry Christmas ya filthy animal and a Happy New Year να μοιάζουν πραγματικές, τόσο πραγματικές που πολλοί πιστεύουν ότι είναι πραγματικές ταινίες, ενώ γυρίστηκαν για το Home Alone. Συγκεκριμένα, ο Raph Foody είναι ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον ηθοποιό των 30s που υποδύθηκε έναν ρόλο για την ταινία Angels with Filthy Souls. 


Hamlet στο Last Action Hero (1993)

Το Last Action Hero είναι από μόνο του μια meta κωμωδία δράσης, με τον Arnold Schwarzenegger να υποδύεται τον Jack Slater, έναν ντετέκτιβ, όχι όμως πραγματικό αλλά μέσα στο franchise του Jack Slater, μια σειρά ταινιών με ήρωα έναν ντετέκτιβ, παρωδία αντίστοιχων ταινιών δράσης, ανάμεσα στις οποίες και ταινίες του Arnold. Ένα παιδάκι μαγικά μπαίνει μέσα στον κόσμο του Jack Slater, ενώ ο κακός της ταινίας, βγαίνει από την ταινία και έρχεται στον πραγματικό κόσμο. Η ταινία έχει πολλά στοιχεία παρωδία από διάφορες ταινίες, ανάμεσα στις οποίες το Amadeus και την Έβδομη Σφραγίδα, αλλά αυτό που θα είχε ενδιαφέρον είναι ο Hamlet, καθώς ο ήρωας του Schwarzenegger εμφανίζεται να παίζει τον σεξπηρικό ήρωα. 

Brock Landers: Angels Live in My Town στο Boogie Nights (1997)

Το Boogie Nights παραμένει μια από τις κλασικές ταινίες του σπουδαίου αμερικανού σκηνοθέτη Paul Thomas Anderson. Ο Mark Wahlberg υποδύεται έναν διάσημο και επιτυχημένο πορνοστάρ κατά την εποχή της ακμής της βιομηχανίας του πορνό στα 70s μέχρι την κατάρρευσή της στα 80s. Η ιστορία προέκυψε από μια μικρού μήκους ταινία του Anderson, το The Dirk Diggler Story (1988). Πέρα από τις πορνό ταινίες, είχε παίξει ως ηθοποιός και σε μερικές άλλες, όπως ως αστυνομικός σε ταινίες δράσης, ανάμεσα στις οποίες και στο Brock Landers με τον John C. Reilly. 


Stab στο Scream 2 (1997)

Άλλη μια meta ταινία είναι το Scream του Wes Craven. Έπειτα από το πρώτο του 1996, ακολούθησε το σίκουελ το 1997 για να έρθουν και άλλα μετά. Στην δεύτερη ταινία λοιπόν, με τους David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Timothy Olyphant, Liev Schreiber και άλλους η ταινία συνεχίζει τον δρόμο της, που είναι ένας συνδυασμός slasher, παρωδίας-κωμωδίας και whodunit. Μέσα στην ταινία εμφανίζεται μια άλλη ταινία, το Stab, που γυρίζεται με σκοπό να δείξει τι έγινε στην πρώτη ταινία Scream. Σκηνοθέτης ο Robert Rodriguez και η υπόθεση βασισμένη στο best seller The Woodsboro Murders. Στο Scream 4 (2011) θα δούμε το Stab 6 και το Stab 7, καθώς το Scream ναι μεν έχει σίκουελ αλλά παρωδεί ακόμα και την ιδέα του σίκουελ. Μέσα στο 2022 αναμένεται το πέμπτο Scream. 

Logjammin' στο The Big Lebowski (1998)

Ο αιώνιος Dude, το ίνδαλμα και πρότυπο μιας ολόκληρης γενιάς. Οι αδερφοί Coen σκαρφίστηκαν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και χαβαλέδες τύπους που ενσάρκωσε ο Jeff Bridges. Το Logjammin' είναι μια πορνογραφική ταινία που βλέπει ο Big Lebowski με την γυναίκα του την Maude Lebowski (Julianne Moore) και ξαφνικά βλέπει ότι στην ταινία παίζει η Bunny Lebowski (Tara Reid). Το πορνό αφορά έναν Γερμανό που έρχεται σπίτι της Bunny για κάποιες επιδιορθώσεις και η συνέχεια γνωστή σε κάθε πορνό. 


Chubby Rain και Fake Purse Ninjas στο Bowfinger (1999)

Η σατιρική κωμωδία Bowfinger βρίσκει τους Steve Martin και Eddie Murphy να συνεργάζονται υποδυόμενοι ο πρώτος έναν παραγωγό b movies και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα για να επιβιώσει στο σύστημα και ο δεύτερος υποδύεται έναν που δεν γνωρίζει ότι παίζει στην ταινία του πρώτου. Η  ταινία παρωδεί το Hollywood, το method acting, τους παραγωγούς. Η ταινία που ετοιμάζει ονομάζεται Chubby Rain και είναι ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με εξωγήινους και σωτήρες. Η ταινία κλείνει με την επόμενη ταινία που θα γυρίσουν, το Fake Purse Ninjas, με μια σκηνή μάχης.

The Orchid Thief στο Adaptation (2002)

Η ταινία δύο ιδιαίτερων και σούπερ ταλαντούχων δημιουργών, του σκηνοθέτη Spike Jonze και του σεναριογράφου Charlie Kaufman βρίσκει έναν συγγραφέα, τον ίδιο τον Charlie Kaufman, που τον υποδύεται ο Nicolas Cage,να θέλει να μεταφέρει στο σινεμά το βιβλίο The Orchid Thief, που ήταν και η επιθυμία του αληθινού Kaufman, αλλά επειδή δεν τα κατάφερε, μετέφερε τις εμπειρίες του στο σινεμά. Ένα δικό του 8 1/2. Στην ταινία παίζουν επίσης η Meryl Streep και ο Chris Cooper, ενώ αρχικά τον ρόλο του Cage ήταν να τον ερμηνεύσει ο Tom Hanks. Έτσι, λοιπόν, στο Adaptation έχουμε την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου που δεν κατάφερε να μεταφέρει στο σινεμά ο σεναριογράφος. 


Austinpussy στο Austin Powers in Goldmember (2002)

Στο τρίτο μέρος των Austin Powers με τον Mike Myers, την Beyonce και τον Michael Caine, παρωδία γνωστών κατασκοπευτικών ταινιών, όπως του James Bond, έχουμε και μια ταινία αυτοπαρωδία. Η ταινία ανοίγει με μια ψεύτικη ταινία στην οποία παίζουν ο Tom Cruise ως Austin Powers, η Gwyneth Paltrow ως Dixie, ο Kevin Spacey ως Dr. Evil, ο Danny DeVito ως ο Mini-Me και ο John Travolta ως Goldmember υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Steven Spielberg. Ποιος δεν θα ήθελε αυτή την ταινία; Και όμως δεν υπάρχει, απλώς έγινε ως σκετς στην αρχή του τρίτου Austin Powers, ώστε να δείξουν μέσα στο σύμπαν του χαρακτήρα, ότι έχει γίνει γνωστός και κάνουν ταινία τις περιπέτειές του. Αυτό θα πει ταινία μέσα σε ταινία. 


Deception στο The Holiday (2006)

Το The Holiday είναι μια από τις πιο ωραίες και τρυφερές ρομαντικές κομεντί και μια από τις κλασικές πλέον χριστουγεννιάτικες ταινίες. Η έμπειρη στο είδος Nancy Meyers σκηνοθετεί τους Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law και Jack Black σε μια ερωτική ιστορία στην οποία η τύχη των τεσσάρων ηρώων θα ενωθεί. Στην ταινία ένας από τους χαρακτήρες, η Amanda (Cameron Diaz) είναι δημιουργός τρέιλερ ταινιών. Μια από τις ταινίες που ετοιμάζει είναι το Deception, μια ταινία δράσης με τους James Franco και Lindsay Lohan. Η υπόθεση αφορά μια νεαρή κοπέλα που βρίσκει αναπάντεχα κάτι από τον πατέρα της που δεν είχε γνωρίσει ποτέ της. Δυο χρόνια αργότερα, το 2008, κυκλοφόρησε μια ταινία που λεγόταν Deception, αλλά δεν είχε την ίδια πλοκή και έπαιζαν οι Hugh Jackman, Ewan McGregor και Michelle Williams. 

Coming Up Daisy στο Burn After Reading (2008)

Μια ακόμα ταινία των αδερφών Coen, ενώ ακολουθεί και άλλη στην λίστα, κάτι που δείχνει την αγάπη των δημιουργών για το σινεμά, αλλά και την διάθεση διακωμώδησης. Στο Burn After Reading, με τους George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Brad Pitt, Tilda Swinton έχουμε μια μαύρη κωμωδία που αφορά ένα πρώην μέλος της CIA, που κάποιες αναμνήσεις και ντοκουμέντα από εκείνη την εποχή, θα πέσουν σε λάθος χέρια. Δεν λες κουβέντα, κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα, ίσως να ήταν η συμβουλή που θα έπρεπε κάποιος να του δώσει. Τελοσπάντων, στην ταινία εμφανίζεται και μια άλλη ταινία, το Coming Up Daisy, βασισμένο σε βιβλίο του Cormac McCarthy. Την ταινία αυτή θα σκηνοθετούσε ο Sam Raimi και θα έπαιζαν οι Claire Danes και Dermot Mulroney, όπως μας ενημερώνει το Nestflix. 


Satan's Alley στο Tropic Thunder (2008) 

Το Tropic Thunder είναι μια κατεξοχήν meta ταινία, μια κωμωδία του Ben Stiller, με τον ίδιο πρωταγωνιστή μαζί με τους Jack Black, Robert Downey Jr., Steve Coogan και βέβαια Tom Cruise.Μια ομάδα αντρών στο Βιετνάμ, λόγω του πολέμου, όμως τελικά αυτή η ομάδα είναι ηθοποιοί που έχουν φτάσει στο τροπικό δάσος για να γυρίσουν μια ταινία αλλά ξεμένουν και πρέπει να επιβιώσουν. Μια παρωδία του Αποκάλυψη Τώρα και αντίστοιχων ταινιών. Ο Robert Downey Jr. ιδιαίτερα είναι μια παρωδία των ηθοποιών της μεθόδου, ο ίδιος έχει πει ότι είχε στο μυαλό του τον Daniel Day-Lewis και τον Colin Farrell, κάνοντας έναν ηθοποιό υποτίθεται βραβευμένο με πέντε Όσκαρ. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ένα τρέιλερ μιας ταινίας του που λέγεται Satan's Alley, για δύο ομοφυλόφιλους μοναχούς τον 12ο αιώνα σε ένα ιρλανδικό μοναστήρι (θυμίζει Benedetta του Paul Verhoeven σε ανδρικό), μια ταινία παρωδία του Brokeback Mountain και του Wonder Boys στο οποίο έπαιζε ο ίδιος ο Downey Jr. με τον Tobey Maguire (ο οποίος εμφανίζεται και στο τρέιλερ).  

Re-Do στο Funny People (2009)

Ο Judd Apatow σκηνοθετεί τον Adam Sandler, τον Seth Rogen και την Leslie Mann στο Funny People, μια ντράμεντι για έναν διάσημο κωμικό που πάσχει από λευχαιμία και όσο χρόνο του απομένει προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί για να φτιάξει τις σχέσεις του και διορθώσει τα λάθη του. Μια από τις ταινίες που υποτίθεται έπαιξε ο κωμικός ηθοποιός που υποδύεται ο Sandler είναι το Re-Do, για έναν άντρα που είναι εγκλωβισμένος σε ένα σώμα μωρού. 


Stolz der Nation στο Inglorious Basterds (2009)

Η πρώτη ταινία της ρεβιζιονιστικής τριλογίας ή τετραλογίας του Quentin Tarantino, αν συμπεριλάβουμε τον Django, τους Μισητούς Οκτώ και το Κάποτε στο Χόλιγουντ, οι Άδοξοι Μπάσταρδοι, επισκέπτονται την Γερμανία του Χίτλερ και της αλλάζουν τα φώτα. Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Diane Kruger, Daniel Bruhl, Melanie Laurent είναι μερικοί από τους ηθοποιούς που παίζουν σε μια από τις καλύτερες ταινίες του αμερικανού σκηνοθέτη, η οποία έφυγε με το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου. Κάποια στιγμή στην ταινία είναι στο σινεμά (και ο Χίτλερ μέσα), σε μια κομβική σκηνή της πλοκής, όπου παίζεται μια προπαγανδιστική ταινία τύπου Ρίφενσταλ, το Stolz der Nation, η περηφάνεια του έθνους, μια ταινία που όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. 


A Russian Affair στο The Artist (2011)

Το The Artist, η δεύτερη βωβή ταινία στην ιστορία του σινεμά, που πήρε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, μαζί με το οποίο και Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Γάλλο Michel Hazanavicious, Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Jean Dujardin και κοστούμια. Η ασπρόμαυρη βωβή ταινία θυμίζει αρκετά σαν ιστορία το Χορεύοντας στην Βροχή, πηγαίνοντάς μας σε μια εποχή (1927-1932) που πεθαίνει το βωβό και γεννιέται το ομιλόν σινεμά. Το A Russian Affair είναι η ταινία που γυρίζει εκείνη την εποχή ο ηθοποιός που υποδύεται ο Dujardin στην ταινία, και αφορά έναν συλληφθέντα από τους Ρώσους που κατορθώνει να ξεφύγει χάρη στον σκύλο του. Ο George Valentin, ο ηθοποιός που υποδύεται, παίζει επίσης και στο Tears of Love, ένα ρομάντζο που εκτυλίσσεται στην Αφρική. 

Άτιτλη ταινία με τέρατα στο Holy Motors (2012)

Το enfant terrible του γαλλικού σινεμά, ο Leos Carax, που φέτος επέστρεψε με την Annette του, το 2012 μας είχε παραδώσει μια πρωτοποριακή meta ταινία, το Holy Motors, με τον Dennis Levant, την Eva Mendes, την Kylia Minogue και τον Michel Piccoli. Ο mr Oscar είναι ηθοποιός και κάνει πολλούς ρόλους μέσα στην ημέρα, περνώντας από διάφορες, σχεδόν σουρεαλιστικές καταστάσεις. Ένας από τους ρόλους που αναλαμβάνει είναι σε μια ταινία με τέρατα με φιδίσια στοιχεία.

Camp Bloodbath στο The Final Girls (2015)

Το The Final Girls είναι ένα από τα αρκετά ενδιαφέροντα δείγματα της κωμωδίας τρόμου αλλά και δείγμα ενός metacinema, με μια ταινία να εμφανίζεται μέσα σε αυτήν. Μια ομάδα μαθητών μεταφέρεται στον κόσμο μιας ταινίας τρόμου του 1986, το Camp Bloodbath -το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Μια ταινία στην οποία πεθαίνουν πολλοί, οπότε πρέπει και εκείνοι να το αποφύγουν. Σκηνοθετεί ο Todd Strauss-Schulson και γράφουν το σενάριο οι M.A. Fortin και Joshua John Miller. Πατέρας του δεύτερου ήταν ο Jason Miller, ηθοποιός που έπαιζε τον Πατέρα Damien Karras στον Εξορκιστή. 


Hail, Caesar! A Tale of the Christ στο Hail, Caesar! (2016)

Επιστρέφουμε στους αδερφούς Coen και στην κωμωδία τους Χαίρε Καίσαρα, με τους George Clooney, Josh Brolin, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Frances McDormand, Scarlett Johansson, Tilda Swinton και Chaning Tatum μεταξύ άλλων. Η ταινία περιτριγυρίζεται γύρω από την ιστορία του παραγωγού του Χόλιγουντ Eddie Mannix, ενός πραγματικού προσώπου αλλά σε μια μυθοπλαστική ιστορία. Είμαστε στο Χόλιγουντ των 50s, εποχή που ακμάζουν οι επικές ταινίες. Την εποχή εκείνη ετοιμάζουν το Hail, Caesar! A Tale of the Christ αλλά η παραγωγή αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια. 


Operazione Dyne O-Mite, Nebraska Jim, Tanner στο Once Upon a Time in Hollywood (2019)

Ένας σκηνοθέτης που επίσης μας απασχόλησε είναι ο Quentin Tarantino. Στην ένατη ταινία του ασχολήθηκε με τα τέλη των 60s στο Χόλιγουντ με την ιστορία να περιστρέφεται αφενός στην υπόθεση δολοφονίας της ηθοποιού και συντρόφου του Roman Polanski, Sharon Tate από την οικογένεια Manson, αφετέρου στην ιστορία ενός ανύπαρκτου ηθοποιού, του Rick Dalton και του κασκαντέρ του με τους Leonardo di Caprio και Brad Pitt να υποδύεται τους δύο άντρες και την Margot Robbie να υποδύεται την Sharon Tate. Ο Rick Dalton παίζει σε μια σειρά αρχικά μέχρι να αρχίσει να ανεβαίνει η καριέρα του και να αρχίσει να παίζει σε μια ιστορία σπαγγέτι γουέστερν στην Ιταλία αλά Sergio Leone, αγαπημένος σκηνοθέτης του Tarantino. Σκηνοθέτης ο Sergio Corbucci, πραγματικός ιταλός σκηνοθέτης σπαγγέτι γουέστερν. 

Never Talk to Strangers στο Sibyl (2019) 

Πριν την βράβευσή της με Χρυσό Φοίνικα το 2023 για το Anatomy of a Fall, η γαλλίδα σκηνοθέτρια Justine Triet είχε σκηνοθετήσει το ερωτικό δράμα Sibyl με πρωταγωνιστές τους Virginie Efira, Adele Exarchopoulos, Gaspard Ulliel και Niels Schneider. Η Efira υποδύεται μια ψυχολόγο που αποφασίζει να εγκαταλείψει την δουλειά της για να αφοσιωθεί στην συγγραφή. Όταν το αποφασίζει, την παίρνει τηλέφωνο μια ανερχόμενη ηθοποιός που θέλει την βοήθειά της, καθώς είναι έγκυος και δεν ξέρει αν θα το κρατήσει ή θα κάνει έκτρωση. Η ψυχαναλύτρια βυθίζεται στην ζωή της και εμπνέεται από εκείνη. Κάποια στιγμή η ηθοποιός γυρίζει μια ταινία που ονομάζεται Never Talk to Strangers και πρωταγωνιστούν οι χαρακτήρες της Exarchopoulos και του Ulliel με σκηνοθέτρια την Sandra Huller. Η ταινία (η πραγματική) διαγωνίστηκε για Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ενώ ήταν η τελευταία ταινία του Ulliel πριν τον πρόωρο θάνατό του που κυκλοφόρησε ενώ ήταν εν ζωή. 


Ταινία του Robert Zemeckis στο I'm Thinking of Ending Things (2020)

Μια από τις ωραιότερες ταινίες του Charlie Kaufman αλλά και γενικότερα των τελευταίων χρόνων, το Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο. Η ταινία του Netflix αφορά ένα ζευγάρι που κατευθύνεται με το αυτοκίνητο στο πατρικό σπίτι του άντρα για να γνωριστεί η σύντροφός του με τους γονείς του. Το τι θα επακολουθήσει ας το δει κανείς επί της οθόνης, στην ταινία όμως εμφανίζεται και  ένας μυστηριώδης επιστάτης σχολείου στην περιοχή. Ο επιστάτης βλέπει μια ταινία σκηνοθετημένη από τον Robert Zemeckis, μια ρομαντική ταινία για μια σερβιτόρα που απολύεται από το καφέ που δουλεύει επειδή το αγόρι της έρχεται στο καφέ και μπροστά σε όλους της κάνει πρόταση γάμου. Πέφτουν οι τίτλοι τέλους και εμφανίζεται το όνομα του Zemeckis και έπειτα συνεχίζει η κανονική ταινία. 

Shadow Warrior στο Eternals (2021)

Η Marvel μας συστήνει μια νέα ομάδα υπερηρώων, έπειτα από τους Avengers και την απειλή του Thanos, τους Αιώνιους, τους Eternals με τους Gemma Chan, Richard Madden, Angelina Jolie, Salma Hayek. Ζουν εδώ και χιλιετίες και κάποια στιγμή επιστρέφουν στον κόσμο μας για να καταπολεμήσουν το κακό. Ο ένας από αυτούς, ο Kingo, τον οποίο υποδύεται ο Kumail Nanjiani, πλέον δουλεύει ως ηθοποιός του Bollywood, από τότε που σταμάτησε την υπερηρωική του δράση, μέχρι να τον ξανακαλέσουν. Εδώ και έναν αιώνα υποδύεται ρόλους για να παραπλανήσει το κοινό που τον βλέπει αγέραστο, κάνει ότι είναι ο παππούς του, ο πατέρας του και ο ίδιος. Η ταινία που ετοιμάζει την περίοδο που έρχονται οι υπόλοιποι οι Eternals να τον βρουν για να τον καλέσουν πίσω στην δράση είναι το Shadow Warrior, μια ταινία δράσης που έχει και σίκουελ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ