Όταν οι κασκαντέρ έγιναν πρωταγωνιστές


Οι κασκαντέρ είναι ένας κινηματογραφικός επαγγελματικός κλάδος παραγνωρισμένος μέσα στα χρόνια, παρότι έχουν προσφέρει πολύ σημαντικό έργο ειδικά στις μεγάλες κινηματογραφικές βιομηχανίες, όπως το Χόλιγουντ ή το Μπόλιγουντ. Πολλές ταινίες δράσης βασίζονται κυρίως στους επιτυχημένους stuntmen που έχουν, ενώ φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις τύπου Tom Cruise που δεν τους χρειάζονται. Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στο τραπέζι να μπει στα Όσκαρ και κατηγορία για καλύτερη ομάδα κασκαντέρ σε ταινία και ίσως κάποια στιγμή γίνει μιας και επιτέλους αναγνωρίστηκε το καλύτερο κάστινγκ και από τα επόμενα Όσκαρ του 2025 θα προστεθεί. 

Παρότι έχουν υπάρξει πολύ σημαντικοί για τον κινηματογράφο, λίγες ταινίες τους ανέδειξαν σε πρωταγωνιστές, σε κεντρικούς χαρακτήρες της πλοκής τους και πολλές από αυτές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις τις περασμένες δεκαετίες που ίσως δεν θυμόμαστε και είναι ευκαιρία να τις γνωρίσουμε.

I'm Still Alive (1940) 

Πολύ νωρίς, πριν καν αρχίσει να έχει ορατότητα το συγκεκριμένο επάγγελμα, ο αμερικανός σκηνοθέτης Irving Reis σε σενάριο του Edmund H. North (συνσεναριογράφος αργότερα του Patton) βάζει τον Kent Taylor να υποδύεται έναν κασκαντέρ που ερωτεύται μια ηθοποιό στην διάρκεια γυρισμάτων μιας χολιγουντιανής ταινίας. Εκείνη θα τον αναγκάσει να σταματήσει την δουλειά, όταν πλέον θα παντρευτούν, λόγω της επικινδυνότητάς της. Η ιστορία βασιζόταν σε μια πραγματική ιστορία της εποχής, τον γάμο της ηθοποιού Helen Twelvetrees και του stuntman Jack Woody.

Animal (1977)

 Ο σκηνοθέτης του Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα με Ζεράρ Ντεμπαρντιέ και Κριστιάν Κλαβιέ, Claude Zidi, στα ξεκινήματα του είχε αναλάβει την κωμωδία δράσης L' Animal με τον σταρ Jean Paul Belmondo και την Raquel Welsh στους ρόλους κασκαντέρ. Την μέρα του γάμου τους θα έχουν ένα ατύχημα κατά την διάρκεια δύσκολης σκηνής και θα χωρίσουν τόσο ως ζευγάρι όσο και ως συνάδελφοι. Μετά από ένα διάστημα ανεργίας, εκείνος θα βρει δουλειά με καλό μισθό και θα ζητήσει από την πρώην σύντροφό του να συνεργαστούν ξανά. Εκείνος όμως ετοιμάζεται να παντρευτεί με άλλον.

Hooper (1978) 

 Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε μια αμερικάνικη κωμωδία δράσης με έναν κασκαντέρ. Ο Hal Needham, πρώην κασκαντέρ ο ίδιος, σκηνοθετεί τον Burt Reynolds, sex symbol της εποχής, στον ρόλο ενός κασκαντέρ στην ταινία The Spy Who Laughed at Danger με πρωταγωνιστή τον Adam West στον ρόλο του εαυτού του. Σύντροφός του είναι η Sally Field με την οποία είχε πράγματι σχέση ο Reynolds, της οποίας ο πατέρας στην ταινία είναι ένας συνταξιούχος κασκαντέρ. Αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν Stuntman, ωστόσο είχε ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται μια άλλη ταινία με τον τίτλο The Stunt Man.

The Stunt Man (1980)

Πρωταγωνιστής αυτής της κωμωδίας δράσης ένας άλλος γόης και βέβαια ταλαντούχος ηθοποιός της εποχής, ο Peter O' Toole. Σκηνοθέτης ο Richard Rush και η ιστορία αφορά έναν δραπέτη βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ που κρύβεται πίσω από την ιδιότητα ενός κασκαντέρ σε ταινία για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία προτάθηκε για τρία Όσκαρ (σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α΄ Ανδρικού Ρόλου).

High Risk (1995) 

Ένας από τους ειδικούς σε ταινίες δράσης και δύσκολες σκηνές είναι αναμφίβολα ο Jet Li. Στην κωμωδία δράσης του Wong Jing, που παρωδεί ταινίες δράσης όπως το Die Hard ή το Speed, ακολουθούμε έναν αστυνομικό στο Χονγκ Κονγκ που όμως φεύγει μετά τον θάνατο της γυναίκας του και του παιδιού του και γίνεται σωματοφύλακας ενός διάσημου ηθοποιού ταινιών δράσης τον οποίο υποδύεται ο Jacky Cheung. Τελικά θα γίνει κασκαντέρ του.

The Fall (2006)

Ένας ιδιαίτερος δημιουργός και μια αλλόκοτη ταινία. Ο Tarsem είναι ένας ινδός σκηνοθέτης με εμπειρία σε σινεμά, βίντεο κλιπ και διαφημιστικά και το The Fall είναι μια περιπέτεια φαντασίας, ελαφρώς εμπνευσμένο από την βουλγαρική ταινία Yo Ho Ho. Το 1915 στο Λος Άντζελες ένας κασκαντέρ είναι στο νοσοκομείο παράλυτος έπειτα από μία πτώση στην πρώτη του ταινία. Εκεί θα γνωρίσει την Αλεξάνδρεια, μια ρουμάνικης καταγωγής ασθενή και ξεκινά να της λέει μιια ιστορία για τον Μέγα Αλέξανδρο από όπου πήρε το όνομά της. Μετά αυτό που θα ξεκινήσει είναι μια φανταστική ιστορία μέσα στον χωροχρόνο.

Ghost Rider (2007) 

Βασισμένος σε ήρωα της Marvel, o Mark Steven Johnson βάζει τον Nicolas Cage στον ομώνυμο ρόλο. Ο Μεφιστοφελής του Peter Fonda στέλνει τον κυνηγό του να ανακτήσει το συμβόλαιο που θα του έδινε την εξουσία στη Γη, κάτι που αρνείται να κάνει. To 1986 ο Μεφιστοφελής εμφανίζεται ξανά σε έναν αναβάτη επαγγελματία μοτοσικλετιστή υποσχόμενος να θεραπεύσει τον καρκίνο του πατέρα του ενώ 21 χρόνια αργότερα ο τότε 17χρονος μοτοσικλετιστής έχει γίνει κασκαντέρ με μηχανές. 

Drive (2011)

 Ο Ryan Gosling δεν κάνει πρώτη φορά τον κασκαντέρ στην πρόσφατη ταινία κασκαντέρ. Το είχε κάνει και το 2011 στο Drive του Nicolas Winding Refn σε έναν ρόλο που του ταίριαξε γάντι. Το πρωί είναι ένας κινηματογραφικός σταντμαν και το βράδυ είναι οδηγός που συμμετέχει σε ληστείες. Η ταινία προτάθηκε για ένα Όσκαρ ηχητικού μοντάζ ενώ είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών. 

Once Upon a Time in Hollywood (2019) 

Η τελευταία μέχρι στιγμής ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο είναι ένα γράμμα αγάπης στον ίδιο τον κινηματογράφο με μια ξεκάθαρα σινεφίλ ταινία. Βρισκόμαστε στο 1969 και ο Leonardo di Caprio υποδύεται έναν ηθοποιό σειρών και ταινιών που έχει βρει επιτυχία με τα σπαγγέτι γουέστερν της εποχής. Ο Brad Pitt υποδύεται τον κασκαντέρ του ηθοποιού, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζεται με μια κοπέλα από τις ακολούθους του Τσαρλς Μάνσον. Η ταινία προτάθηκε για δέκα Όσκαρ και κέρδισε δύο. 

The Fall Guy (2024)

 Ο άλλοτε κασκαντέρ David Leitch το γύρισε στην σκηνοθεσία ταινιών που έχουν δράση όπως τα Atomic Blonde, Deadpool 2 και Bullet Train. Στο τελευταίο μάλιστα παίζει ο Brad Pitt του οποίου ήταν κασκαντέρ στο Fight Club αλλά και σε άλλες ταινίες (The Mexican, Ocean's Eleven, Spy Game, Troy). Έτσι, είναι λογικό να κάνει και μια ταινία που ο πρωταγωνιστής είναι ένας κασκαντέρ. Τον υποδύεται ο Ryan Gosling. Ο χαρακτήρας αποσύρεται από την ενεργό δράση έπειτα από ένα ατύχημα ενώ εγκαταλείπει και την σύντροφό του. Εκείνη όμως μήνες αργότερα θα σκηνοθετήσει την πρώτη της ταινία και τον θέλει για την ταινία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι ο Christopher Nolan ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης της εποχής μας;

Αφιέρωμα: Παλαιστινιακό Σινεμά

Η Υπέροχη Ιστορία του Ρόαλντ Νταλ