Οι πιο ακριβές κινηματογραφικές πατάτες


Box-office bombs, δηλαδή βόμβες του box office, αποκαλούνται οι ταινίες που δεν καταφέρνουν να φέρουν πίσω τα έξοδα της παραγωγής, ή τα φέρνουν οριακά, επομένως δεν υπάρχει κέρδος. Βόμβες που πολλές φορές σου σκάνε από εκεί που δεν το περιμένεις, καθώς εσύ έχεις επενδύσει πολλά στην παραγωγή, θεωρείς ότι θα πετύχει, έχεις κλείσει και μεγάλα ονόματα στην σκηνοθεσία ή/και στο καστ και λες τίποτα δεν θα πάει στραβά -και όχι η βόμβα θα σκάσει και η ταινία θα αποδειχτεί εν τέλει πατάτα, όπως θα λέγαμε στα ελληνικά. Στην λίστα που ακολουθεί θα δούμε τις μεγαλύτερες πατάτες των τελευταίων χρόνων στον κινηματογράφο και όταν λέμε πατάτες, ας εξηγήσουμε: πρόκειται για ταινίες που είχαν υψηλό μπάτζετ και δεν μπόρεσαν να το φέρουν πίσω, αποτυχγάνοντας στο box office, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για ταινίες που είναι πράγματι από μέτριες έως κακές και όχι ταινίες που για κάποιο λόγο δεν πήγαν τόσο καλά όσο θα μπορούσαν. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως η Cleopatra φαλήρισε σχεδόν ένα στούντιο, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για μια κακή ή μέτρια ταινία. Ή ο Johc Carter πιο πρόσφατα, μια ταινία δράσης της Disney, στην οποία επενδύθηκαν περί τα 350 εκ. δολάρια, κάτι που την έκανε μια από τις ακριβότερες παραγωγές όλων των εποχών, αλλά πίσω μπόρεσε να φέρει μόνο 280 εκ. δολάρια, τα οποία είναι λίγα όχι μόνο λόγω του μπάτζετ, αλλά ούτως ή άλλως θα ήταν λίγα για μια ντισνεϊκή περιπέτεια που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να ξεπεράσει τα 500 εκ. δολάρια σε εισπράξεις. Παρόλα αυτά. δεν είναι μια κακή ταινία. Απλώς βασίστηκε σε έναν ήρωα όχι τόσο δημοφιλή με έναν ηθοποιό που επίσης δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Ας δούμε λοιπόν εκείνες που συνδυάζουν και τα δύο. 

 

1. The Adventures of Pluto Nash (2002)

Στα 80s και στα 90s ο Eddie Murphy ήταν ένας σούπερ σταρ κωμικός με πολλές επιτυχίες οι οποίες συνεχίστηκαν στις αρχές των 00s με τα σίκουελ του Nutty Professor και Dr. Dolittle αλλά και την αρχή του franchise του Shrek. To 2002 πρωταγωνιστεί στην κωμωδία επιστημονικής φαντασίας The Adventures of Pluto Nash για μια αποικία στο φεγγάρι το 2080 που λεγόταν Μικρή Αμερική. Η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές και με ένα μπάτζετ 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αρκετά υψηλό για κωμωδία, είχε εισπράξει μόλις 7 εκατομμυρίων παγκοσμίως. Προτάθηκε για πέντε Χρυσά Βατόμουρα (χειρότερη ταινία, Α' Ανδρικός Ρόλος, σκηνοθεσία, σενάριο και ντουέτο).

2. Around the World in 80 Days (2004)

Το δημοφιλές μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν του 1873 μεταφέρθηκε στο σινεμά το 1956 και έκτοτε το ξαναείδαμε το 2004 από τον Frank Coraci έχοντας ως πρωταγωνιστές τον επίσης πολύ δημοφιλή και επιτυχημένο ηθοποιό Jackie Chan και τον Steve Coogan, μαζί με την Cecile de France. Μια πολύ μέτρια και κωμικά αφελής εκδοχή του έργου, που προτάθηκε για δύο Χρυσά Βατόμουρα, το ένα για χειρότερο remake αλλά και χειρότερο Β' Ανδρικό Ρόλο για το στα όρια του γελοίου ρόλο του Arnold Schwarzenegger. Μια παραγωγή 110 εκατομμυρίων δολαρίων που μπόρεσε να φέρει πίσω 72 εκατομμύρια δολάρια.

3. Ben-Hur (2016)

Υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να μην γίνονται, όπως για παράδειγμα ένα remake της θρυλικής επικής ταινίας Ben-Hur (1959), που απέσπασε έντεκα Όσκαρ, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ταινία στην ιστορία του σινεμά, μαζί με τον Τιτανικό και το τρίτο μέρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στην ουσία πρόκειται για μεταφορά του βιβλίου του 1880, το οποίο είχε μεταφερθεί άλλες τέσσερις φορές στο σινεμά, το 1907, το 1925, το 1959 και το 2003 ως animation, αλλά δεν γίνεται να μην συγκριθεί με την πιο γνωστή εκδοχή. Σε σκηνοθεσία του Timur Bekmambetov και με πρωταγωνιστή τον Jack Huston, η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές και έφερε πίσω 94 εκατομμύρια δολάρια σε ένα μπάτζετ 100 εκατομμυρίων δολαρίων.


4. Cats (2019)

Το Cats είναι ένα από τα κλασικά πλέον μιούζικαλ του Andrew Lloyd Webber,  που έχει ανεβεί πολλάκις στο θέατρο παγκοσμίως. Το 2019 επιχειρήθηκε η κινηματογραφική μεταφορά του διά χειρός Tom Hooper, ο οποίος με μεγαλύτερη επιτυχία είχε μεταφέρει στο σινεμά το μιούζικαλ Les Miserables το 2012. Οι οιωνοί ήταν καλοί, αν σκεφτούμε ότι είχε ένα καστ που το αποτελούσαν οι James Corden, Judi Dench, Idris Elba, Jennifer Hudson, Ian McKellen, Rebel Wilson και η Taylor Swift. Όλα αυτά μέχρι να σκάσει το πρώτο τρέιλερ και να δούμε τα σχεδόν τρομακτικά εφέ του και την γενικότερη αισθητική. Η ταινία δέχτηκε αρνητικές κριτικές, σε σημείο που χαρακτηρίστηκε και ως μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών ενώ με ένα μπάτζετ 100 εκατομμυρίων δολαρίων, έφερε πίσω 75 εκατομμύρια, όσες ήταν οι παγκόσμιες εισπράξεις της ταινίας. 

5. Cutthroat Island (1995)

Το 2003 ήρθαν οι Πειρατές της Καραϊβικής και έδειξαν ότι μπορούν να γίνουν καλές και επιτυχημένες εμπορικά ταινίες με πειρατές, κάτι που μέχρι τότε πίστευαν ότι δεν θα συνέβαινε, λόγω και της μεγάλης αποτυχίας του Νησιού των Κουρσάρων του 1995. Τι και αν έπαιζε η Geena Davis, σταρ της εποχής, τι και αν είχε ρομάντζο και περιπέτεια, τίποτα δεν έπεισε το κοινό. Με ένα μπάτζετ 98 εκατομμυρίων, έκανε εισπράξεις δέκα εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Μπήκε τότε στο ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη χασούρα στην ιστορία του κινηματογράφου, οδηγώντας στο κλείσιμο την εταιρεία παραγωγής Carolco Pictures. Αρχικά στην ταινία ήταν να παίζει ο Michael Douglas, ο οποίος είχε την απαίτηση να έχει τον ίδιο κινηματογραφικό χρόνο με την Davis, κάτι που δεν έγινε και αποχώρησε. Σκέφτηκαν τους Tom Cruise, Keanu Reeves, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Jeff Bridges, Michael Keaton, Tim Robbins και Daniel Day-Lewis μέχρι ο ρόλος να καταλήξει στον Matthew Modine. 


6. Fantastic Four (2015)

Οι Fantastic Four είναι από εκείνους τους υπερήρωες που δεν καλοπέρασαν κινηματογραφικά, καθώς καμία ταινία με εκείνους δεν μπόρεσε να φανεί τουλάχιστον καλή. Όλα ξεκίνησαν το 2005 και το 2007, όταν έγιναν οι δύο πρώτες ταινίες από τον Tim Story, με την Jessica Alba και τον Chris Evans ανάμεσα στους ήρωες και όμως δεν έπιασε. Οι ταινίες τα πήγαν μέτρια εισπρακτικά και γενικά απογοήτευσαν. Έτσι, η Marvel θέλησε ένα reboot της ιστορίας, να το ξαναπιάσουν δηλαδή από την αρχή. Το 2015 ο Josh Trank σκηνοθέτησε τους νέους Fantastic Four, με τους Miles Teller, Michael B. Jordan, Kate Mara, Jamie Bell και Toby Kebbell, όμως απέτυχαν ακόμα περισσότερο. Με ένα μπάτζετ 150 εκατομμυρίων, οι εισπράξεις έφτασαν μόλις τα 167 εκ. δολάρια παγκοσμίως, φέρνοντας την ταινία στα Χρυσά Βατόμουρα, από όπου έφυγε με τα βραβεία της χειρότερης ταινίας, σκηνοθεσίας και χειρότερου prequel/sequel/remake. Η δεύτερη ταινία που θα έβγαινε με τους σούπερ ήρωες ακυρώθηκε λόγω της αποτυχίας. 

7. Gigli (2003)

Πολλοί περίμεναν το 2003 να δουν το Gigli, μια ρομαντική κωμωδία του Martin Brest στην οποία θα πρωταγωνιστούσαν οι Ben Affleck και Jennifer Lopez, δύο σούπερ σταρ που είχαν πραγματική σχέση εκείνη την εποχή. Επίσης, έπαιζε και ο εξαιρετικός Al Pacino και ο Christopher Walken. Τι να πάει στραβά; Όλα πήγαν στραβά, καθώς η ταινία είναι τόσο κακή που θεωρήθηκε από τους κριτικούς ως μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών αλλά ήταν και μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές αποτυχίες όλων των εποχών, καθώς ο έρωτας των δύο σταρ δεν κατάφερε να φέρει κόσμο στα ταμεία. Με μπάτζετ 75 εκατομμυρίων, έφερε στα ταμεία μόλις 7! Η ταινία φυσικά σάρωσε στα Χρυσά Βατόμουρα, κερδίζοντας εκείνα της χειρότερης ταινίας, χειρότερου ηθοποιού, χειρότερης ηθοποιού, χειρότερου διδύμου, σκηνοθεσίας και σεναρίου για τον Brest, ο οποίος έκτοτε δεν ξανασκηνοθέτησε ποτέ ταινία. Επίσης, την επόμενη χρονιά, το 2005, κέρδισε το χρυσό βατόμουρο χειρότερης κωμωδίας για τα τελευταία 25 χρόνια που υπήρχαν τα βραβεία. Το 2010 προτάθηκε και για χρυσό Βατόμουρο χειρότερης ταινίας της δεκαετίας, αλλά το κέρδισε το Battlefield Earth. 


8. Gods of Egypt (2016)

Η αρχαία Αίγυπτος κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών, όπως και οι θεοί τους, και έτσι ήταν ζήτημα χρόνου να γίνει μια σχετική ταινία. To 2016 o αυστραλός γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από γονείς ελληνικής καταγωγής Alex Proyas σκηνοθέτησε το Gods of Egypt και όλα πήγαν στραβά. Παρά τους γνωστούς ηθοποιούς (Nikolaj Coster-Waldau -ήδη γνωστός από το GOT, Chadwick Boseman, Gerard Butler, Geoffrey Rush) και το μπάτζετ των 140 εκατομμυρίων δολαρίων, τίποτα δεν δούλεψε. Αφενός, γιατί η ταινία χάθηκε κάπου μέσα στο φολκλορ και στην υπερβολή αλλά και στην απουσία ουσιώδους πλοκής, αφετέρου διότι κατακρίθηκε εξαρχής για την επιλογή να βάλουν λευκούς ηθοποιούς να υποδυθούν Αιγύπτιους, κάτι που οδήγησε πολλούς να μην δουν την ταινία και έτσι εξηγούνται τα μόλις 150 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις για μια παραγωγή που θα έπρεπε, υπό άλλες συνθήκες, να φέρει τουλάχιστον τα τριπλάσια. 

9. How Do You Know (2010)

Αν κάτι είναι κρίμα με αυτή την ταινία, είναι ότι θα την θυμόμαστε ως την τελευταία ταινία που έπαιξε ο Jack Nicholson, καθώς από τότε έως και το 2021 δεν έχει ξαναπαίξει πουθενά, και από ό,τι φαίνεται δεν θα το κάνει ούτε στο μέλλον. Μια πολύ μέτρια ταινία θα κλείσει μια εντυπωσιακή φιλμογραφία, στην οποία και ο ίδιος ο θρυλικός Jack προφανώς συμφώνησε να παίξει επειδή την σκηνοθετούσε ο πολύ καλός κατά τα άλλα σκηνοθέτης James L. Brooks, σκηνοθέτης του Tearms of Endearment και As Good as It Gets, για τις οποίες ο Jack πήρε τα δύο από τα τρία Όσκαρ του. Επίσης κρίμα που μέχρι στιγμής είναι και η τελευταία ταινία του James L. Brooks. Μια ρομαντική κωμωδία με τους Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson και Jack Nicholson, που προφανώς δεν ενδιέφερε κανέναν, καθώς με ένα μπάτζετ 120 εκατομμυρίων δολαρίων (πολύ για rom-com) έφερε πίσω 48 εκ. δολάρια. 

10. Jack the Giant Slayer (2013)

Ο σκηνοθέτης των X-Men και της Βαλκυρίας αποφάσισε να μεταφέρει στο σινεμά τον βρετανικό μύθο του Jack με τους γίγαντες. Έβαλε πρωταγωνιστή τον Nicholas Hoult και σε μικρότερους ρόλους τους Stanley Tucci, Bill Nighy, Ian McShane, Ewan McGregor, είχε και ένα μπάτζετ στην διάθεσή του που ξεπερνούσε τα 200 εκατομμύρια δολάρια και νόμιζε πως θα πετύχει. Έλα όμως που δεν...Δέχτηκε κυρίως αρνητικές κριτικές και είχε εισπράξεις 197 εκ. δολάρια, κάτι που την έκανε μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των τελευταίων χρόνων. 


11. Jupiter Ascending (2015)

Όσο και αν προσωπικά αγαπώ τις αδελφές Wachowski, όσο και αν για πάντα θα είναι εκείνες που σκηνοθέτησαν το Matrix, το Cloud Atlas (μια υποτιμημένη εξαιρετική ταινία) αλλά και την τρομερή σειρά Sense8, από τις καλύτερες στην ιστορία της τηλεόρασης (και ας μην είναι τηλεόραση, είναι Netflix), δεν μπορώ να μην πω ότι το Jupiter Ascending απλώς δεν βλέπεται, ή βλέπεται μετά αφορήτου δυσκολίας. Είναι η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησαν οι δύο αδερφές, με την Lana να επιστρέφει μόνη της για το 4ο Matrix τον Δεκέμβριο του 2021. Πρόκειται για ένα διαστημικό ρομάντζο, για μια σαπουνόπερα φαντασίας με τους πάντα μέτριους Chaning Tatum και Mila Kunis, τον Sean Bean και τον πολύ ταλαντούχο κατά τα άλλα αλλά παταγωδώς κακό στην συγκεκριμένη ταινία Eddie Redmayne, σε μια από τις χειρότερες ερμηνείες της δεκαετίας. Η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές, συγκέντρωσε στο box office 183 εκ. δολάρια με ένα μπάτζετ 200 εκ. και φυσικά προτάθηκε για 6 Χρυσά Βατόμουρα, κερδίζοντας ένα, του χειρότερου Β΄ Ανδρικού Ρόλου, φυσικά για τον Redmayne. Την προηγούμενη χρονιά είχε παίξει στο The Theory of Everything για το οποίο κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Όλα μέσα στην ζωή. 


12. The Lone Ranger (2013)

Οι Gore Verbinski και Johnny Depp είχαν συνεργαστεί εξαιρετικά στους τρείς πρώτους Πειρατές της Καραϊβικής, με απίστευτα έσοδα αλλά και στο animation Rango το 2011 που επίσης πήγε αρκετά καλά. Έτσι, το 2013 είπαν να επαναλάβουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, στο The Lone Ranger, την ιστορία του Μοναχικού Καβαλάρη. Σεναριογράφοι ήταν οι Elliott και Rossio, σεναριογράφοι και στους Πειρατές, συμπρωταγωνιστής του ο Armie Hammer και δίπλα τους οι Tom Wilkinson και Helena Bonham Carter. Μουσική του Hans Zimmer. Παραγωγός ο Jerry Bruckheimer των Πειρατών, του American Gigolo, του Top Gun και των Bad Boys. Και όμως με ένα μπάτζετ που έφτασε τα 250 εκ. δολάρια έφερε πίσω μόλις 260 εκ. δολάρια. Δέχτηκε αρνητικές κριτικές, τόσο για το σενάριο όσο και για τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, καθώς και για την επιλογή ενός λευκού ηθοποιού σε ρόλο ιθαγενή, όσο και αν έβγαινε παντού ο Johnny Depp για να πει πως έχει και ινδιάνικες ρίζες. Η ταινία προτάθηκε για πέντε Χρυσά Βατόμουρα, κερδίζοντας ένα, για το χειρότερο remake/sequel/prequel αλλά προτάθηκε και για δύο Όσκαρ, για καλύτερο μακιγιάζ και εφέ.

13. The Nutcracker in 3D (2010)

Όσο να πεις είναι μια επιτυχία μια ταινία από το 2010 που βγήκε μέχρι σήμερα να έχει 0% αποδοχή στο τοματόμετρο των Rotten Tomatoes. Μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές αποτυχίες, με μπάτζετ 90 εκ. δολαρίων και εισπράξεις 20 εκ. δολαρίων, η ταινία του ρώσου σκηνοθέτη Andrei Konchalovsky, ειδικού κατά τα άλλα σε κλασικά κείμενα και όπερες, που όμως δεν τα κατάφερε στην μεταφορά της ιστορίας του Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι. Η μικρή Elle Fanning, οι Nathan Lane, John Torturo, Frances de la Tour, Richard E. Grant συνθέτουν ένα καστ που ούτε αυτό άρεσε και έτσι η ταινία έλαβε κακές κριτικές και μια υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο. 

14. Stealth (2005)

Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας του Rob Cohen με τους Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx, Sam Shepard σχετικά με τον αμερικανικό στρατό σε μερικά χρόνια από τώρα δεν φάνηκε να ενδιαφέρει και λογικό μιας και δεν πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ταινία και σίγουρα αρκετά κακοσκηνοθετημένη που με μπάτζετ 135 εκ. δολαρίων έκανε εισπράξεις μόλις 79 εκ. δολάρια. Η ταινία είχε και νομικά μπλεξίματα με τον τίτλο της και ποιος έχει δικαιώματα για αυτή την λέξη ως τίτλο ταινίας. 


15. Town and Country (2001)

Μια ταινία μπορεί να καταστρέψει μια καριέρα; Το Town and Country πάντως μπόρεσε σχεδόν να καταστρέψει δύο. Το 2001 κυκλοφόρησε η ρομαντική κωμωδία του Peter Chelson με ένα μοναδικό καστ. Πρωταγωνιστές οι Warren Beatty, Diane Keaton, Goldie Hawn, Andie McDowell, Charlton Heston, όλοι στα πάνω τους ακόμα. Η ταινία όμως ξεκίνησε άσχημα. Άρχισαν τα γυρίσματα το 1998 με σκοπό να βγει στις αίθουσες το 1999. Η απαίτηση του Beatty να ξαναγυριστούν κάποιες σκηνές, αλλαγές στο σενάριο και οι υποχρεώσεις των ηθοποιών σε άλλες ταινίες πήγαν τα πράγματα πίσω και έτσι το 2000 μπόρεσαν να κάνουν μερικά νέα γυρίσματα και η ταινία να βγει στις αίθουσες το 2001. Και τι συνάντησε; Την κρύα υποδοχή κριτικών και θεατών που με ένα μπάτζετ 90 εκ. δολαρίων, παρά τα μεγάλα ονόματα έφερε εισιτήρια 10 εκ. δολαρίων, μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές αποτυχίες. Επίσης, προτάθηκε για τρία Χρυσά Βατόμουρα και κέρδισε ένα για χειρότερο Β΄ Ανδρικό Ρόλο για τον Charlton Heston. Έκτοτε, ο Warren Beatty δεν ξανάπαιξε σε ταινία μέχρι το 2016 στο Rules Dont Apply σε δική του σκηνοθεσία και έκτοτε δεν έχει ξαναπαίξει πουθενά ενώ και η Goldie Hawn έπαιξε σε μια ακόμα ταινία την επόμενη χρονιά από την ταινία, το 2002 και έκτοτε ξαναέπαιξε το 2017 και στην ουσία έχει ψιλοαποσυρθεί. 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ