Comedie Policier. Oh mon Dieu τι ειναι αυτό;


Αστυνομική κωμωδία ή cop comedy στα αγγλικά -ή πιο συχνά buddy cop comedy μιας και συνήθως είναι ένα δίδυμο αστυνομικών- είναι αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν comedie policier. Αγαπητό είδος, ιδίως από τα 80s και μετά όταν άρχισε να αμφισβητείται εντονότερα η εξουσία και οι διάφορες εκδοχές της. Έτσι, οι αστυνομικοί δεν ήταν πλέον μόνο οι ικανοί και θαρραλέοι που θα εκπροσωπούσαν το Καλό έναντι του Κακού των εγκληματιών, σε ένα μανιχαϊστικό κόσμο, αλλά επειδή ζούμε σε ένα κόσμο του Ρασκόλνικοφ, και υπάρχουν πιο δαιδαλώδεις σχέσεις ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, στον εγκληματία και τον συνετό, στον θύτη και το θύμα, αρχίζει αυτό να αποτυπώνεται κωμικά με την καταβαράθρωση του μάτσο προτύπου μπάτσου. Είδος που αγαπήθηκε ιδιαίτερα τόσο στην Γαλλία όσο και στις ΗΠΑ. 

Beverly Hills Cop (1984)

Δύο χρόνια πριν, το 1982, είχε παίξει για πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό κινηματογραφικό ρόλο και για πρώτη φορά στο είδος του buddy cop movie, στο 48 Hrs. Το 1984 έρχεται μια από τις πρώτες του μεγάλες επιτυχίες με τον μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς σε σκηνοθεσία Martin Brest με πολύ ψηλές εισπράξεις. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας. Κέρδισε Grammy καλύτερου soundtrack. 


Police Academy (1984)

Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή, όπως την μάθαμε ελληνιστί, είναι ένα κωμικό αστυνομικό franchise επτά ταινιών από το 1984 έως το 1994 και δύο τηλεοπτικών σειρών, το 1988-89 και 1997-98. Ο Hugh Wilson σκηνοθετεί μια διασκεδαστική σχολή που όλα τα ευτράπελα συμβαίνουν. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Carey Mahoney ήθελαν τον Michael Keaton, τον Tom Hanks και τον Bruce Willis. 



Rush Hour (1998)

Αλεξίσφαιροι ντετέκτιβ οι Jackie Chan και Chris Tucker, ένα διασκεδαστικό και γκαφατζίδικο δίδυμο αστυνομικών. Ο Brett Ratner δημιουργεί μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του είδους και για αυτό ακολούθησαν δύο ακόμα ταινίες, το 2001 και το 2007 που επίσης πήγαν πολύ καλά. Στον ρόλο του Tucker, είχε προταθεί ο Wesley Nipes, ο Eddie Murphy και ο Dave Chappelle.




Showtime (2002)

Ο Eddie Murphy επέστρεψε στο είδος της comedie policier με το Shotime πλάι στον βραβευμένο με Όσκαρ, Robert de Niro. Η ταινία ωστόσο δεν τα πήγε καλά εισπρακτικά και δέχτηκε αρνητικές κριτικές, ενώ απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Χρυσό Βατόμουρο. Είναι η περίοδος που ο μεν De Niro αρχίζει να παίζει σε ταινίες δεύτερης διαλογής και ο δε Murphy είχε πλέον αρχίσει να παίζει σε ταινίες που μπορεί να πηγαίνουν καλά εισπρακτικά κάποιες εξ αυτών αλλά δεχόντουσαν αρνητική κριτική.



Starksy & Hutch (2004)

Το δίδυμο Ben Stiller-Owen Wilson συνεργάστηκε σε μια κωμωδία-παρωδία των αστυνομικών κωμωδιών του Todd Phillips, σκηνοθέτη του Joker. Βασίστηκε στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1975-1979. Η ταινία είναι πρίκουελ της σειράς καθώς αφηγείται την πρώτη συνάντηση των δύο ντετέκτιβ. 



White Chicks (2004)

Ξανθιές γκόμενοι! Τα αδέρφια Shawn Wayans και Marlon Wayans ντύνονται γυναίκες και μάλιστα λευκές προκειμένου να κρύψουν την ιδιότητά τους ως αστυνομικοί και να ανακαλύψουν τι γίνεται. Η ταινία προτάθηκε για πέντε Χρυσά Βατόμουρα, δέχτηκε αρνητικές κριτικές αλλά πήγε σχετικά καλά εισπρακτικά και πλέον έχει γίνει καλτ. Σκηνοθετεί έτερος συγγενής των Wayans, ο Keenen Ivory Wayans. 



Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Μια μαύρη αστυνομική κωμωδία του Shane Black με τον Robert Downey Jr. και τον Val Kilmer. Η ταινία προβλήθηκε πρώτη φορά στις Κάννες. Δεν τα πήγε καλά εισπρακτικά αλλά δέχτηκε θετικές κριτικές και θεωρείται από τις σπουδαιότερες του είδους. 





Hot Fuzz (2007)

Καυτοί και άσφαιροι οι Simon Pegg και Nick Frost στην ταινία του Edgar Wright. Είναι η δεύτερη από τις τρεις συνεργασίες των δύο ηθοποιών, μετά το Shaun of the Dead (2004) και πριν το The Worlds End (2013), και εκείνες του ίδιου σκηνοθέτη, πριν σκηνοθετήσει τις πιο γνωστές Baby Driver (2017) και Last Night in Soho (2021).



On the Other Side of the Tracks (2012)
Οι Αταίριαστοι 2 (2022) έκαναν πρεμιέρα στο Netflix, αλλά πριν από αυτήν είχε βγει μια άλλη γαλλική ταινία με τους ίδιους πρωταγωνιστές, Omar Sy και Laurent Lafitte που μας σύστησαν τους ήρωες τους, τους αταίριαστους αστυνομικούς που καλούνται να λύσουν μαζί μια υπόθεση. Η πρώτη ταινία σε σκηνοθεσία David Charhon και η δεύτερη Louis Leterrier, λίγο πριν σκηνοθετήσει το 10ο Fast and Furious. 

21 Jump Street (2012)

Μια από τις πρώτες επιτυχίες του νεαρού Johnny Depp ήταν η αστυνομική τηλεοπτική σειρά 21 Jump Street του 1987-91. Το 2012 μεταφέρθηκε στο σινεμά με τους Jonah Hill και Chaning Tatum αποσπώντας καλές κριτικές και αρκετά ψηλές εισπράξεις. Φυσικά ο Depp έκανε και μια cameo εμφάνιση. Το 2014 ακολούθησε το σίκουελ, το 22 Jump Street με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε νέες κωμικές περιπέτειες. Και η δεύτερη ταινία τα πήγε πολύ καλά και γι αυτό υπήρχαν φήμες και για τρίτη ταινία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. 


The Nice Guys (2016)

Μια από τις πιο ιδιόμορφα στιλάτες ταινίες του είδους από τον Shane Black του Kiss Kiss Bang Bang. Οι Ryan Gosling και Russell Crowe συνεργάζονται στο Λος Άντζελες το 1977. Έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και δέχτηκε καλές κριτικές αλλά δεν τα πήγε καλά εισπρακτικά.



Zootopia (2016)

Ένα από τα καλύτερα animation των τελευταίων χρόνων είναι το Zootopia, η Ζωούπολη της Walt Disney, η 55η ταινία κινουμένων σχεδίων του στούντιο που συνδυάζει το animation με το είδος του buddy cop comedy ή comedie policier. Απέσπασε πολύ καλές κριτικές, ξεπέρασε το ένα δις σε εισπράξεις και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων. Συνδυάζει το μπόλικο χιούμορ με τα ωραία μηνύματα που περνάει τόσο αβίαστα και απλά. 



BlacKkKlansman (2018)

Η Παρείσφρηση, όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά, αν και δεν περιλαμβάνει το μήνυμα του αρχικού τίτλου με τα τρία ΚΚΚ, που παραπέμπουν στην Κου Κλουξ Κλαν, σηματοδοτεί την επιστροφή του σπουδαίου αφροαμερικανού σκηνοθέτη Spike Lee, στο καλό σινεμά. Πρωταγωνιστές οι Adam Driver και John David Washington, σε μια αστυνομική ιστορία παρείσφρυσης στην ρατσιστική οργάνωση που βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες και προτάθηκε για έξι Όσκαρ, κερδίζοντας το Όσκαρ σεναρίου.


En Liberte (2018)

Το Πρόβλημα μου Είσαι Εσύ ονομάστηκε στα ελληνικά αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα γαλλική κωμωδία του Pierre Salvadori με την Adele Haenel. Μια γυναίκα λέει στον γιο της για τον γενναίο αστυνομικό πατέρα του και σύζυγό της, μέχρι που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μυστήριο που θα ανατρέψει όσα πίστευε για εκείνον. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ