Σινεμά και Τένις


Το τένις ή αντισφαίριση ελληνιστί, είναι ένα πολύ δημοφιλές στις μέρες μας άθλημα που διαδόθηκε στην Ευρώπη κατά τον 19ο αιώνα κυρίως στις αγγλόφωνες χωρές και ιδίως στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Συγκεκριμένα, αν και ίσως έχει καταβολές από ένα παρόμοιο παιχνίδι που έπαιζαν μοναχοί τον Μεσαίωνα, επισήμως ξεκίνησε γύρω στα 1856. Πλέον βέβαια έχει διαδοθεί και έχει αγαπηθεί και στην χώρα μας. Το πρώτο τουρνουά τένις έγινε στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας το 1877.

Στο σινεμά έχουν υπάρξει ταινίες που έχουν επικεντρωθεί σε τενίστες είτε ως βιογραφική παρουσίαση της ζωής τους είτε σε μη υπαρκτά πρόσωπα που το τένις έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία της ιστορίας. Στις ταινίες που ακολουθούν θα βρούμε μερικές από τις πιο επιτυχημένες ενώσεις τένις και κινηματογράφου, και περιπτώσεις που το τένις έχει κυρίαρχο ρόλο στην ταινία  και δεν εμφανίζονται απλώς να παίζουν τένις σε μια σκηνή.

The Royal Tenenbaums (2001)

Η Οικογένεια Τενενμπάουμ είναι μια από τις πρώτες επιτυχίες του Wes Anderson. Δύο γονείς και τρία παιδιά σε μια δυσλειτουργική οικογένεια. Ο ένας γιος, που υποδύεται ο Luke Wilson, είναι φαινόμενο του τένις αλλά και καλλιτέχνης που μέσα από τους πίνακές του εφράζει τον απαγορευμένο έρωτά του για την υιοθετημένη αδερφή του. Στο μέλλον δεν κατάφερε να έχει την επιτυχία που φαινόταν ότι θα μπορούσε να έχει στο τένις.

 

Wimbledon (2004)

Έρωτας με την πρώτη...μπαλιά τιτλοφορήθηκε η ταινία στα ελληνικά με ένα αστείο λογοπαίγνιο που συνδέει τα δύο θέματα της ταινίας, το τένις και τον έρωτα. Η Kirsten Dunst και ο Paul Bettany υποδύονται δύο παίκτες του τένις. Εκείνος επιτυχημένος τενίστας από πλούσια οικογένεια που κάνει ό,τι θέλει καθώς έχει την δυνατότητα. Εκείνη ανερχόμενη τενίστρια που θα τον κάνει να θέλει να συνεχίσει μιας και σκόπευε να αποσυρθεί.

Match Point (2005)

Το τένις ήταν κάτι που έφερε κοντά τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες στην Annie Hall του Woody Allen αλλά το Match Point είναι η ταινία που επικεντρώθηκε περισσότερο σε αυτό. Ακόμα και ο τίτλος είναι όρος του τένις. Ο Jonathan Rhys Meyers υποδύεται έναν πρώην τενίστα που πλέον δουλεύει ως εκπαιδευτής σε μια λέσχη. Θα ερωτευτεί την αδερφή του μαθητή του με αποτελέσματα που θα τους οδηγήσουν στα άκρα. Η ταινία ήταν η επιστροφή του Woody Allen σε πολύ καλές και επιτυχημένες ταινίες.

The Squid and the Whale (2005)

 Ο Wes Anderson παραγωγός και ο Noah Baumbach σκηνοθέτης με Jeff Daniels, Laura Linney και Jesse Eisenberg. Μια ιστορία που έχει συγγενικά στοιχεία με την Οικογένεια Τενενμπάουμ, μια οικογένεια με τα προβλήματά τους και δύο γονείς που χωρίζουν και πρέπει να διαχειριστούν τα δυο παιδιά τους. Ο ένας γιος κάνει τένις και η μάνα ερωτεύεται τον εκπαιδευτή του γιού της.

Break Point (2014)

Μια αθλητική κωμωδία του Jay Karas με τον Jeremy Sisto και τον David Walton στους ρόλους δύο αδερφών που ήταν ζευγάρι τενιστών και μετά από καιρό επανενώνονται με σκοπό να ξαναπετύχουν αυτά που είχαν. Το τένις γίνεται το σημείο συνάντησης των δύο ηρώων και τελικά ο κοινός στόχος και  η συγκολλητική ουσία.

 

Battle of the Sexes (2017)

Μια αληθινή ιστορία πίσω στο μακρινό 1973 και στον αγώνα ανάμεσα στους Billie Jean King και Bobby Riggs τους οποίους υποδύονται αντίστοιχα η Emma Stone και ο Steve Carell. Μια μάχη των φύλων καθώς η τενίστρια θέτει το ζήτημα της άνισης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών στο τένις. Μαζί με άλλες θα αποχωρήσουν από το τουρνουά και θα διαγραφούν από την ομοσπονδία. Τελικά η King θα μονομαχήσει με τον Riggs για να δείξει την αξία της απέναντι σε έναν άνδρα τενίστα. 

Borg vs. McEnroe (2017)

Μια ακόμα αληθινή ιστορία μάχης-τένις που βγήκε το 2017 από τον Janus Metz Pedersen με τους Sverrir Gudnason και Shia LaBeouf στους ρόλους του σουηδού Νο.1 τενίστα Bjorn Borg και του αμερικανού Νο.1 John McEnroe. Ο αγώνας τους έγινε το 1980 στο Wimbledon και έμεινε στην ιστορία. Στην ταινία παρατηρεί κανείς τον ήδη φτασμένο και τον ανερχόμενο σταρ του τένις να προσπαθούν ο μεν να αποδείξει την ανωτερότητά του και ο δε να την κατακτήσει.

King Richard (2021)

Ο Richard Williams είναι ο πατέρας της διάσημης και επιτυχημένης τενίστριας Serena Williams. Τον Ρίτσαρντ υποδύεται ο Will Smith σε μια ιστορία που εξετάζει πώς ο ίδιος βοήθησε ως πατέρας και προπονητής τις αδερφές Williams από τα εφηβικά τους χρόνια μέχρι την ανάδειξη και την καταξίωση. Μια σχέση προβληματική που δεν φαίνεται σε όλη της την εμβέλεια. Ο ηθοποιός κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του. Το 2012 είχε γίνει και ντοκιμαντέρ, το Venus and Serena, που αναδείκνυε περισσότερο τις ίδιες και την πορεία τους.

Citizen Ashe (2021)

Ένα από τα πιο αξιόλογα ντοκιμαντέρ για το τένις. Ο Arthur Ashe (1943-1993) ήταν ένας επιτυχημένος αμερικανός τενίστας και μάλιστα ο πρώτος μαύρος που τα κατάφερε και κέρδισε στο Wimbedon, στο US Open και στο Australian Open. Αλλά αποσύρθηκε το 1980. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής του John Legend, μεταξύ άλλων, εστιάζει τόσο στο τένις και στην πορεία προς τον θρίαμβο, όσο και στην ακτιβιστική του δράση.

Challengers (2024)

Η νέα ταινία του Luca Guadagnino με την Zendaya συνδυάζει το ερωτικό μελόδραμα και το coming of age, δύο είδη που αγαπά και συχνά στρέφεται σε αυτά. Η Zendaya υποδύεται μια πρώην πρωταθλήτρια του τένις η οποία πλέον είναι προπονήτρια του συντρόφου της που είναι επίσης τενίστας. Σε έναν αγώνα που προσπαθεί να δείξει και αποδείξει ότι είναι καλός έρχεται να αντιμετωπίσει τον πρώην φίλο του και πρώην σύντροφο της γυναίκας του. Τένις και έρωτας για άλλη μια φορά συνδέονται και έρχονται να αναδείξουν μίση και πάθη που κρύβουν μέσα τους οι άνθρωποι και αναδεικνύονται ακόμα και στα πλαίσια της αυστηρότητας ενός αθλήματος. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ