Ταινίες που άλλαξαν χέρια


   Τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως σχεδιάζονται. Άλλος έχει την ιδέα ή την αρχική πρόθεση, στα χέρια άλλου καταλήγει η ταινία. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας σκηνοθέτης/μια σκηνοθέτρια έχει προταθεί από το στούντιο να αναλάβει την σκηνοθεσία μιας νέας παραγωγής αλλά για διάφορους λόγους (νέα σχέδια, διαφορετική προσέγγιση, οικονομικές διαφωνίες) οδηγούν στην λήξη της συνεργασίας. Άλλοτε ο ίδιος ο σκηνοθέτης/η ίδια η σκηνοθέτρια θέλει να φέρει στην μεγάλη οθόνη μια ταινία αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ή η κατάλληλη οπτική προσέγγιση και έτσι μετά από καιρό το πρότζεκτ καταλήγει σε άλλο/άλλη δημιουργό. Ας δούμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις:


Gone with the Wind-George Cukor

Πολλοί είχαν δείξει ενδιαφέρον για το Όσα παίρνει ο άνεμος. Ο Louis B. Mayer της MGM, ο David O. Selznick, ο Jack Warner της Warner Bros. Η Warner Bros. ήθελε την Bette Davis αλλά εκείνη δεν ήθελε. Τελικά ανέλαβε την παραγωγή ο Selznick προσλαμβάνοντας τον George Cukor. Απολύθηκε όμως με το που ξεκίνησαν τα γυρίσματα και ανέλαβε χρέη σκηνοθέτη ο Victor Fleming.

One-Eyed Jacks-Stanley Kubrick

Αν ένας ηθοποιός στο Χόλιγουντ μπορούσε να απολύσει τον Stanley Kubrick από σκηνοθέτη μιας ταινίας, αυτός θα ήταν μόνο ο Marlon Brando. Στην αρχή ο δημιουργός του The Twillight Zone, Rod Serling, αναλαμβάνει την διασκευή του μυθιστορήματος του 1956, The Authentic Death of Hendry Jones. Η εκδοχή αυτή απορρίφθηκε και προσελήφθη ο σεναριογράφος Sam Peckinpah. Η Paramount ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας και ο Marlon Brando ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, συμμετέχοντας και στην παραγωγή της ταινίας. Ο Kubrick υπέγραψε ως σκηνοθέτης. Ακόμα όμως δεν είχε σκηνοθετήσει κάποια μεγάλη επιτυχία, πέρα από το The Paths of Glory. Ο Brando απέλυσε τον σεναριογράφο και προσέλαβε άλλο, ενώ στην συνέχεια απέλυσε και τον Kubrick, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την σκηνοθεσία. 


The Godfather-Sergio Leone

Το 1969 εκδίδεται ένα από τα μεγαλύτερα best-sellers όλων των εποχών, το The Godfather του Mario Puzo. Η Paramount ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας. Η πρώτη επιλογή της Paramount ήταν ο Sergio Leone, ο μετρ του σπαγγέτι γουέστερν. Τελικά δεν προχώρησαν οι συζητήσεις και έτσι αποχώρησε από το πρότζεκτ. Έπειτα προσέγγισαν τον Peter Bogdanovich αλλά δεν ήθελε να ασχοληθεί με την μαφία. Στην συνέχεια έκαναν κάποιες συζητήσεις με τον Arthur Penn, τον Κώστα Γαβρά και τον Otto Preminger. Τότε σκέφτηκαν τον ιταλικής καταγωγής Francis Ford Coppola. Αρχικά το απέρριψε καθώς το θεώρησε πολύ συναισθηματικό αλλά τελικά δέχτηκε την προσφορά. Ούτε εκείνος μπόρεσε να αρνηθεί. 

The King of Comedy-Michael Cimino

Το 1980 ο Michael Cimino σκηνοθετεί το Heaven's Gate, μια ταινία-καταστροφή που συνέβαλε στο να μην συνεχίσει όπως έπρεπε την καριέρα του, ο άνθρωπος που σκηνοθέτησε τον Ελαφοκυνηγό. Ίσως να είχαν αλλάξει τα πράγματα για την καριέρα του αν είχε αναλάβει την σκηνοθεσία του King of Comedy. Αρνήθηκε όμως λόγω της παραγωγής του Heaven's Gate. Στην συνέχεια υπήρξε η σκέψη να το αναλάβει ο Bob Fosse αλλά τελικά το ανέλαβε ο Martin Scorsese, μιας και ο μόνιμος συνεργάτης του, ο Robert de Niro, δεν ήθελε να αναλάβει τον ρόλο του Χριστού στον Τελευταίο Πειρασμό, που είχε σκεφτεί να το κάνει τότε, και ήθελε κάτι πιο κωμικό. 


A.I. Artificial Intelligence-Stanley Kubrick

Το Articifial Intelligence θα ήταν η επόμενη ταινία του Stanley Kubrick έπειτα από το Μάτια Ερμητικά Κλειστά. Ο σκηνοθέτης είχε πάρει τα δικαιώματα ήδη από την δεκαετία του 1970, αλλά θεωρούσε πως δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένα τα ειδικά εφέ ώστε να μπορέσει να την κάνει. Την δεκαετία του 1990 προσλαμβάνει σεναριογράφους ώστε να έρθει επιτέλους στο φως. Ο ίδιος θεωρούσε την ιστορία μια ρομποτική εκδοχή του Πινόκιο. Το 1995 συνεννοήθηκε με τον Spielberg να το σκηνοθετήσει εκείνος, κάτι που δεν έγινε τότε. Το 1999, όταν πέθανε ο Kubrick, αποφάσισε ο Spielberg να το μεταφέρει επιτέλους στο σινεμά, κάτι που έγινε το 2001.

The Little Mermaid-Sofia Coppola

Το 2014 η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα σκηνοθέτρια Sofia Coppola είχε συμφωνήσει με την Universal να σκηνοθετήσει την Μικρή Γοργόνα, το επιτυχημένο animation της Disney του 1989, σε live-action εκδοχή αλλά και πιο σκοτεινή και ενήλικη μορφή. Εκείνη σκόπευε να μην βασιστεί στην ντισνειϊκή ταινία αλλά στο πρωτότυπο παραμύθι που ήταν εξίσου σκοτεινό με την δική της ματιά. Αυτό πλέον έχει γίνει της μόδας, αλλά τότε δεν το ήθελαν τόσο. Το 2015 αποχώρησε από το πρότζεκτ για να ασχοληθεί με άλλες ταινίες. Προβλήματα οικονομικά δεν το επέτρεψαν σε συνδυασμό με την επιθυμία της να κάνει γυρίσματα εντός νερού. Τότε σκέφτηκαν άλλους σκηνοθέτες όπως τον Joe Wright με την Chloe Grace Moretz πρωταγωνίστρια. Τελικά αναμένουμε του χρόνου την live-action εκδοχή από την Disney, μιας και έχει αναλάβει να μεταφέρει όλα της τα animation. Σκηνοθέτης ο γνώστης του μιούζικαλ Rob Marshall (Chicago, Nine) με την Halle Bailey ως μικρή γοργόνα. 


The Exorcist-Mark Rydell
Ο Εξορκιστής θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις σπουδαιότερες και πιο επιτυχημένες ταινίες τρόμου με την οποία καθιερώθηκε ο δημιουργός της William Friedkin. Αρχικά όμως η Warner ήθελε για την σκηνοθεσία τον Arthur Penn ή τον Stanley Kubrick, που λίγα χρόνια αργότερα θα σκηνοθετούσε το πρώτο του θρίλερ, την Λάμψη, ή τον Mike Nichols. Και οι τρεις αρνήθηκαν. Έτσι κατέληξαν σε συμφωνία με τον Mark Rydell, σκηνοθέτη του On Golden Pont (1981) για την οποία πήρε το τέταρτο και τελευταίο της Όσκαρ η Katharine Hepburn. Ωστόσο, προτίμησαν τον Friedkin διότι, όπως είπαν, ήθελαν η ταινία να αποπνέει την ίδια ατμόσφαιρα με την προηγούμενη ταινία του Friedkin, The French Connection (1971).



Dune-Alejandro Jodorowsky

Το Dune του σουρεαλιστή χιλιανού σκηνοθέτη Alejandro Jodorowsky είναι μια από τις πιο γνωστές ταινίες που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν και ανέλαβαν δύο άλλοι, έως τώρα, σκηνοθέτες της κινηματογραφική μεταφορά του, πρώτος ο David Lynch το 1984 ανεπιτυχώς και το 2021, καλώς εχόντων των πραγμάτων ο Dennis Villeneuve. Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 1970, όταν σκηνοθέτες όπως ο Jodorowsky και ο Ridley Scott ήθελαν να μεταφέρουν τον κόσμο του Dune στο σινεμά. Πιο κοντά είχε φτάσει ο πρώτος, κάτι που έγινε θέμα του ντοκιμαντέρ Jodorowsky's Dune (2013). Το 1974 είχε συμφωνήσει να κάνει την ταινία έχοντας ως ηθοποιούς τον Salvador Dali ως βασιλιά, θέλοντας να πάρει την υψηλότερη αμοιβή που έχει δοθεί ποτέ αλλά και τους Orson Welles, Mick Jagger, Gloria Swanson, Amanda Lear, David Carradine και Udo Kier. Τα πράγματα βγήκαν εκτός προϋπολογισμού και έτσι δεν είδαμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες. Το 1982 τα δικαιώματα πήρε ο Dino de Laurentis και έθεσε ως σκηνοθέτη τον Lynch. 

Nationan Lampoons Christmas Vacation - Chris Columbus 

Το 1989 το Τρελό Θηριοτροφείο, όπως ονομάστηκε στα ελληνικά, πηγαίνει χριστουγεννιάτικες διακοπές και ο παραγωγός και σεναριογράφος John Hughes θέλει τον Chris Columbus για την σκηνοθεσία. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο Columbus δεν άντεξε άλλο την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή Chevy Chase, έναν άνθρωπο που συχνά προκαλεί προβλήματα στις δουλειές του και έτσι αποφάσισε να παραιτηθεί. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Jeremiah S. Chechik. Ο Columbus είναι φαν των Χριστουγέννων και ο Hughes δεν τον ξέχασε. Του έδωσε να σκηνοθετήσει ένα άλλο σενάριο του, το Home Alone! 

Harry Potter and the Philosophers Stone-Steven Spielberg

Το 1999 η Warner Bros. αγόρασε τα δικαιώματα του Harry Potter, ενός best-seller βιβλίου της J. K. Rowling. Όπως είναι λογικό, για ένα franchise που αφορά μαγεία και παιδιά, οικογένεια και φαντασία, ως σκηνοθέτη σκέφτηκαν τον Steven Spielberg αλλά και τον Rob Reiner. Αρχικά ο Spielberg ήταν σε συζητήσεις αλλά δεν προχώρησαν. Λέγεται ότι ήθελε να το μεταφέρει ως animation με τον Haley Joel Osment (έκτη αίσθηση, A.I. Artificial Intelligence) να δίνει την φωνή στον Harry Potter. Έπειτα, πολλοί σκηνοθέτες συζήτησαν την πιθανότητα, ανάμεσά τους ο Terry Gilliam, ο Jonathan Demme, ο Alan Parker, ο Ivan Reitman και ο M. Night Shyamalan για να καταλήξει στον Chris Columbus, σκηνοθέτη του Home Alone. Η πρώτη επιλογή της Rowling ήταν ο Terry Gilliam, αλλά η Warner προτίμησε τον Columbus. 


Total Recall-David Cronenberg

Το Total Recall ήταν η δεύτερη μεγάλη παραγωγή που ανέλαβε ο ολλανδός σκηνοθέτης, Paul Verhoeven, στο Χόλιγουντ, έπειτα από το RoboCop. Παραλίγο όμως να μην γίνει από εκείνον. Σε σενάριο των ανθρώπων που έγραψαν το Alien, είχαν εξασφαλίσει τα δικαιώματα μιας ιστορίας του Philip K. Dick, ενώ ήταν εν ζωή ακόμα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο μεγαλοπαραγωγός Dino de Laurentis αναλαμβάνει την παραγωγή του. Θέλει τον Richard Dreyfuss για πρωταγωνιστή. Σκηνοθέτης θα ήταν ο Bruce Beresford. Έπειτα όμως το σενάριο πάει στον David Cronenberg. Ως πρωταγωνιστή ήθελε τον William Hurt. To 1984 το Dune αποτυγχάνει παταγωδώς και έτσι ο παραγωγός χάνει το ενδιαφέρον του για την ταινία. 

The Danish Girl-Lasse Hallstrom

Το The Danish Girl ήταν να γίνει ταινία από το 2009. Τότε θα το σκηνοθετούσε ο Tomas Alfredson, που είχε γίνει γνωστός για την ταινία τρόμου, Let the Right One In (2008). Τελικά προτίμησε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του να γίνει με το Tinker Tailor Soldier Spy (2011) με τον Gary Oldman. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Σουηδός Lasse Hallstrom. Τα δικαιώματα του βιβλίου είχε πάρει η εταιρεία παραγωγής της Nicole Kidman, η οποία ήθελε και να πρωταγωνιστήσει. Για την ιστορία να πούμε ότι η ταινία αφορά έναν άντρα ο οποίος κάνει την πρώτη εγχείρηση αλλαγής φύλου το 1931, αλλά πέθανε λίγο πριν την ολοκλήρωση. Ήταν παντρεμένος με μία ζωγράφο. Η Kidman ήθελε την Charlize Theron να υποδυθεί την σύζυγο. Δεν δέχτηκε και ο ρόλος προτάθηκε στην Gwyneth Paltrow. Επίσης αρνήθηκε λόγω υποχρεώσεων και οι επόμενες σκέψεις ήταν η Marion Cotillard και η Uma Thurman. Τελικά ο ρόλος κατέληξε στην Rachel Weisz. Τα γυρίσματα θα άρχιζαν τον Ιούλιο του 2011. Προέκυψαν αναβολές και ο σκηνοθέτης αποχώρησε από την παραγωγή και η παραγωγή σταμάτησε. Τελικά έγινε ταινία το 2015 από τον Tom Hooper με τον Eddie Redmayne και την Alicia Vikander. 

Jurassic Park-Tim Burton

Το Jurassic Park είναι αναμφίβολα μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Spielberg.Ο συγγραφέας του βιβλίου, Michael Crichton, ήθελε να μεταφερθεί στο σινεμά αλλά σε καμία περίπτωση σαν τις μέχρι τότε ταινίες που αναφερόντουσαν στην προϊστορική εποχή. Αν και ο Spielberg ήταν μια από τις πρώτες επιλογές, υπήρχε σκέψη για τον Tim Burton, που μόλις είχε κάνει το Nightmare Before Christmas. Συγκεκριμένα, είχαν υποβάλει πρόταση η Warner Bros. με τον Burton, η Columbia με τον Richard Donner και η 20th Century Fox με τον Joe Dante, αλλά νίκησε η Universal με τον Spielberg. 


Fear and Loathing in Las Vegas-Alex Cox

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες των 90s και του Terry Gilliam είναι το Fear and Loathing in Las Vegas. Όλα άρχισαν όμως πολύ νωρίτερα, το 1976, όταν θα το σκηνοθετούσε ο Martin Scorsese ή ο Oliver Stone, καθώς ήθελαν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα αλλά ανεπιτυχώς. Το 1992 ξαναεπέστρεψε η συζήτηση για την ταινία θέλοντας να το αναλάβει ο Lee Tamahori, αλλά δεν ήταν διαθέσιμος. Ο Johnny Depp που είχε ήδη συμφωνήσει για τον ρόλο, ήθελε τον Bruce Robinson, αλλά ούτε εκείνος μπορούσε. Έτσι κατέληξαν στον Alex Cox. Παρότι είχαν συμφωνήσει, δεν προχώρησε το πρότζεκτ και έτσι κατέληξαν στον Terry Gilliam, με τον Cox να διατηρεί ρόλο σεναριογράφου στην ταινία. 

Batman Forever-Tim Burton

Μετά το Batman (1989) και Batman Returns (1992), και η Warner και η DC ήθελαν και μια τρίτη ταινία, το Batman Forever (1995), με τον ίδιο όμως σκηνοθέτη, τον Tim Burton. Ο σκηνοθέτης όμως δεν ήθελε να επιστρέψει πάλι, παρά μόνο αν ήταν κάτι νέο και πρωτότυπο. Τότε σκέφτηκαν τον Sam Raimi, αλλά ο ίδιος ο Burton πρότεινε τον Joel Schumacher. Επιπλέον, ούτε ο Michael Keaton ήθελε να επαναλάβει τον ρόλο, διαφωνώντας και στην σκηνοθετική προσέγγιση, και έτσι ο ρόλος κατέληξε στον Val Kilmer, με μερικές άλλες επιλογές να είναι οι Daniel Day-Lewis, Johnny Depp, Keanu Reeves, Alec Baldwin. 

The Wolverine-Darren Aronofsky

Το 2013 κυκλοφόρησε το The Wolverine σε σκηνοθεσία του James Mangold με τον Hugh Jackman φυσικά στον ρόλο. Το 2009, έπειτα από το X-Men Origins: Wolverine, προσλήφθηκε ο Christopher McQuarrie να γράψει το σενάριο του Wolverine. Το 2010 προσέλαβαν τον Darren Aronofsky για την σκηνοθεσία, αφού πρώτα είχαν σκεφτεί τον Brian Singer και το είχε απορρίψει. Ο Jackman μάλιστα είχε κάνει δηλώσεις ότι είναι χαρούμενος που με τον Aronofsky στο τιμόνι, η ταινία θα είναι αρκετά διαφορετική. Τα γυρίσματα όμως ήθελε η παραγωγή να γίνουν στην Ιαπωνία με τον Aronofsky να μην θέλει να λείπει για τόσο καιρό και έτσι να απορρίπτει την πρόταση. Σε συνδυασμό με τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι του 2011, η παραγωγή πάγωσε για λίγο μέχρι να επιστρέψει ξανά, έχοντας στην σκέψη τους σκηνοθέτες όπως ο Doug Liman, o Antoine Fuqua, ο Justin Lin και ο Mangold που τελικά το ανέλαβε. 

Che-Terrence Malick

Η βιογραφική ταινία για το πρωτοπαλίκαρο της κουβανικής επανάστασης, τον Τσε Γκεβάρα, ήταν προσωπικό στοίχημα για τον ηθοποιό Benicio del Toro, που ήθελε να τον υποδυθεί και έτσι εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιογραφικού βιβλίου Che Guevara: A Revolutionary Life (1997) του Jon Lee Anderson. Ο ηθοποιός ταξίδεψε στην Κούβα, γνώρισε μέλη της οικογένειάς του, διάβασε για αυτό, διάβασε τον Δον Κιχώτη που ήταν ένα από τα αγαπημένα βιβλία του Τσε. Στο ψάξιμο ο ηθοποιός με την παραγωγό Laura Bickford ανακάλυψαν ότι ο Terrence Malick ήταν στην Βολιβία το 1966 ως δημοσιογράφος γράφοντας για τον Τσε. Συμφώνησε να σκηνοθετήσει την ταινία αλλά μετά από ενάμισι χρόνο που δεν προχώραγε, εγκατέλειψε το πρότζεκτ και ανέλαβε την σκηνοθεσία του The New World (2005), την πρώτη του ταινία μετά την βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο, Λεπτή, Κόκκινη Γραμμή (1998). Τότε ζήτησαν στον Steven Soderbergh, που ήταν παραγωγός, να αναλάβει την σκηνοθεσία και συμφώνησε. Η ταινία κυκλοφόρησε τελικά το 2008. 

Spiderman-James Cameron

Ο σκηνοθέτης του Τιτανικού και του Avatar, δύο από τις πιο επιτυχημένες εισπρακτικά ταινίες όλων των εποχών, είχε σκοπό να ασχοληθεί και με τον άνθρωπο αράχνη. Μάλιστα, θα είχε πρωταγωνιστή τον Leonardo di Caprio, τον πρωταγωνιστή του στον Τιτανικό. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα στα 90s, με εταιρεία παραγωγής την Carolco, η οποία χρεοκόπησε και δεν προχώρησε η ταινία. Ωστόσο, οι ιδέες του σκηνοθέτη δεν πήγαν χαμένες. Το 2002 ο Sam Raimi έκανε τον πρώτο δικό του Spiderman με τον Tobey Maguire στον ομώνυμο ρόλο, αξιοποιώντας ιδέες της εκδοχής του Cameron. Αξίζει να σημειωθεί ότι DiCaprio και Maguire αργότερα έγιναν φίλοι και συμπρωταγωνίστησαν στο Great Gatsby. 


Justice League-George Miller

Το 2016 κυκλοφορεί η ταινία του Zack Snyder, Batman v Superman: Dawn of Justice, ενώνοντας Batman, Superman και Wonder Woman, ίσως τους πιο δημοφιλείς υπερήρωες της DC, για να αντεπιτεθούν στο εκτεταμένο σύμπαν της Marvel. Το 2017 κυκλοφορεί το Justice League, στο οποίο ενώνονται όλοι οι υπερήρωες της DC. Ούσα μια από τις ακριβότερες παραγωγές όλων των εποχών, δεν μπόρεσε να φέρει ικανοποιητικά έσοδα. Ο Snyder διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε το τελικό κατ και δεν είναι αυτό που ήθελε και έτσι φέτος κυκλοφόρησε το Snyder's Cut Justice League στο ΗΒΟ Max ώστε να δούμε τι ήθελε να κάνει. Την εποχή όμως που ο Nolan έκανε τον Batman με τον Bale, το 2007 υπήρχε η πρόθεση να κυκλοφορήσει η ένωση των ηρώων με σκηνοθέτη τον George Miller. Η ταινία θα ήταν ανεξάρτητη από του Nolan, με Batman τον Armie Hammer, Superman τον D. J. Cotrona, την Megan Gale ως Wonder Woman. Τότε όμως έκαναν απεργία οι σεναριογράφοι, πάγωσε προς το παρόν και από ότι φάνηκε δεν ξεπάγωσε. 

Bohemian Rhapsody-Brian Singer/Dexter Fletcher

Το Bohemian Rhapsody για τον Freddie Mercury και τους Queen έδωσε Όσκαρ στον πρωταγωνιστή Rami Malek αλλά ποιος το σκηνοθέτησε; Σε αυτό εμπλέκονται δύο, ο Brian Singer και στον Dexter Fletcher. Κατ΄αρχάς στον ρόλο του Mercury είχε ακουστεί για χρόνια ο Sacha Baron Cohen αλλά πέρασε ο καιρός, υπήρξαν διαφωνίες με τα εν ζωή μέλη του συγκροτήματος και δεν προχώρησε. Έπειτα σκέφτηκαν τον Ben Whishaw με τον Dexter Fletcher ως σκηνοθέτη. Τελικά για διάφορους λόγους αποχώρησαν και οι δύο. Το 2017 έκλεισαν ο Malek και ο Singer. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν κανονικά μέχρι που κάποια στιγμή ο Singer δεν ξαναπάτησε το πόδι του στα γυρίσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποσύρθηκε λόγω της ξαφνικής αρρώστιας της μητέρας του. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες υπήρχαν συνεχείς εντάσεις με τον Malek και με άλλα μέλη του συνεργείου και έτσι απολύθηκε. Έμεναν μόνο δύο εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Τότε επέστρεψε ο Fletcher στο πρότζεκτ και συνέχισε τα γυρίσματα. Σύμφωνα όμως με τους κανονισμούς του Αμερικανικού Σωματείου Σκηνοθετών, πρέπει να μπει ένας μόνο σκηνοθέτης στα credits και επέλεξαν να βάλουν τον Singer με τον Fletcher να αναφέρεται ως παραγωγός. 

Dallas Buyers Club-Marc Forster

Το Dalls Buyers Club είναι η ταινία που έδωσε Όσκαρ σε Matthew McConaughey και Jared Leto για τις ερμηνείες τους με σκηνοθέτη τον Jean-Marc Vallee. Το 1996 πρωτοήρθε στο προσκήνιο η ιδέα για την ταινία με τον Dennis Hopper σκηνοθέτη. Το 2001 η Universal ανέλαβε την παραγωγή της βάζοντας τον Marc Foster στην σκηνοθεσία. Για χρόνια δεν προχώρησε και επανήλθε το 2008 με τον Ryan Gosling σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2011 όμως έφτασε στα χέρια του Jean-Marc Vallee. 

Jane Got A Gun-Lynne Ramsay

Το Jane Got a Gun είναι ένα γουέστερν με μια γυναίκα πρωταγωνίστρια, κάτι σπάνιο για το είδος. Το 2012 ανακοινώθηκε πως θα το σκηνοθετήσει η Lynne Ramsay, φρέσκια μετά την επιτυχία του We Need to Talk about Kevin (2011). Πρωταγωνίστρια η Natalie Portman. Είχε ακουστεί και ο Michael Fassbender, αν και τελικά δεν έπαιξε λόγω άλλων υποχρεώσεων, όπως ούτε και ο Jude Law που είχε επιλέξει η Ramsay. Το 2013 ανακοινώθηκε πως εκείνη αποχωρεί από το πρότζεκτ. Τότε ανακοινώθηκε ο Gavin O' Connor. Ο Law τότε αποχώρησε, καθώς είχε συμφωνήσει με την Ramsay. Τελικά πρωταγωνίστησε η Portman, ο Joel Edgerton και ο Ewan McGregor. 


It-Cary Fukunaga

Το δημοφιλές βιβλίο τρόμου του Stephen King είχε ήδη γίνει σειρά το 1990 από το ABC από τον Tommy Lee Wallace. Το 2017 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Andy Muschietti σε σενάριο των Cary Fukunaga, Chase Palmer και Gary Dauberman. Ο Fukunaga όμως, δημιουργός του True Detective, αρχικά θα το σκηνοθετούσε. Το 2012 υπήρχαν εκτενείς συζητήσεις να αναλάβει την κινηματογραφική μεταφορά του It. Εκείνος θα σκηνοθετούσε την πρώτη ταινία και θα έγραφε το σενάριο της δεύτερης. Για τον ρόλο του Pennwise ήθελε τον Will Poulter. Το 2015 τελικά αποσύρθηκε από την ταινία λόγω διαφορών και έτσι ανατέθηκε στον Muschietti. 

A Star is Born-Clint Eastwood

Το Ένα Αστέρι Γεννιέται είχε ήδη γίνει τρεις φορές ταινία. Αλλά όπως φαίνεται δεν είναι αρκετό. Έτσι, την δεκαετία του 1990 ξεκινά η ιδέα να ξαναγίνει remake με τον Will Smith να θέλει να πρωταγωνιστεί. Δεν κατέληξε και έτσι γύρω στο 2000 ο Oliver Stone ήθελε να αναλάβει την σκηνοθεσία με τον Jamie Foxx να πρωταγωνιστεί. Είχε πέσει και το όνομα της Mariah Carrey για τον γυναικείο ρόλο. Το 2011 ο Clint Eastwood ανακοίνωσε την επιθυμία του να σκηνοθετήσει την ταινία με την Beyonce πρωταγωνίστρια. Εκείνη συμφώνησε, αλλά μετά την εγκυμοσύνη της δεν προχώρησε. Για τον αντρικό ρόλο είχαν ακουστεί τα ονόματα των Leonardo di Caprio, Tom Cruise, Johnny Depp, Will Smith και Christian Bale. Το 2012 όμως συμφώνησε ο Bradley Cooper να πρωταγωνιστήσει. Για τον γυναικείο ρόλο ακούστηκαν οι Jennifer Lopez, Shakira, Rihanna, Selena Gomez, Demi Lovato και Kesha. Το 2015 η Warner Bros. ανακοίνωσε πως ο Cooper θα κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με αυτή την ταινία, με τον Eastwood να προχωρά σε άλλα πρότζεκτ. Το 2016 έκλεισε η Lady Gaga να πρωταγωνιστήσει. 


The Hobbit-Guillermo del Toro

Και όμως την δεύτερη τριλογία από το σύμπαν του Tolkien, μετά από εκείνη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, δεν θα την σκηνοθετούσε ο Peter Jackson, που ήταν ο σκηνοθέτης της  πρώτης επιτυχημένης και πολυβραβευμένης τριλογίας. Για την ακρίβεια, ο σκηνοθέτης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον το 1995 να κάνει μια τριλογία όπου το πρώτο μέρος θα ήταν το Hobbit, μιας και ο Tolkien είχε γράψει ένα βιβλίο για αυτό, και η δεύτερη και τρίτη ταινία να είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Ωστόσο, δεν έκατσε γιατί τα δικαιώματα του Hobbit ανήκαν αλλού. Όταν προσφέρθηκαν προς πώληση τα δικαιώματα στα μέσα των 90s, ο Harvey Weinstein, παραγωγός του Jackson, δεν κατάφερε να τα αποκτήσει και έτσι του πρότεινε να ασχοληθεί με τον Άρχοντα. Τελικά δεν έκανε την ταινία με την εταιρεία του Weinstein. Τα δικαιώματα του Hobbit έληξαν το 2010. Ήδη από το 2008 είχε αρχίσει να ετοιμάζεται η νέα ταινία. Ζήτησαν από τον Del Toro να σκηνοθετήσει και δέχτηκε. Εκτιμούσε πολύ την τριλογία του Jackson. Σενάρια έγραψαν ο del Toro, ο Jackson, ο Walsh και η Philippa Boyens. Η συνεργασία προχωρούσε και έγραψαν πολλά πράγματα αλλά εν τέλει λόγω διαφορών δεν συνεχίστηκε η συνεργασία. Είχαν φτάσει μέχρι και να σκέφτονται ηθοποιούς, όπως τον Ron Perlman και τον Ian McShane. 

The Trial of the Chicago 7-Steven Spielberg

Η πιο πρόσφατη ταινία της λίστας, το υποψήφιο για έξι Όσκαρ, The Trial of the Chicago 7 του Aaron Sorkin, αρχικά θα το σκηνοθετούσε ο Steven Spielberg. To 2006 o Sorkin είχε πάει σπίτι του Spielberg και του είχε εκφράσει την επιθυμία του να κάνει μια ταινία σχετική με το θέμα. Το 2007 ο Sorkin έγραψε ένα σενάριο για την Δίκη των 7 του Σικάγο. Θα το σκηνοθετούσε όμως ο Spielberg, ο οποίος ήθελε για πρωταγωνιστές τους Will Smith, στον ρόλο που έκανε ο Yahya Abdul-Mateen II και Heath Ledger για τον ρόλο που έκανε ο Eddie Redmayne. Τότε απεργούσαν  οι σεναριογράφοι για εκατό μέρες και έτσι αναβλήθηκε η ταινία για αργότερα. Τότε ο Spielberg αποφάσισε να πάρει όχι πολύ γνωστούς ηθοποιούς για να κρατήσει χαμηλό το μπάτζετ. Το 2013 όμως έφτασε στα χέρια του Paul Greengrass να το σκηνοθετήσει. Έπειτα από διαφωνίες στο μπάτζετ, επέστρεψε ως λύση ο Spielberg αλλά το 2018 ανακοινώθηκε πως θα το σκηνοθετήσει ο σεναριογράφος της ταινίας, Aaron Sorkin. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ