Ταινίες γυρισμένες σε κινηματογραφικά φεστιβάλ

   




Οι Κάννες, η Βενετία, το Βερολίνο θεωρούνται τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ενώ έπονται του Λοκάρνο, του Λονδίνου, του Κάρλοβι Βάρι, του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δεσπόζει το Φεστιβάλ του Τορόντο στον Καναδά αλλά και του Sundance, αναδεικνύοντας πολλές φορές ανεξάρτητα διαμάντια. Την 1η Οκτωβρίου 2020 κυκλοφορεί στα ελληνικά σινεμά η νέα ταινία του Woody Allen, το Rifkin's Festival, που από το πρώτο τρέιλερ δείχνει πολύ ενδιαφέρον και γουντιαλενικό. Η ταινία γυρίστηκε στο Σαν Σεμπαστιάν στα πλαίσια του κινηματογραφικού φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε αρχές φθινοπώρου, το οποίο σύμφωνα με την υπόθεση έχει επισκεφθεί ένα ζευγάρι Αμερικανών, που θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια άλλων ανθρώπων, μιας Ισπανίδας και ενός γάλλου σκηνοθέτη. Με αφορμή το Rifkin's Festival, θυμόμαστε ταινίες που είτε γυρίστηκαν κατά την διάρκεια κάπου κινηματογραφικού φεστιβάλ, είτε η ίδια η υπόθεση εντάσσει το φεστιβάλ μέσα στην πλοκή της. 



1. Mr Arkadin (1955) - Κάννες την ίδια χρονιά και το To Catch a Thief

Το Mr Arkdadin είναι μια ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Orson Welles που δεν αναφέρεται στο Φεστιβάλ των Καννών αλλά γυρίστηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ του 1954, όταν το είχε επισκεφτεί ο Welles. Η ταινία γυρίστηκε κυρίως στην Ισπανία, στην Costa Brava, η Segovia, η Valladolid και η Μαδρίτη, αλλά και εκτός της Ισπανίας, όπως το Λονδίνο, το Μόναχο, το Παρίσι και η γαλλική Ριβιέρα. Η ταινία βασίστηκε στην ραδιοφωνική σειρά The Lives of Harry Lime και συγκεκριμένα το επεισόδιο Man of Mystery. Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Βαν Στράτεν, ένας τυχοδιώκτης που φλερτάρει την κόρη του Αρκάντιν, ενός πάμπλουτου Κροίσου, προσλαμβάνεται από τον τελευταίο για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του. Οι άνθρωποι όμως που πλησιάζει ο Βαν Στράτεν δολοφούνται και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα. Σε δευτερεύοντα ρόλο εμφανίζεται και η Κατίνα Παξινού. Την ίδια χρονιά γυρίζεται και μια ακόμα ταινία στις Κάννες, το To Catch a Thief (1955) του Alfred Hitchcock με την Grace Kelly και τον Cary Grant, ωστόσο δεν γυρίστηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. 


2. An Almost Perfect Affair (1979) - Κάννες

Το An Almost Perfect Affair όχι απλώς γυρίστηκε στις Κάννες, αλλά αναφέρεται και στην υπόθεσή του στο ιστορικό γαλλικό φεστιβάλ κινηματογράφου. Πρόκειται για την ιστορία ενός σκηνοθέτη και την σύζυγο ενός παραγωγού ταινιών, που γνωρίζονται κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών και, όπως είναι αναμενόμενο, ξεκινά μια θυελλώδης ερωτική περιπέτεια. Σκηνοθετεί ο Michael Ritchie με πρωταγωνιστές τους Keit Carradine και Monica Vitti με την Farrah Fawcett να εμφανίζεται ως ο εαυτός της. Η ταινία γυρίστηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ του 1978 με σκηνές σε πολλά γνωστά σημεία των Καννών.


3. Festival in Cannes (2001) - Κάννες

Το αναφέρει ακόμα και ο ίδιος ο τίτλος. Το Festival in Cannes είναι μια κωμωδία του Henry Jaglom σε σενάριο δικό του και της Victoria Foyr με πρωταγωνιστές τους Anouk Aimee, Maximilian Schell, Peter Bogdanovich και με cameo εμφανίσεις των Faye Dunaway, Holy Hunter, Jeff Goldblum και William Shatner. Βρισκόμαστε στο Φεστιβάλ των Καννών του 1999, όταν ηθοποιοί, σκηνοθέτες και παραγωγοί καταφτάνουν για να προμοτάρουν τις ταινίες τους. Η Alice είναι μια ηθοποιός που θέλει να σκηνοθετήσει μια ανεξάρτητη ταινία (κλασικά!), ενόσω οι φίλοι της έχουν γράψει ένα σενάριο για την Gena Rowlands, ο Kaz είναι ένας παραγωγός που υπόσχεται πολλά, ο Rick είναι ένας μεγαλοπαραγωγός που ετοιμάζει μια ταινία με τον Tom Hanks αλλά για να την σώσει από την αποτυχία θέλει μια ανερχόμενη ηθοποιό, την Millie. Πράγματα που μόνο στις Κάννες θα συνέβαιναν...


4. Femme Fatale (2002) - Κάννες

Femme Fatale ή Μοιραία Γυναίκα, ένα αγαπημένο μοτίβο στο ανδρικό συλλογικό ασυνείδητο αλλά και γνώριμη περσόνα στις ταινίες του σπουδαίου χιτσοκικού σκηνοθέτη Brian de Palma. Το 2002 σκηνοθέτησε το ερωτικό θρίλερ Femme Fatale με την Rebecca Romjin (ας θυμηθούμε την Rebecca του Hitchcock) και τον Antonio Banderas. Μια ληστεία διαμαντιών λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών και ένα ανθρωποκυνηγητό θα ξεκινήσει. Με πολλά split screen, όπως συνηθίζει ο σκηνοθέτης, και με μπόλικο ερωτισμό, η ταινία μπορεί να μην κατάφερε να κάνει επιτυχία ή να θεωρηθεί από τις καλύτερες του δημιουργού, εντούτοις απέκτησε ένα καλτ μύθο. Προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού στο Φεστιβάλ των Καννών του 2002, επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος. 


5. Mr Bean's Holiday (2007) - Κάννες

Μέχρι και ο Mr Bean βρέθηκε στις Κάννες. Το 2007 προβλήθηκε το σίκουελ της ταινίας Bean (1997) με τον δημοφιλή βρετανό κωμικό Rowan Atkinson να υποδύεται τον Mr Bean, όπως απολαυστικά έκανε στην ομώνυμη βρετανική σειρά. Σε σκηνοθεσία του Steve Bendelack και σενάριο των Hamish McColl και Robin Driscoll, οι διακοπές του κύριου Bean ακολουθούν τον ομώνυμο ήρωα στις διακοπές του στην νότια Γαλλία. Συγκεκριμένα, έχει κερδίσει ένα ταξίδι με τρένο για τις Κάννες, ένα ταξίδι που όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, τίποτα δεν θα πάει όπως πρέπει. Στον δρόμο του θα συναντήσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους που θα τους κάνει την ζωή δύσκολη. Στο τέλος θα συναντήσει και μια γαλλίδα ηθοποιό στον δρόμο για το Φεστιβάλ των Καννών, όπου θα προβληθεί η ταινία της. Εκτός του Atkinson, συμμετέχουν οι Emma de Caunes και Willem Dafoe.


6. Claire's Camera (2017) - Κάννες

Ο νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Hong Sangsoo συχνά βρίσκεται στο Φεστιβάλ των Καννών και του Βερολίνου με ταινίες του. Στην δεύτερη από τις τρεις -μέχρι στιγμής- συνεργασίες του με την σπουδαία γαλλίδα ηθοποιό Isabelle Huppert, βρίσκονται στο Φεστιβάλ Καννών του 2016 όπου θα γυρίσει την επόμενη ταινία του που τελικά θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Καννών του 2017. Η ταινία αφορά μια κορεάτισσα διανομέα ταινιών που έχει πάει στις Κάννες για δουλειά που ενώ δεν αντέχει άλλο την δουλειά της και ετοιμάζεται να παραιτηθεί, η εργοδότριά της την απολύει επειδή κοιμήθηκε με έναν σκηνοθέτη. Τότε θα αποφασίσει να παραμείνει στις Κάννες για να βρει τον εαυτό της. Η Kim Min-hee υποδύεται την διανομέα και η Huppert μια δασκάλα  που έχει βρεθεί στις Κάννες για να δει την ταινία μιας φίλης της. 


7. Rifkin's Festival (2020) - Σαν Σεμπαστιάν

Και φτάνουμε στην πηγή έμπνευσης του συγκεκριμένου άρθρου, το Rifkin's Festival του Woody Allen, το οποίο θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία, στο οποίο άλλωστε η ταινία αναφέρεται. Ένα ζευγάρι αμερικανών βρίσκεται στην Ισπανία για να παρακολουθήσει το φεστιβάλ, μόνο που η πόλη και κυρίως οι άνθρωποί της, θα τους μαγέψουν. Όπως είχε συμβεί στο To Rome With Love, που παρά λίγο να χωρίσουν διάφορα ζευγάρια λόγω της μαγείας της πόλης που τους παρέσυρε, έτσι και εδώ ο μεν άνδρας θα ερωτευτεί μια κοπέλα από την Ισπανία, η δε γυναίκα έναν γάλλο σκηνοθέτη που έχει πάει στο φεστιβάλ για να προβάλλει την ταινία του. Κλασικός και αγαπημένος Woody Allen με τα ερωτικά μπερδέματα να λύνουν και να δένουν. Στην διεύθυνση φωτογραφίας επιστρέφει για τέταρτη φορά σε ταινία του Allen  ο ιταλός μαέστρο του χρώματος Vittorio Storaro. Πρωταγωνιστούν οι Gina Gershon, Wallace Shawn, Elena Anaya, Louis Garrel, Sergi Lopez και Christoph Waltz. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ