Ταλαντούχοι ηθοποιοί για Χρυσό Βατόμουρο



Μια μέρα πριν τα Όσκαρ, πραγματοποιήθηκαν τα Χρυσά Βατόμουρα, γνωστά ως Razzies. Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 1981 από τους αποφοίτους κινηματογραφικής σχολής του UCLA, John J.B. Wilson και Mo Murphy. Είναι βραβεία-παρωδία που απονέμονται στους χειρότερους της χρονιάς. Πρωταθλητής από άντρες είναι ο Sylvester Stallone με δέκα νίκες και από γυναίκες η Madonna με εννιά βραβεία. Υπάρχουν όμως και ταλαντούχοι ηθοποιοί που αναπάντεχα κέρδισαν και κάποιο Χρυσό Βατόμουρο, γιατί είτε η ταινία ήταν κακή είτε ήταν υπερβολική η βράβευση, για να ακουστούν τα βραβεία είτε πράγματι δεν πήγαινε καθόλου ο ρόλος στον/στην ηθοποιό και δεν τα κατάφερε ικανοποιητικά. 


 Laurence Olivier-Inchon & The Jazz Singer

Την πρώτη χρονιά των Razzies είπαν να παίξουν δυναμικά και το Χρυσό Βατόμουρο Β΄ Ανδρικού Ρόλου πήγε στον θρυλικό ηθοποιό sir Laurence Olivier για την ταινία The Jazz Singer, ένα μιούζικαλ που θριάμβευσε εκείνη την χρονιά στα Βατόμουρα, με τον Neil Diamond να κερδίζει εκείνο για Α΄ Ανδρικό Ρόλο. Το βραβείο το είχε μοιραστεί με τον John Adames για το Gloria του John Cassavetes. Αντίπαλό του στα βραβεία είχε έναν ακόμα θρυλικό ηθοποιό, τον Marlon Brando για το The Formula. 


Faye Dunaway-Mommie Dearest & The Temp

Η Faye Dunaway είναι γνωστή μέσα από το Bonnie και Clyde και το A Thomas Crown Affair, το πρώτο, το οριγκινάλε, το Chinatown και το Network. Έχει κερδίσει και ένα Όσκαρ. Αλλά έχει υπάρξει υποψήφια για βατόμουρο αλλά και νικήτρια το 1993 για Β' Γυναικείο Ρόλο για το The Temp του Tom Holland με τον Timothy Hutton. Αντίπαλη της εκείνη την χρονιά ήταν η Sandra Bullock για το Demolition Man. Μια ταλαντούχα ηθοποιός αλλά και με αρκετές κακές ή μέτριες επιλογές. Νωρίτερα η ηθοποιός είχε κερδίσει και Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Mommie Dearest που υποδυόταν την Joan Crawford, μια ταινία με cult following στην πορεία. Το είχε μοιραστεί με την Bo Derek. 


Liza Minnelli-Arthur 2 & Rent-a-cop

Η σπουδαία τραγουδίστρια Liza Minnelli είναι και πολύ ταλαντούχα ηθοποιός, που την έχουμε θαυμάσει στο Cabaret. Έχει κερδίσει Όσκαρ, αλλά και Γκράμι και Τόνι και Έμμι, και έτσι είναι στους λίγους EGOT, που έχει κερδίσει και τα τέσσερα. Αλλά το 1988 είχε κερδίσει και Χρυσό Βατόμουρο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για δύο ταινίες, το Arthur 2: On the Rocks με τον Dudley Moore, και το Rent-a-cop με τον Burt Reynolds. Οξύμωρο ότι το πρώτο Arthur είχε προταθεί για τρία Όσκαρ και είχε κερδίσει ένα Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον John Gielgud. Αντίπαλη της ήταν η Whoopi Goldberg. 


Woody Harrelson-Indecent Proposal

Το 1993 ο Woody Harrelson κέρδισε Βατόμουρο Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την Ανήθικη Πρόταση με τον Robert Redford και την Demi Moore. Ένας ταλαντούχος ηθοποιός που είχε προταθεί για τρία Όσκαρ και τέσσερις Χρυσές Σφαίρες. Αντίπαλοι του οι Chris O' Donnell και Keanu Reeves. Η ταινία γενικά είχε αποσπάσει αρνητικές κριτικές, αν και είχε πάει πολύ καλά εισπρακτικά. 


Dennis Hopper-Waterworld

Δύο χρόνια μετά τον Harrelson, το Βατόμουρο Β΄ Ανδρικού Ρόλου πηγαίνει στον Dennis Hopper, έναν πολύ ταλαντούχο ηθοποιό που τον γνωρίσαμε μέσα από το Easy Rider το οποίο είχε σκηνοθετήσει κιόλας. Έχει προταθεί για Όσκαρ και έχει κερδίσει βραβείο στις Κάννες. Το 1995 βρέθηκε νικητής στα Βατόμουρα για το Waterworld με τον Kevin Costner. Την εποχή που βγήκε ήταν η πιο ακριβή ταινία όλων των εποχών. Προτάθηκε για ένα Όσκαρ, καλύτερου ήχου. Συνυποψήφιοι ήταν ο Robert Duvall και ο Tim Curry. 


Marlon Brando-The Island of Dr. Moreau

Την επόμενη χρονιά, το 1996, κερδίζει το Βατόμουρο Β΄ Ανδρικού Ρόλου ο σπουδαίος και δις βραβευμένος με Όσκαρ Marlon Brando. Ένας τρομερός ηθοποιός που όμως από τα 80s μέχρι το τέλος της καριέρας του, δεν έπαιξε και σε τόσο καλές ταινίες. Η ταινία για την οποία πήρε το βραβείο ήταν το The Island of Dr. Moreau, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Val Kilmer, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του 1896 του H.G. Wells. Η ταινία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα: ήταν να παίξει ο Bruce Willis αλλά μόλις είχε χωρίσει από την Demi Moore και έτσι αποχώρησε και πήρε τον ρόλο ο Kilmer. Ο Brando ήταν να έχει μεγαλύτερο ρόλο αλλά αυτοκτόνησε η κόρη του και απομακρύνθηκε από την ταινία και πήγε σε ένα απομονωμένο νησί. Η ταινία πήρε κακές κριτικές και απέτυχε εισπρακτικά. Αντίπαλός του ο Val Kilmer για τον ίδιο ρόλο και ο Quentin Tarantino για το From Dusk till Dawn. 


Charlton Heston-Cats and Dogs, Planet of the Apes & Town and Country

Το 2001 ο πάλαι ποτέ σταρ του σινεμά, γνωστός για το Ben-Hur και τον Πλανήτη των Πιθήκων, έπαιξε στο Cats and Dogs, μια κατασκοπευτική κωμωδία με γάτες και σκύλους, το Town and Country, μια οικτρή αποτυχία που τερμάτισε προς στιγμήν την καριέρα του Warren Beatty και Goldie Hawn και τον νέο Πλανήτη των Πιθήκων του Tim Burton. Και κέρδισε Χρυσό Βατόμουρο Β΄ Ανδρικού ρόλου και για τις τρεις ταινίες. Και κατάφερε να κερδίσει τον Sylvester Stallone. 


Roberto Benigni-Pinocchio

 Ο βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου και ξενόγλωσσης και υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου Roberto Benigni που αγαπάμε πολύ και λατρεύουμε το Η ζωή είναι ωραία, αποφάσισε να κάνει τον Πινόκιο. Το 2002 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο Πινόκιο υποδυόμενος το ξύλινο αγοράκι. Η ταινία πήρε κακές κριτικές και απέτυχε εισπρακτικά, παρότι η Ιταλία το είχε προτείνει για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, χωρίς φυσικά να προταθεί. Εν τέλει ο Benigni κέρδισε βραβείο χειρότερης ερμηνείας σε Α΄ ρόλο κερδίζοντας τον Eddie Murphy και τον Adam Sandler. Χρόνια αργότερα θα έπαιρνε το αίμα του πίσω κάνοντας τον Τζεπέτο στο πολύ καλό Pinocchio του Matteo Garrone. 


Al Pacino-Jack & Jill

Και όμως, ο θρυλικός και υπερταλαντούχος Al Pacino, βραβευμένος με ένα Όσκαρ για το Άρωμα Γυναίκας, δέχτηκε να παίξει στο Jack and Jill του Dennis Dugan με τον Adam Sandler, υποδυόμενος τον εαυτό του και κάνοντας πλάκα για την καριέρα του και για το Όσκαρ του. Μια ταινία που δέχτηκε κακές κριτικές και βρέθηκε υποψήφια για δώδεκα Βατόμουρα, κερδίζοντας όλα και τον Al Pacino να κερδίζει Χρυσό Βατόμουρο Β' Ανδρικού Ρόλου. Αντιπάλους του είχε τον James Franco στο Your Higness και τον Ken Jeong σε μια πληθώρα ταινιών, όπως το Hangover ΙΙ. 


Kristen Stewart-Snow White and the huntsman & The Twillight Saga

Την επόμενη χρονιά, το 2012, το Βατόμουρο Α΄ Γυναικείου Ρόλου πήγε στην υποψήφια φέτος για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Kristen Stewart για τις ερμηνείες της στο Snow White and the Huntsman και στο Twillight Saga: Breaking Dawn Part 2. Αργότερα, μετά το Λυκόφως, έκανε καλύτερες επιλογές στην καριέρα της, δείχνοντας το ταλέντο της σε ταινίες του Olivier Assayas, κερδίζοντας Cesar, του Woody Allen, της Kelly Reichardt, του Ang Lee, του Pablo Larrain και του David Cronenberg. Συνυποψήφια της η Barbra Streisand στο The Guild Trip, την Katherine Heigl και την Milla Jovovich. 


Will Smith-After Earth

Ο σκηνοθέτης της Έκτης Αίσθησης και του Glass, M. Night Shyamalan, σκηνοθέτησε το After Earth, μια μετααποκαλυπτική ταινία δράσης βασισμένη σε μια ιδέα του Will Smith, με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί πλάι στον γιο του, Jaden. Και οι δύο τους κέρδισαν Χρυσό Βατόμουρο για τις ερμηνείες του, με τον Will Smith να κερδίζει Β΄ Ανδρικού Ρόλου, κερδίζοντας τον Chris Brown και τον Taylor Lautner. Είχε ήδη προταθεί δύο φορές για Όσκαρ και φέτος προτάθηκε για τρίτη φορά, κερδίζοντας τελικά για την ταινία King Richard. Γι΄αυτό και τα Χρυσά Βατόμουρα του έδωσαν φέτος Βατόμουρο Απολογίας, μιας και έδειξε ότι είναι πολύ καλός, τελικά!


Eddie Redmayne-Juliter Ascending

Το 2015 ήταν μια περίεργη χρονιά για τον Eddie Redmayne. Κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο The Theory of Everything και Χρυσό Βατόμουρο Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το Jupiter Ascending των αδελφών Wachowski, με τους Chaning Tatum και Mila Kunis. Η ταινία απέτυχε εισπρακτικά Οι γυναίκες που έκαναν τον Matrix και το Cloud Atlas αλλά και την σειρά Sense8, έκαναν και μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών, με τον Eddie Redmayne να κάνει μία από τις χειρότερες ερμηνείες ever, με μια από τις πιο cringe φωνές που έχουμε ακούσει και ήταν πολύ κρίμα για έναν πολύ καλό ηθοποιό. Αντίπαλοί του ο Chevy Chase και ο Kevin James, και τους κέρδισε!


Jesse Eisenberg-Batman V Superman

Την επόμενη χρονιά το Χρυσό Βατόμουρο Β΄ Ανδρικού Ρόλου πήγε σε έναν επίσης ταλαντούχο ηθοποιός της νεότερης γενιάς, ο Jesse Eisenberg για το Batman V Superman του Zack Snyder με τον Ben Affleck ως Batman και τον Henry Cavill ως Superman. Η ταινία κέρδισε και χειρότερο σενάριο, χειρότερο sequel, prequel, remake αλλά και χειρότερο combo για Batman-Superman. Ο Eisenberg υποδύεται τον Lux Luthor. Αντίπαλοί του οι Nicolas Cage για το Snowden, Johnny Depp για το Alice Through the Looking Glass, ο Will Ferrell και ο Owen Wilson για το Zoolander 2 και ο Jared Leto για το Suicide Squad. 


Tom Cruise-The Mummy

Ο Tom Cruise μπορεί να μην είναι ο Brad Pitt ή ο Leonardo di Caprio, που είναι δύο πολύ όμορφοι και πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί, αλλά και εκείνος είναι ένας αρκετά καλός ηθοποιός που έχει δοκιμαστεί σε αρκετά πριν καθιερωθεί ως action star σε προσωποπαγείς ταινίες. Το 2017 όμως κέρδισε το Χρυσό Βατόμουρο Α΄ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην νέα εκδοχή του The Mummy της Universal. Στην ταινία έπαιζε και ο Russell Crowe. Η ταινία δεν τα πήγε και πολύ καλά εισπρακτικά και δέχτηκε αρνητικές κριτικές. Προτάθηκε για 8 Razzies και κέρδισε ένα, για την ερμηνεία του Cruise. Αντίπαλοί του ήταν οι Johnny Depp (για τους τελευταίους Πειρατές της Καραϊβικής), Jamie Dornan (για τις 50 αποχρώσεις), Zac Efron και Mark Wahlberg.


John C. Reilly-Holmes and Watson

Το 2018 το Χρυσό Βατόμουρο για Β΄ Ανδρικό Ρόλο πηγαίνει στον ταλαντούχο κατά τα άλλα John C. Reilly που έχει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ερμηνευτική γκάμα, αλλά πώς να σωθεί όταν παίζει στο κάκιστο Holmes and Watson, για τον γνωστό ντετέκτιβ και τον φίλο του με τον Will Ferrell σε σκηνοθεσία Etan Cohen. Η ταινία προτάθηκε για έξι Razzies και κέρδισε τέσσερα: Χειρότερη ταινία, σκηνοθεσία, Β΄ Ανδρικού Ρόλου και χειρότερο remake, sequel, prequel. Αντίπαλοί του ήταν οι Jamie Foxx για το Robin Hood και Ludacris.


Melissa McCarthy-The Happytime Murders & Life of the Party

Την ίδια χρονιά, το Βατόμουρο Α΄ Γυναικείου Ρόλου πήγε στην ταλαντούχα κωμικό-και όχι μόνο- Melissa McCarthy. Το 2018 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά και για εκείνη, καθώς από την μία αναγνωρίζεται για πρώτη φορά το ταλέντο της από την Ακαδημία Κινηματογράφου, που την προτείνει για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το Can You Ever Forgive Me, κάτι πιο δραματικό από αυτά που μας έχει συνηθίσει, και από την άλλη παίζει σε δύο τυπικές αμερικάνικες χαζοκωμωδίες, το The Happytime Murders, μια εισπρακτική αποτυχία και με πολύ κακές κριτικές που προτάθηκε για 6 Razzies, και το Life of Party.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ